ADA 發表於 2013-5-16 06:18

manblood 發表於 2013-5-15 23:03 static/image/common/back.gif
好期待的B329终於收到,....初步未煲開的情況下,已比之前用0既RCA 1950'S 長黑屏方環好好多,...背景更靜 ...

真正的絕世好膽! {:1_351:} {:1_351:} {:1_351:}

manblood 發表於 2013-5-16 10:46

多謝
ADA兄加分!
KING兄加分!
{:6_190:}{:6_193:}

wantf1 發表於 2013-5-16 21:17

ADA 發表於 2013-5-16 06:18 static/image/common/back.gif
真正的絕世好膽!

ADA ching, 想請教一下,KT88, 係唔係只可以直換6550, KT120等, 其他型號可以嗎?
THX!

ADA 發表於 2013-5-16 22:20

wantf1 發表於 2013-5-16 21:17 static/image/common/back.gif
ADA ching, 想請教一下,KT88, 係唔係只可以直換6550, KT120等, 其他型號可以嗎?
THX! ...

其實視乎線路設計師所用的電壓, 如果設計師用 max rating, 那麼 KT88 最好用耐壓高的膽, 例如 KT120.
如果高壓情況用 6550, 膽會出現藍光... 就算照用都會短命.

當然如果設計師只用 normal rating 就沒問題啦.

KT88 較多人代用的膽是 12E1, 但不是直接代替的.

wantf1 發表於 2013-5-16 23:43

ADA 發表於 2013-5-16 22:20 static/image/common/back.gif
其實視乎線路設計師所用的電壓, 如果設計師用 max rating, 那麼 KT88 最好用耐壓高的膽, 例如 KT120.
如 ...

KT88 較多人代用的膽是 12E1, 但不是直接代替的????
即是點樣呀CHING??? 請指教
我的機又可以換其他呢?

ADA 發表於 2013-5-17 06:59

wantf1 發表於 2013-5-16 23:43 static/image/common/back.gif
KT88 較多人代用的膽是 12E1, 但不是直接代替的????
即是點樣呀CHING??? 請指教
我的機又可以換其他呢? ...

因為12E1與 KT88 的外型是不同的, 12E1的陽極在頂部的, 所以要 jump 條線加頂帽的.

STC/ITT 12E1 的聲音屬於英國膽聲低, 不慍不火, 但就容易搔到癢處.
另一重點是不昂貴就有老膽了, 好過用復刻膽.

wantf1 發表於 2013-5-17 21:28

ADA 發表於 2013-5-17 06:59 static/image/common/back.gif
因為12E1與 KT88 的外型是不同的, 12E1的陽極在頂部的, 所以要 jump 條線加頂帽的.

STC/ITT 12E1 的聲音 ...

THX ADA CHING^^

wantf1 發表於 2013-5-17 21:42

ADA 發表於 2013-5-17 06:59 static/image/common/back.gif

STC/ITT 12E1 的聲音 ...

咁即係我用唔到,因為唔可以直用...和因為我冇帽和JUMPER,{:6_200:} ,請問ADA CHING, 條JUMPER要駁去邊?一或條條THINK呀
如果可以,你教我DIY,OK?

ADA 發表於 2013-5-18 00:29

wantf1 發表於 2013-5-17 21:42 static/image/common/back.gif
咁即係我用唔到,因為唔可以直用...和因為我冇帽和JUMPER, ,請問ADA CHING, 條JUMPER要駁去邊?一 ...

Yes, diy 一條 jumper 線依圖接就可以.

wantf1 發表於 2013-5-18 02:40

ADA 發表於 2013-5-18 00:29 static/image/common/back.gif
Yes, diy 一條 jumper 線依圖接就可以.

THX, .........ADA CHING.....好難呀................{:6_199:} 死得
頁: 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 [97] 98 99 100 101 102 103 104 105 106
查看完整版本: 晒晒你的膽物品

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。