設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: KeithChan1@FB

[討論] 天空反射喇叭定係虛擬天空 virtual height ? 5.1 or 5.1.x ?

白鑽玩家

KT3 發表於 2024-7-14 14:25
其實影音嘢冇話好唔好 所以我覺得冇所謂 只係我覺得好唔好玩  好似我咁玩唔到兩隻超低音 咪玩其他玩具 可 ...

師兄如果你係裝喺梳化椅背脊或者櫈仔底向籮柚
建議認真試一試正負調轉
感受下邊一個效果好啲
分別會係非常明顯的
道理好簡單
例如低音前面壓埋嚟
冇理由後面個震子會向後縮
除非你攞嚟震地板就未必咁明顯分到
有啲人裝咗唔鍾意放棄
可能冇發現呢個竅門

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80 有見地

查看全部評分

銀級玩家

兩個方案會揀5.1,唔揀反射喇叭,因為虛擬聲音假,聽感唔會好

黑鑽玩家

裝到當然係用enable好, 叫得virual 就當然唔係真, 只係用心理聲學去呃你以為啲聲響上面嚟,

而且都會受環境影響效果,

如果要靚仔嘅不如玩Apple Vision Pro, 電視同喇叭都唔駛, 重可以有過100吋畫面

星級玩家

MDLP 發表於 2024-7-15 01:37
師兄如果你係裝喺梳化椅背脊或者櫈仔底向籮柚
建議認真試一試正負調轉
感受下邊一個效果好啲

我都會試吓你個建議 不過我應該短時間都唔會裝住 因為隻超低音未set到滿意😅

星級玩家

cakecake 發表於 2024-7-14 23:42
咁我寧願要天空四隻
唔用Perlisten了

其實我應該冇乜機會玩到 一套要十幾廿皮嘢 冇可能俾我買😅

黃金玩家

holyholy 發表於 2024-7-15 11:22
兩個方案會揀5.1,唔揀反射喇叭,因為虛擬聲音假,聽感唔會好

5.1 始終都係最傳統亦都最正宗 包圍感最好嘅settings . 無論揀反射喇叭或者虛擬天空, 基本上都係營造個「氣氛」畀你。 雖然5.1 沒有天空聲道,但實實在在都有喇叭聲道畀你

黃金玩家

茶母 發表於 2024-7-15 11:38
裝到當然係用enable好, 叫得virual 就當然唔係真, 只係用心理聲學去呃你以為啲聲響上面嚟,

而且都會受環 ...

Enable 都要睇返實際環境而定。 如果皇帝位同前置距離太遠嘅話,裝咗等於冇裝。 除非可以拉線裝喺後面環繞聲咁就唔同

黑鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-15 14:07
Enable 都要睇返實際環境而定。 如果皇帝位同前置距離太遠嘅話,裝咗等於冇裝。 除非可以拉線裝喺後面環 ...

香港一般居住環境又冇咩機會唔啱裝enable喇叭嘅,

當前喇叭離皇帝位8尺,樓底10尺enable 喇叭放主喇叭頂約3尺幾高,

反射距離約14尺半左右,加埋反射而消耗嘅音量,其實市面上好啲嘅enable 喇叭都應該可以做到唔錯效果,

問題係要落啲心機去調校聲音同擺位,唔想攪咁多嘢的話用virtual atmos 都唔係唔得,

各有各玩啦,自己滿意就得

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
KeithChan1@FB + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

白鑽玩家

KT3 發表於 2024-7-15 12:32
我都會試吓你個建議 不過我應該短時間都唔會裝住 因為隻超低音未set到滿意😅 ...

師兄其實你咁大粒震子
呢個款似係用嚟震地台多啲
係咪有細一個碼可以要嚟震梳化

星級玩家

MDLP 發表於 2024-7-15 21:13
師兄其實你咁大粒震子
呢個款似係用嚟震地台多啲
係咪有細一個碼可以要嚟震梳化 ...

以前試過打橫裝直接扭螺絲入去(前腳部份)之後落塊板水平底部吸上去(椅背底部份)係效果好啲  都幾誇張 會有地震嘅感覺

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分