設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: siukit_siuhan

窮人器材無限loop之新前後級(update at P.54, 55 @03-04.11.2013)

星級玩家

回復  siukit_siuhan

ching 好鍾思你果 4 個"look",有創意  
but 就咁聽,D 声得 5 得 ga ...
xxx138 發表於 2011-12-22 23:19

師兄, 謝謝你先, 老實講, 加look只是方便行動先決, 朋友親戚上來都易d走鬼, 這對speaker最好什麼也不加, 就咁放在地上, 不過放在板車上, 以小弟的聽感只是低頻盞少少少少, 絕對可以接受~!!

星級玩家

書房相信是很多師兄逗留最長的房間, 如上網, 工作, 溫書...
所以自己都粉飾一番~!! 不過全部也是舊東西~!!
開住收音機聽903或用CDP播下心愛的歌曲都幾正的~!!

全家福~!!

鉑金玩家

CHING 真幸福,可以罷曬成個廳來玩,不得至,重有個書房 tim,羨慕呢!

Tannoy Berkeley MKII, @35kg 吧!真是林都無林個,想必 CHING ge 聆聽面積不少吧!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

terry兄, projecter我會再搜集多d資料先, 謝謝~!! 下次有家訪pm我~!!
另1000M睇戲可以嗎~!? 入新玩具要放 ...
siukit_siuhan 發表於 2011-12-23 01:52

山葉在90年代已選用1000M配YST-SW1000作睇戲用途,所以廠方是早已作design的~

而我當然試過用1000M作前置!
    睇演唱會個現場感直係,佢個聲底、人聲重要靚過10MX~
    睇大場面直頭炸到  
    但師兄要注意,佢最大許容入力係 8Ω 100W,留意這一點就ok
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

書房相信是很多師兄逗留最長的房間, 如上網, 工作, 溫書...
所以自己都粉飾一番~!! 不過全部也是舊東西~!!
...
siukit_siuhan 發表於 2011-12-23 02:11

已睡房來計,套器材配搭已足夠小弟噴幾兩
    山葉C4 + B4 、NS-10MX、Victor  XL-Z711 K2解碼、Technics SE-A5 Stereo DC power 後級、而部NEC 收音機(前級) 就真係要留比師兄你介紹
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

星級玩家

CHING 真幸福,可以罷曬成個廳來玩,不得至,重有個書房 tim,羨慕呢!

Tannoy Berkeley MKII, @35kg 吧! ...
xxx138 發表於 2011-12-23 10:14

其實小弟沒有用盡對天朗的潛力, 因家具問題沒有將其打直廳玩, 試過一次, 音場闊度及立體感好好多...
現在只是打橫個廳用, 好似得12至13"深左右咋...
有機會再訂過條特長的西電線玩下直廳~!!

星級玩家

terry兄,
你都好眼利下, 只是些舊器材, 加埋都唔夠這裡師兄的一台後級呀, 另只要keep得好, 可以放番出去, 不會蝕太多, 有時都可打個和, 舊時d機靚唔靚聲就唔敢講, 但真是幾足料下, 不過你要預了一筆維修費才可真正享用 (除非自己識整), 話晒都成幾10年機...

部nec是舊式手調tuner, model是AUT8000E, 鍾意有得拎台同埋兩支指針, 品相內外都尚算新淨, 同埋不是大品牌2手價1k都唔駛, 另喜歡舊機d聲夠真實, 但接收不是每一個台收得好好, 已在天台加多條魚骨天線, 不過聽開d台都接收清晰, 特別是晚上時段, 因我同太太好鍾意聽電台節目~!!:)

你樓上個部yamaha sub仔好堅喎, 謝謝你的資料先, 我都心大心細將focal換入yamaha, 其實對foacl又冇投訴, 同埋諗緊夾唔夾其他speaker, 如入, 我只是將yamaha駁入部onkyo av amp, 一係到時將部c4+b4搬出嚟, 師兄部1000m是用2ch amp or av amp推~!? 如用2ch amp推, 那睇戲時如何~!? 同埋不是好明白你提我注意最大許容入力係 8Ω 100W是什麼意思, 是驚唔夠力, 或大power得滯d聲唔得~!?

ps 昨晚在家中度過玩投投, 因搬入時沒有預那麼多插位, 我預設set投投的位置附近沒有插位, 同埋諗起如何將d線link埋av amp那邊已夠頊煩...

評分

參與人數 2威望 +13 收起 理由
RTA + 8
mchim3010 + 5

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

terry兄,
你都好眼利下, 只是些舊器材, 加埋都唔夠這裡師兄的一台後級呀, 另只要keep得好, 可以放番出去,  ...
siukit_siuhan 發表於 2011-12-23 12:23

師兄,因為我同你都係覺得八、九十年代的器材比較重料,唔似現在的"IC"世界,輕飄飄的! 我都好怕舊器材壞,唔知師兄你有無相熟高手介紹維修器材呢

其實我同師兄你都一樣,而我就在心大心細將focal中置、JBL前、後置都換入現在yamaha!除了無悔這感覺,都無其它可以形容 (可能我已上癮,不能作準)而以前的一套是全套8Ω喇叭,現在的是全套6Ω,唔就能把部古懂A1用到極限power

玩1000M 注意最大許容入力係 8Ω 100W意思係唔好 over power去玩!我見過有前輩用兩部mono block class A 100W 玩 2CH 及用作睇戲都無任何問題,但有日本朋友用8Ω 200W後級玩,對1000M就收了皮所以切勿over~其實師兄你對816V睇戲同聽歌都唔差,但你自己都聽過1000M,我估你都留意倒個分別~我只能說兩者個聲底似,但在適中音量下,量感、肉地、高中音的空氣感當然會係大喇叭贏!就正如師兄要玩大天朗的熱誠一樣,坐住板車,週不時要「走鬼擋」都要玩下去一樣  

我對1000M係用入門級金仔推的,而部金仔係8Ω 90W,都算推到個12吋生猛如日後夾到部 8Ω 100W的後級,應該會更好~而師兄你有套老麥舊裝前後級,玩咩喇叭都無問題啦

我同你屋企一樣,好難set去玩投投!在香港,無辨法啦~遲下我都等部Topcon瓜左就換部46" LED就算喇!因為我要玩投投又要透聲幕,個價錢

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
mchim3010 + 5

查看全部評分

星級玩家

其實大部份的香港發燒友都是環境鬥士,哈哈!
另謝謝師兄你這麼詳盡的回覆,另再請教1000x同1000m有何分別?數字台兩對都有人放呢!
而話時話,如我用Onkyo av amp 推1000m, 唔會燒喇叭,因它每聲道成230w, 不過是最高峰值,但冇理由咁弱?謝謝!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實大部份的香港發燒友都是環境鬥士,哈哈!
另謝謝師兄你這麼詳盡的回覆,另再請教1000x同1000m有何分別 ...
siukit_siuhan 發表於 2011-12-23 18:27

因為聲音好難用文字表達,而1000x同1000m分別大约係:
    1000M就似個後生、青春、夠真、夠活力的女孩!
    1000X就似個成熟、華麗、充滿女人味的女性
    希望師兄能估計倒啦~

Onkyo AV amp力水都唔弱,其實最怕突然「爆」o個一下!