設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: KeithChan1@FB

[討論] 天空反射喇叭定係虛擬天空 virtual height ? 5.1 or 5.1.x ?

黃金玩家

MDLP 發表於 2024-7-15 23:09
現實係見過好多啱啱入門玩家
又唔多家訪或者入戲院睇戲嗰啲
好多人玩出嚟嘅後果其實仲差過一條三星或者jb ...

都係既。喇叭單元真係要匹配和擺位,喇叭與喇叭之間,一定要有足夠空間。就算玩普通5.1,都會有好多學問🤣

星級玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-15 23:36
都係既。喇叭單元真係要匹配和擺位,喇叭與喇叭之間,一定要有足夠空間。就算玩普通5.1,都會有好多學問🤣 ...

你之前好似有一條問題 行5.1超低音就負12dB 行7.1或5.1.2就負4-5dB有答案未?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

KT3 發表於 2024-7-14 17:57
玩咗MK 十幾年一直都係夢想喇叭 而家出現咗Perlisten 如果我老婆肯俾我換條件放棄四隻天花喇叭,我都願意😊 ...

師兄既然吾比換,都係玩番D被人吹出嚟嘅旺角喇叭算la,玩影音玩到非我族類、自己為是盞走火入魔
呢個世界太多嘢都係吹出嚟
利申我同你一樣都係用D旺角鞋盒型喇叭,但睇戲出嚟效果聽過好多其他喇叭比吾倒嗰種埋身刺激感我

白鑽玩家

旺角喇叭嘅真正價值就反映咗喺另一個post講買subwoofer
去到咁嘅價位咪可以強烈建議買入囉

黃金玩家

KT3 發表於 2024-7-16 00:47
你之前好似有一條問題 行5.1超低音就負12dB 行7.1或5.1.2就負4-5dB有答案未?

Yes 。問左denon 威廉sir 。佢話由於低音要顧及埋天空音效,所以當5.1.2 的時候,音壓只會減好少。相反,玩5.1 既時候,超低音只需要顧及地面5隻,所以不需要咁多音壓。我只需要係 超低音 後面 調返低個音量, 跟住再做多次audyssey , 出嚟嘅結果就唔會負咁多

星級玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-16 07:38
Yes 。問左denon 威廉sir 。佢話由於低音要顧及埋天空音效,所以當5.1.2 的時候,音壓只會減好少。相反, ...

我都估到,因為我都遇到呢個問題,由五隻喇叭變九隻喇叭,因為我唔係專業,唔敢咁快講🤭

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

cheungyunwai 發表於 2024-7-16 03:20
師兄既然吾比換,都係玩番D被人吹出嚟嘅旺角喇叭算la,玩影音玩到非我族類、自己為是盞走火入魔 ...

都係老生常談, 自己覺玩得過瘾HAPPY就OK啦
每個牌子緊有佢既支持者, 亦有hater
我玩過既超低音牌子不多, Sunfire, Velodyne, M&K, Perlisten
聽過朋友既SVS 和JL
我只可以講各有特色, 各有長處有短處, 睇到佢長處米值
所以M&K V12+就算行貨價我都覺得佢值, 因為佢既長處我好鍾意
Perlisten Sub係米無敵?我可以答你唔係, 佢贏在樣樣齊全能(真心), 但論Punch佢真係無M&K 咁爽係事實
但有樣野係真係要攪清楚, 玩多聲道要齊喇叭o岩擺位係基本, 並唔可以用一套唔齊腳既超高級既喇叭就可以彌補返呢D基本, 所以用高級喇叭玩5.1去取替一套已經聲效不錯而且有真正天空聲道既5.1.4係唔值得.

同埋, 有得裝天花就裝天花喇叭, 無得裝天花又想要點燈想有少少天空氣氛就裝反射/Height喇叭去妥協, 就係咁簡單, 問一百次都係咁答. 唔會因為有人答or認同反射/虛擬好正有好好效果就會變做真正天花喇叭, 只會係自我感覺良好而言.

反射喇叭要玩得好, 個人有少少經驗可以分享:
1.喇叭設計, 個人推薦: PSB Imagine XA, Atlantic Technology 44 DA. Klipsch Enable
2.皇帝位距離: 過左2米半你要頭頂出都幾難, 最多都係皇帝位行前一步, 如果有3米以上, 算吧, 放棄吧.
3.天花板狀況和距離: 係米水泥?有無風扇有無燈?如果喇叭無高過樓底一半, 咁可以收埋隻喇叭. 樓底成9尺以上高亦可以收埋隻喇叭. 反射喇叭要高過耳仔亦係基本之中既基本.
4.角度: 個人建議最多用D家品店買到既EVA膠豆高後面少少就算(1cm內), 豆得高只會聽到直射聲
4.分頻點:基本係180 or以上, 唔好諗住有低音會在頭頂出, 係無可能
6.做晒以上可能(無錯係可能)有天花50-60%效果, 所以有得裝都係裝天花喇叭吧, 完全係兩個世界既事

(利申:用緊PSB反射喇叭, 曾經擁有/用過Perlisten R212和D12S既入門玩家)

評分

參與人數 5威望 +190 金錢 +190 收起 理由
MDLP + 80 + 80
DuckieSiu@G + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
KT3 + 10 + 10
KeithChan1@FB + 10 + 10 非常認同呀。
AskaLung@FB + 80 + 80 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

黃金玩家

KT3 發表於 2024-7-16 08:44
我都估到,因為我都遇到呢個問題,由五隻喇叭變九隻喇叭,因為我唔係專業,唔敢咁快講🤭 ...

我都唔係專業呀我都係初學者入門玩家我都係邊學 邊設定

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

不過講開又講,近期去過幾個家訪,就算佢裝咗top,都未必聽到真正聽得清楚喺天花上邊,有陣時角度唔好,距離又唔啱,或者中間有一舊假天花燈,都會好影響嗰個天花落返落嚟嘅聲音,所以擺岩個位置其實係好緊要,之前聽到有啲師兄好得意嘅諗法,話avamp嘅auto cal,就算你唔啱嗰個位置,佢都會幫你計算返好嗰個位,我就覺得都係得啖笑😂

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
cakecake + 50 + 50 果位人兄可能9up, 定係根本連amp都無.

查看全部評分

黃金玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-7-16 12:02
不過講開又講,近期去過幾個家訪,就算佢裝咗top,都未必聽到真正聽得清楚喺天花上邊,有陣時角度唔好,距離又唔 ...

當然唔會啦 auto cal 唔係 萬能 如果autocal 係萬能 真係乜都做得到 我哋就唔需要咁講究喇叭擺位 。 就算世界上冇autocal , 一般好基本嘅概念就係將喇叭擺啱位 , 咁啲聲音出嚟嘅時候先會有 均衡嘅效果