設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: siukit_siuhan

窮人器材無限loop之新前後級(update at P.54, 55 @03-04.11.2013)

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好好既av歷程分享, 真係越升越正.

新仔玩家

76-FC 藍寶石勲章

越講越遠, 入番正題, 記得在深水埔L興入樓上呢套雞精聽歌組合, Cambridge Audio 550C, Dared tube amp, AE  ...
siukit_siuhan 發表於 2011-5-17 01:39

國內這部機定價便宜不少...
在邊度買這部膽機

星級玩家

國內這部機定價便宜不少...
在邊度買這部膽機
cct1978 發表於 2011-5-18 14:11

如國內我只聽買我機的師說, i dont know lei~
在香港我亦只知深水埔L興~!!:)

星級玩家

係時候要嚟個總結, 睇番自己套器材, 雖然全部不值一晒, 但原來都經歷了很多器材上的轉變, 所以奉勸各位新手如我, 買野前真是要搵多d資料, 最緊要周圍試下聽多d, 唔好唔上唔落 (當然我不只是天價器材), 唔夠就儲多陣, 免得自己日後心思思, 同埋要肯定清楚自己的口味並取向, 另比多d耐性 (不論之前搜集或事後煲練), 當然最好上嚟呢度問下意見或去大家度家訪學下野啦~!!!!

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
4pk + 5

查看全部評分

新仔玩家

ching 套野幾好呀,膽機?呢科真系唔識喇。

星級玩家

睇戲不是太高要求, 應該已很足夠, 要upgrade都首選hifi rack 或 隻sub仔, 可以再大size少少, 哈哈~!!
幫現有睇戲setup影下寫真, 請見笑~!!

前置Jmlab816V, 換了座地果然氣勢不同, 爽得多, 真是睇戲又得, 懶起上嚟就咁用bdplayer聽歌都得~!! 一對性價比依然高, 我稱這對為平民入門發燒級的喇叭, (縱然轉了代理後加價不少), 走清爽中高路線~!! 哈哈

RC52 II, 師兄果然冇講錯, 睇戲除SUB仔外, 中置為次重要, 真是有大買大, 用了原木的墊腳後, 聲音清晰及出很多, 睇戲其中最重要的是對白嘛, 演員好似在你的前面說話,  真是會令人投入上升x10, 由於傑士與jmlab也是清爽, 故絕對夾~!!

RS52 II, 沒有上牆 (太太唔想加上走明線), 只是放在speaker stand, 但因位置在耳仔水平, 都覺ok, 包圍感尚可, 相信未能全面發揮她的實力~!! (師兄有冇計, 現分別棟住兩邊梳化尾, 其一邊側跟更是鞋櫃)

威力登8Q, 相信仍未全面發揮其威力, 現只是放在中置側, 亦即TV RACK前, 未好好擺位, 加上原裝線, 原日後換HIFIRACK, 打算學師兄放在中置下, 牆前面), 但已很強勁, SUB仔果然是睇戲的靈魂, 亦令人投入度上升X10, 總之買大少少, 亦是唯一令我仲想uprade的AV產品~!!

Philips BP9500, 又一性價比奇高的產品, 2K尾, 仲想點? 看過BD, 真的不能回頭睇番DVD, 只是擔心部機及品牌的穩定性, 哈哈~!!

ONKYO TX-NR3007, 亦是性價比高的產品, 舊model買入時做特價, 用料足 (記得在地庫入時打算取走自行搭巴士, 但攞了半條街後呂要call車, 重到手都痛埋), 推力足 (推座地都冇手軟), 衰在舊款冇ARC回傳, 冇3D (不過自己都唔會用), 除非自己玩AV前後級, 應有排用~!!

從control的多少, 可知中AV毒未深, 哈哈~!!

知道玩線及更換電源的利害, 不過暫時已夠及冇$$$, 現只用國產濾波拖板, 畫面是色靚左及背景靜左, 另知道av amp等最好直插牆身, 但唔夠牆蘇呀~!! 哈哈~!!

以上是小弟小小AV用後感, 謝謝~!!

評分

參與人數 4威望 +34 收起 理由
chuwing + 6
sclendan + 10
rlwk2009 + 8
chhanthony + 10

查看全部評分

星級玩家

聽歌亦已很滿足, 叫做搵到自己想要的東西取向, 又嚟寫真先~!!

CDP: 馬仔SA11S2

Preamp: 老麥C20

Poweramp: (左)老麥MC240, (右)Diy EL34 Mono Block (當然不是自己diy, 只是從別店入, 貪佢有得換不同膽玩, 過下膽癮), 只可講兩部後級不同味道, 老麥好似溫酒, Diy那部比較下似清酒, 分析力較高...

Speaker: Tannoy Berkeley MKII, 現迷上Tannoy, 他日有$$upgrde也都是老Tannoy~!!

基於這裡大部是分享AV產品, 2CH可返回http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1一起分享, 謝謝~!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
chhanthony + 10

查看全部評分

星級玩家

回復 27# siukit_siuhan

C Ching

How about your  mcintosh and DIY  tube amp, you don't introduce.

星級玩家

ching 套野幾好呀,膽機?呢科真系唔識喇。
silgas 發表於 2011-5-19 00:24

師兄, 你指部dared tube amp~!?

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

ching....梯到我都想入返對Tannoy....but