設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: siukit_siuhan

窮人器材無限loop之新前後級(update at P.54, 55 @03-04.11.2013)

星級玩家

師兄你個新hifi 櫃搞成點呀.
ricoy288 發表於 2011-5-17 02:22

仲度緊, 最重要是等取批文呀~!! 哈哈~!!

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

試下用旦前石後,你會更加愛你對ae,簡直棚拜

星級玩家

因之前還有睇DVD, 婚後從舊屋攞埋部中古Sony DVP S9000ES SACD/DVD PLAYER駁了一陣看dvd, 其實她聽歌的表現更好, 當時有audio diret, 又有得播sacd, 在舊屋我用耳筒配部舊amp駁她在房聽歌的 (不過上一排已賣給一位師兄了...)

明天繼續這條自願上路歷程, 謝謝觀看~!!:)

星級玩家

More pls... r u please with Yamaha?
Y記易玩難精

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好用心,好有誠意o既分享!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ching...你部膽機係唔係在SSP我音響店買嫁.......有次我見到有ching買咗, 唔知係咪你呢?

星級玩家

4pk兄, 我之後就是夾硬膽前石後, 晚一點再講...
tofu1978兄, 所以我之後放棄了yamaha...
R.C.兄, 多謝~!!
hhkcom兄, 是呀, 在深水埔L興, 不過是上年的事...

星級玩家

接住就是上得多這裡及avforum, 加上自己生性心急, 太太又不是太理, 卒之好快與其他師兄一樣進行一輪買入放出... (哈哈, 好似買股票, 實情是唔夠budget, 又想學人玩

叫得鍾意聽歌, 首先是一套西裝...

CA740C+CA740A, 一套標準的聽歌組合, 分析力很滿意, 但好似與之前的膽機仔 (同時間有師兄接收) 盞了些厚暖感, 一次走上旺角某大廈, 找找問問, 又咁岩做特價, 仲特登走去問賣740A的哥哥仔可否玩膽前石後 (佢又話ok), 結果又敗了, 其實740A是沒有純後, 只是用它的fixed vol夾硬將部Cayin SC6LS接上...

所以奉勸自己如不夠定力, 又不想亂駛錢, 建議下次買野帶埋太座去, 她們是好好的冷凍劑, 不過好彩其他東西有師兄好快接手, 不需補太多, 今晚再續...

星級玩家

身痕的我, 發現Cambride Audio的cdp是會令人有升級的強烈慾望, 要找一部短期不會令自己短期upgrade, 又可夾到膽機的cdp, 結果在明查暗訪, 並周圍比較下, 今次做個精明的消費者, 入了馬仔sa11s2, 此機起初播歌是周圍都緊繃繃的, 及至煲了一排後有明顯進步的表現, 是一貫馬仔cdp的略帶厚暖而不失分析力, 2重要是有濃厚的音樂感, 另不要以為這部打正旗號是sacdp, 其播cd的能力也非常優異, 我而家仲未玩加鐘及釘腳, 有排用~!!

再出去聽多d, 今次又輪到膽機, 土炮代表sound master前後級, 其300B膽前將本身清爽的816V滲入蜜糖味, 後級KT88則將816V的低頻從未如此地迫發出來 (可能舊時的CA740A唔夠力)

當時聽歌已很滿足, 覺得今次夠晒掛, 諗住都差唔多, 誰知一次搵膽後, 稍後再講...

星級玩家

原來聽歌的小升級會令本身不太著重睇戲的我有在av升級的意圖, 有一次在家中睇戲時, 奇怪, 為何d音效好似唔夠~!? 那處可比多少少喎, 跟住無論我點set, 擺出擺入, 都好似盞少少, 結果又在76post刮料及出去比較, 純睇戲的話, 傑士應是性價比較高, 去馬~!!
RB61 II

RC52 II

RS52 II

威力登8Q

最後還換入安記3007...

傑士都夾安仔, 選安仔因它夠平均, 用料足, 推力大, 日後前置換座地也不是問題 (現在RB61 II已放, 換作原本聽歌用的816V), 加上是舊model做特價, 都叫性價比高, 初初用已比之前的3級跳, 最喜歡是中置的表現, 比之前yamahad聲出及清晰了不少~!!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
leo25 + 10

查看全部評分