設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-10 06:14
6寸4309做L/R
12寸4312做中置
孖9寸kef kc92超低

因為4312g是三頻喇叭 出對白聲會厚實好多   你的意思是 l center r 喇叭都用同一型號較好?
surround atmos 喇叭暫時未考慮住

請問av系統2.1喇叭組合 來播放 立體聲影片  avm的低頻管理會否將40hz以下的低頻全交由超低音處理  左右前置只負責中高音?   2.1喇叭組合聽hotel California  低頻只由超低音出會否中頻高頻呢邊出 而低頻第二度出  造成音頻分離的感覺? 定還是av amp聽歌全交由左右前置出聲?

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-5-10 12:32
因為4312g是三頻喇叭 出對白聲會厚實好多   你的意思是 l center r 喇叭都用同一型號較好?
surround atmo ...

天龍馬蘭士可以兩聲道時
超低音不會介入
你講嗰種分離感
好多因素決定
好多人亦都未必聽得出
我亦聽過有一套頂級組合
前面三隻同系喇叭
已經好明顯唔同時間出聲
左右低音又唔同步
我自己衡量超低音銜接及同步性
要經常多聽兩聲道先至感覺到

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-12 01:57
天龍馬蘭士可以兩聲道時
超低音不會介入
你講嗰種分離感

你好 MDLP 你有冇睇hkepc forum d人講 surround 音效首推yamaha 因為仲未有dobly環繞聲 yamaha已經出緊環繞音效擴大機
我的budget系2-3皮 如果系你 你會揀 yamaha a8a 定 mrx740
你講過低頻管理 anthem好過所有日系
我都覺得睇戲定聽歌低頻好緊要
今次目的想部av amp一勞永逸處理環繞音效
目前我的設備是jbl4309做前置   年尾會追加kef kc92 暫時系甘多

另外加部大功率少少的mc225後級推前置 是否扭細細volume制已經好大聲同埋相對不失真  以我理解細功率功放扭較大聲會產生失真因為唔扭大聲d會聽唔清楚一d細節

白鑽玩家

先搞清楚yamaha同其他牌子個環繞處理有乜分別
我都用過兩部舊款旗艦yamaha
第一部唔記得咗係乜嘢型號
總之係有到dolby prologic
第二部係ax1有dts同Dolby ex
yamaha同其他牌子avm個環繞處理器最大分別係
佢會加咗一啲隻碟裏面冇嘅音效
加重殘響回音延遲及改變曲線
一句講曬只係無中生有玩味精
而其他牌子就會剛剛相反
除咗冇得加重殘響回音
倒轉頭盡量修正殘響回音駐波
講真我之前部yamaha ax1
用咗成十年
雖然冇支援高清音效
但部機底子深厚所有聲道都係用dd1704
我已經用到最basic最簡單唔用佢啲dsp
聽演唱會真係靚聲到喊
但間唔中都會手痕左撳揿右撳撳聽下味精
不過最鋒利嘅刀都有生鏽嘅一日
之後換咗pioneer lx87
初時唔明白佢嘅概念
點解啲味精音效選項全部冇曬
聽落去係有啲失落
後來理解到佢嘅房間處理還原
出來又有另一番後果
所以你要先了解清楚自己想要啲乜嘢

白鑽玩家

再講埋後半part
唔知你想要埋邊款中置同埋環繞
見你用mc255推4309再用kc92
我覺得呢啲組合只可以話药石亂投
根據上文你可以放得落4312g做中置
咁又點解要買咁細隻kc92做低音兼且價錢唔平
用一半嘅價錢已經大把12至15吋低音選擇
同一隻kc 92畀我會買兩隻12至15吋低音
另外mc255冇錯係可以發揮得好4309
但到轉頭4309有未必可以完全發揮到mc255
你不如揀啱avm試下直推4309乜嘢效果先
或者慳返部mc255個budget
可以換來其他配件或者喇叭
有更好嘅資源投放

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-14 20:02
再講埋後半part

你好 我睇feversound 影片講 kc92可以發出不同頻率的低音 加上價錢適合 所以打算年尾買     
你講呢個價錢可以買更好的超低音  是哪一個型號?
procella p15a好但系超預算

mc225我已經買左

置於中置4312g遙遠的未來才入手

聽完你講avm的睇法 我都係決定mrx740

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-14 20:02
再講埋後半part

請問 MDLP 關於在電腦端用電腦喇叭播 環繞音效影片的問題 一般用mpc hc呢個media player軟體本身用cpu去decode dolby dts環繞音效 然後usb輸出去喇叭或者dac  呢種冇dts dobly lincense的解碼是否屬於軟解碼 同avm用dsp解環繞音效有咩唔同?  我暫時睇reddit就知目前pc 唔可以解atmos音效   另外關於anthem av前級 avm系列擴音機 少左功放反而貴過mrx系列 謝謝

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-5-15 15:41
你好 我睇feversound 影片講 kc92可以發出不同頻率的低音 加上價錢適合 所以打算年尾買     
你講呢個價 ...

4312G中置未等到的話
留意下JBL67000有一個發售

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-5-15 16:59
請問 MDLP 關於在電腦端用電腦喇叭播 環繞音效影片的問題 一般用mpc hc呢個media player軟體本身用cpu去d ...

Win用mpchc可以set bitstream 直出dtsX或者atmos
唔使經pc先做軟碼

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-5-15 15:41
你講呢個價 ...

如果已經買埋kc92先恭喜你
一定係同牌子同型號同價位中
你買個顏色係最抵best buy最全面嗰隻