設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-22 15:47
咁嘅價位無咗最深潛嘅超低音
呢個係我覺得最差嘅選擇
呢期諗下大熱嘅Perlisten 啦 ...

好似mrx740前面有display panel ,有d av amp唔止一粒dsp同dac,amp內仲有處理video(dolby vision ,vrr)的board例如hdmi board,而anthem設定後台界面可以用手提電腦wifi去connect amp。所以 av amp通常是否有arm處理器做中央處理器.

通常anthem av amp前級放大是用op amp定 機身volume制其實系dsp音控經過dac最後去avamp的後級功放?

點解avamp唔多講用咩adc用作cal聲用?mic頭對於cal聲重要嗎?anthem好聲其中原因是否因為anthem cal聲是用pc電腦做運算 同其他amp唔同?

點解two channel hifi唔需要cal聲?點先知anthem av amp是否none oversampling?

我用mpc hc在21:9顯示器(3440X1440p)播1080p的21:9影片上下左右有黑邊 但lg 電視3840x2160p 播 16:9 1080p就鋪滿整個畫面

白鑽玩家

師兄我覺得買呢啲嘢睇效果收貨
有啲嘢同零件多少係冇關係
例如天龍旗艦鍾意用akm兩聲道dac
16ch就要用八粒
如果有啲牌子係用ess
16ch用兩粒就夠
dsp多一粒少一粒唔代表什麼
又好似天龍咁樣
如果你唔用佢個手機app去cal機
用內置cal出嚟條eq到今時今日都係亂嚟

白鑽玩家

2ch係玩音質全物理操作
靠器材本身質素喇叭擺位
配合錄音一樣有立體聲
甚至擬360環迴效果

而多聲道dsp調節音色
講嚟講去都係得三個功能
聲道延遲
聲道平衡
聲道均衡
目測好多網上圖片
唔覺有人講究物理擺位
甚至乎見過有av雜誌作家
直頭講到用咗avm個dsp
根本上唔使理喇叭擺位
亦又喺度鼓吹音壓同音質成整比
另外Cal機嗰支咪
一千蚊支金屬咪
同三舊水塑膠咪
我有個post測試過
個差價只係個金屬外殼
個內膽質素冇乜分別
加上支咪點樣準確法
dsp調節精準度都係0.5dB及0.05ms
我覺得反而了解個DSP軟件理念
比了解支咪更重要

白鑽玩家

21:9顯示器(3440X1440p)和LG電視(3840x2160p)的原生解析度不同,因此播放1080p影片時會有不同的顯示效果。

21:9顯示器的原生解析度為3440x1440p,而1080p影片的解析度為1920x1080。因此,在21:9顯示器上播放1080p影片時,影片會被拉伸到3440x1080像素,以適應顯示器的寬高比。由於1080p影片的寬高比為16:9,而21:9顯示器的寬高比為34:9,因此影片上下左右都會有黑邊。

LG電視的原生解析度為3840x2160p,而1080p影片的解析度為1920x1080。因此,在LG電視上播放1080p影片時,影片可以以1:1的比例顯示,鋪滿整個畫屏。

以下是一些在21:9顯示器上播放1080p影片時消除黑邊的方法:

使用MPC HC的“拉伸”或“裁剪”功能來調整影片的寬高比。
使用第三方軟體來調整影片的寬高比,例如PotPlayer或VLC Media Player。
將顯示器設置為“全屏”或“等比縮放”模式。
在LG電視上播放1080p影片時,如果影片上下左右有黑邊,可以使用電視的“調整圖像”功能來調整畫面大小,以消除黑邊。

以下是一些在LG電視上播放1080p影片時消除黑邊的方法:

使用電視的“調整圖像”功能將畫面大小設置為“全屏”或“點對點”。
使用電視的“寬高比”功能將寬高比設置為“16:9”。

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-22 21:17
21:9顯示器(3440X1440p)和LG電視(3840x2160p)的原生解析度不同,因此播放1080p影片時會有不同的顯示效 ...

請問 anthem播dsd file  好唔好? 2.而家電視講處理器 當年crt電視芒有冇處理器? 3.電腦駁avm一邊播music一邊睇影片 喇叭同時出兩種不同音源 這樣能考驗amp同喇叭的效能嗎? 4.一般家庭牆插系63A 如果用有源喇叭做多聲道 會發生用電量超過63A的情況嗎?亦即是超過供電量  4.戲院的surround喇叭安裝位置高過人耳 而唔系在人耳的正中 這是否代表指向性很好 定還是戲院av processor識得令喇叭發聲指向觀眾

白鑽玩家

問題1
點為之好唔好?
以我嘅標準同一隻雙層sacd碟
dsd層過得好過pcm就係好

問題2
crt係模擬式顯示何來會有dsp?

問題3
早十幾年前嘅avm已經有zone2甚至zone3
唔同聲唔同畫播都仲得
今日做到有乜難度
再講
今時今日有頭有面做avm嘅牌子
十隻手指都數唔曬
你仲有乜嘢選擇?

問題4
一般屋企牆插13A
13A X 220V等於2860w
香港家庭單相電一共60A一共
13200W
你諗住裝幾多隻超低音同幾多隻有源喇叭?

問題5
你講得啱
因為戲院樓底高人又多
透聲幕後面嗰隻喇叭又裝得高
戲院環繞聲喇叭正常係要裝高少少
至於戲院同埋屋企個surround processor
並唔係啲廣告所講cal啲立體咁就會嚟
指向性同立體感有九成因素係喇叭擺位
我自己嘅心得
唔講話左右喇叭要好似玩2ch擺位咁精細
就連中置及環繞聲甚至天花喇叭擺位都好講究
你搜尋下我早幾年前有個post
講天花喇叭裝喺路軌上面

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-22 20:36
師兄我覺得買呢啲嘢睇效果收貨
有啲嘢同零件多少係冇關係
例如天龍旗艦鍾意用akm兩聲道dac

你講的較eq是否等於製作音樂電影音效時的tune聲令到聲音達到想要的效果   點解製作人已經tune完 自己部av amp仲要eq 開eq想加強低音 這樣做只不過是整色整水令到原聲改頭換貌 失去原本的音色仲要在意準不準嗎

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-5-25 12:13
你講的較eq是否等於製作音樂電影音效時的tune聲令到聲音達到想要的效果   點解製作人已經tune完 自己部av ...

Surround amplifier auto-calibration 的 EQ 曲線是否「整色整水」或「還原錄音實況」,其實取決於具體的設計和目標。一般來說,這類技術通常是為了改善音響環境中的聲音表現,而不是純粹還原錄音實況。以下是這個過程的兩種可能結果:

改善聲音效果(整色整水):

很多時候,auto-calibration 會調整 EQ 曲線以補償房間的聲學特性,消除不理想的共振和反射,從而使聲音更加平衡和悅耳。這可能會涉及一定程度的聲音修飾,以提供更好的聽覺體驗。
還原錄音實況:

一些高端設備則致力於盡可能地還原錄音室的聲音,這樣的設計通常會在調整房間影響的同時,盡量保留錄音時的音質特徵,力求真實還原原始音源。
具體的效果取決於設備的品牌和型號,以及它們所使用的校正技術。例如,Audyssey、Dirac Live 和 YPAO 等不同的系統都有各自的算法和目標,有些可能更傾向於「整色整水」,而有些可能更專注於「還原錄音實況」。

總的來說,大多數消費級 surround amp 的 auto-calibration 是介於兩者之間,既會對房間聲學進行修正以提供更好的聽覺體驗,同時也會嘗試保留一定程度的錄音真實性。

星級玩家

MDLP 發表於 2024-5-25 16:42
Surround amplifier auto-calibration 的 EQ 曲線是否「整色整水」或「還原錄音實況」,其實取決於具體 ...

你好 MDLP 未有atmos格式之前 7.1音效除左地面7隻喇叭之外 仲有高空喇叭即系裝在前置喇叭的左右天花角落
呢種喇叭出來的音效算唔算無中生有 因為大多藍光影片製作時只有7.1音效 沒有為了高空聲道特別混音
av amp點分邊d音效效果系特別要在高空喇叭輸出?

現在最新的atmos音效是不是用metadata替代了dts hd ma的spatital data?

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-5-26 16:48
你好 MDLP 未有atmos格式之前 7.1音效除左地面7隻喇叭之外 仲有高空喇叭即系裝在前置喇叭的左右天花角落
...

在Dolby Atmos技術出現之前,7.1聲道系統通常包括地面上的七個揚聲器和一個重低音揚聲器 (subwoofer),但並沒有額外的高空聲道設置。

若在這種系統中添加高空揚聲器(例如前左和前右的天花板揚聲器),即使原本的7.1藍光影片沒有特別針對這些高空揚聲器進行混音,AV放大器仍然可以利用一些聲音處理技術(如杜比Pro Logic IIz或DTS Neo:X)來合成和轉換音頻,讓某些音效從高空揚聲器發出。這種處理會根據音頻的特性自動提升或改變部分音效,以營造出更立體的聲場效果。但這種效果確實可以被視為“無中生有”,因為這些聲音原本並不專門針對高空揚聲器進行混音。

至於Dolby Atmos,這是一種更加先進的物件導向音效技術。Atmos的音效混音包含了元數據(metadata),這些數據告訴AV接收器音頻物件在三維空間中的具體位置和移動軌跡。這與傳統的DTS-HD Master Audio (DTS-HD MA)或Dolby TrueHD不同,後者是基於固定聲道的音頻格式,沒有針對高空聲道的專門處理。

最新的Dolby Atmos技術確實是使用元數據來取代傳統聲道混音,這樣可以在播放時動態地調整聲音的定位,根據實際揚聲器布局提供更加準確和沉浸的聲音體驗。Atmos並不僅限於特定數量的聲道,理論上可以支持任意數量的揚聲器,這使得其在聲場營造上比傳統7.1聲道或DTS-HD MA更具靈活性和表現力。