設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 天空反射喇叭定係虛擬天空 virtual height ? 5.1 or 5.1.x ?

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
🥰🥰🥰忽發奇想, 如果大家屋企嘅空間係有限的話, 不能夠裝天花喇叭或者Front height or rear hight, 最多只可以玩到5.1 , 你哋寧願係玩虛擬天空virtual height定係喺前置or 後置上面掛對反射喇叭, 起碼都真係 符合天空喇叭要求?🤣🤣🤣
*純粹討論一下
( 當然皇帝位嘅距離係喺反射喇叭 射程範圍以內)

星級玩家

我就揀5.1玩虛擬天空美觀好多 如果玩反射喇叭放喺喇叭面上太肉酸 效果又未太理想 😊

黃金玩家

KT3 發表於 2024-7-13 21:46
我就揀5.1玩虛擬天空美觀好多 如果玩反射喇叭放喺喇叭面上太肉酸 效果又未太理想 😊 ...

Really ? 有啲人話虛擬天空效果會好過裝一對反射喇叭,因為成個天空感覺會整體啲及完整

鑽石玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-13 22:16
Really ? 有啲人話虛擬天空效果會好過裝一對反射喇叭,因為成個天空感覺會整體啲及完整 ...

其實你想人哋俾啲乜嘢答案你呢?
答咗你又俾你質疑?
最簡單就係自己試吓囉!
5.2 你又有,反射喇叭,你又有!
自己試過最實際!信吓自己嘅感覺!
成套系統,係招呼你自己,又唔係攞出嚟比賽!
自己覺得點樣好聲就點樣設定囉!

評分

參與人數 4威望 +220 金錢 +210 收起 理由
pong619 + 10
cakecake + 50 + 50 你懂的
koo9726 + 80 + 80
MDLP + 80 + 80 非常認同呀。

查看全部評分

黃金玩家

sanlamsan 發表於 2024-7-14 00:08
答咗你又俾你質疑?
最簡單就係自己試吓囉!

沒有質疑啦!只係大家純討論—下。不喜勿插

黃金玩家

sanlamsan 發表於 2024-7-14 00:08
答咗你又俾你質疑?
最簡單就係自己試吓囉!

都係互相討論—下je  。

鑽石玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-14 00:32
都係互相討論—下je  。

多啲嘗試最實際,個個家居環境都唔同!
就算好有經驗嘅師兄,冇上過你屋企,點知效果係點呢?所有嘢都係猜測!
玩音響邊度懶得㗎?個個師兄都係多方面嘗試,先至搵到適合自己嘅方案,淨係5.1同7.1已經大把爭論,因為個個家居環境都唔同,有啲人5.1好聲,有啲人夾硬玩7.1得不償失!咁邊個先至啱?根本就冇定論!量力而為,盡做基礎,盲目跟隨,盞搞到都唔知自己要乜!大把人琅琅上口,又話點又點,其實自己用緊電視出聲都未定,就指點人哋點樣玩7.1、5.1、7.1.2、5.1.4、7.2.4、5.4.6…

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

師兄你忽發奇想其實都幾星期,如果成日都纏繞住究竟個天空喇叭嘅問題,我覺得其實索性真係真真正正裝咗天空喇叭,你就唔會再問咁多呢啲問題,因為呢個問題就因為你而家成日都話裝唔到天空喇叭,而產生好多另外想折衷嘅方法,想食煙又冇錢,又驚身體唔好,戒咗佢咪冇事囉

評分

參與人數 4威望 +260 金錢 +260 收起 理由
zardwys + 50 + 50
koo9726 + 80 + 80
MDLP + 80 + 80
cakecake + 50 + 50 新接班人?

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

有興趣你可以睇返我呢個舊post,我之前都係一個過來人,一八年嗰陣時已經纏繞住上唔到天花用反射 ,跟住真係聽完唔係嗰件事再上天花嘅經歷
https://post76.hk/thread-273034-1-1.html

黃金玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-7-14 09:11
師兄你忽發奇想其實都幾星期,如果成日都纏繞住究竟個天空喇叭嘅問題,我覺得其實索性真係真真正正裝咗天空 ...

👌