設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-26 23:34
在Dolby Atmos技術出現之前,7.1聲道系統通常包括地面上的七個揚聲器和一個重低音揚聲器 (subwoofer),但 ...

dts hd ma 7.1是24bit 96khz 但是mrx740 的dac是32bit 192khz是否代表mrx740播放音訊時會將24bit 96khz oversampling?

avm 全名 audio visual amplifier 但測試網站好少講video方面的測試

jbl 4309的號角單元是否將一個普通的高音單元(例如4312g的高音單元)套上一個號角  就叫做號角單元?

請問頭戴式耳機mdr7506點先為之推力夠 我用dacmagic 200m推 算唔算推力合格

白鑽玩家

4309嗰隻係壓縮高音
係真號角
同4312g高音結構同原理都唔一樣
但唔係所有號角例如jbl三字頭有源喇叭
只係一隻傳統半球高音前面加一個號角
我會叫你啲做假號角

白鑽玩家

耳筒唔熟唔識答你

白鑽玩家

其他嗰啲avm細節問題
講真....唔係唔知不過冇興趣答
chatgpt都費事問
玩影音呢啲嘢係睇整體效果
而且市場上選擇又唔多
而家啲新avm都係主打影像直通兼容冇畫面處理功能

白鑽玩家

再講dts ma都係極少數有24 96而且多數係演唱會

聲音要bit perfect唔好考慮AVM
淨係經過DSP 處理都已經唔同曬聲

白鑽玩家

玩av係要整體環境配合一個組合去考慮
師兄你去微觀睇去玩av
對件事根本上冇幫助
如果要咁執著
點解上面講到又要考慮
4309做左右
4312g做中置
根本物理上係完全兩把聲

白鑽玩家

不如我到轉頭問返你
你估下一部中價avm
全部用同一款一萬蚊喇叭
加兩隻15吋超低音
定係一部市面最強嘅avm
全部配kef t101夾kef92
邊個組合效果會壓到性好

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-27 19:53
不如我到轉頭問返你
你估下一部中價avm
全部用同一款一萬蚊喇叭

mrx740是入門機唔系中價機 我未試過av組合答你唔到 我玩得最多都係2chanel
你套av組合系咩設備講黎聽下
你話yamaha聽演唱會好聽到喊 系聽7.1演唱會音源嗎? 現實系音樂重播邊會好似電影音訊格式甘嘅環繞聲混音效果

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-27 19:53
不如我到轉頭問返你
你估下一部中價avm
全部用同一款一萬蚊喇叭

請問jbl 4312g 中頻的對白可唔可以做到好似戲院的中置對白 效果 厚實磁性  (要做到戲院的中置需要額外加後級俾中置嗎)  4312g低頻單元可以做到低頻打心口嗎?

有d avm有電子分音是什麼作用? 我見到網上有賣 一舊實體裝置 管理低頻 是否因為avm沒有電子分音 所以要買呢舊設備?

有d 低階avm 會寫明2channel 會100watt 但全部channel 就60watt 失真都會從0.0X低落0.x     anthem avm應該唔會出現這種情況吧?

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-5-28 12:15
mrx740是入門機唔系中價機 我未試過av組合答你唔到 我玩得最多都係2chanel
你套av組合系咩設備講黎聽下
...

mrx540 740 1140分別都只係ch多寡
你自己玩2ch播歌又做唔做到聽到自己動容先?
上網睇返紀錄我啲舊post
呢兩年搬屋我都冇轉過器材