設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-3 13:43
好果用AVM推4312G可能未必發揮得好
隻低音會搶晒高音啲功率
玩過聽過4429高音暗聲就知

即系想玩大尺寸低頻單元的喇叭需要procella da後級呢d classd 先夠力

咩你唔系講過日系avm唔夠三頻均勻咩點解仲用pionner

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-4 12:43
是否所有唔同類型喇叭原理都係驅動振膜發聲? 同軸喇叭是否人聲同對白表現較兩路單元喇叭理想? 坐地喇叭的 ...

唔係。雖然大部分喇叭都係用驅動振膜發聲嘅原理,但係都有啲唔同類型嘅喇叭係用其他原理嚟發聲。

最常見嘅喇叭係電動式(動圈式)喇叭,佢嘅工作原理係利用電流通過線圈產生磁場,再透過磁場同永久磁鐵嘅交互作用嚟驅動振膜振動,從而產生聲音。

但係,除咗電動式喇叭之外,重有其他類型嘅喇叭,例如:

電磁式喇叭:用電磁鐵取代永久磁鐵,透過控制電磁鐵嘅電流嚟控制振膜嘅振動。
壓電式喇叭:利用壓電材料嘅特性,喺電場嘅作用下產生形變,從而產生聲音。
電極式喇叭:利用靜電場嘅力嚟驅動振膜振動。
電漿體喇叭:利用電漿體嘅特性嚟產生聲音。
呢啲唔同類型嘅喇叭各有優缺點,適合唔同嘅應用場景。例如,壓電式喇叭體積細小、效率高,但係輸出功率比較細;電極式喇叭音質好,但係成本比較高。

總而言之,並唔係所有類型嘅喇叭都係用驅動振膜發聲嘅原理。

白鑽玩家

同軸喇叭是否人聲同對白表現較兩路單元喇叭理想?
唔一定

白鑽玩家

座地喇叭的低頻表現通常比書架喇叭好 是因為箱體同低頻單元尺寸較大有關?

是的,坐地喇叭的低頻表現通常比書架喇叭好,主要有以下幾個原因:

箱體尺寸較大:喇叭箱體嘅容積會影響喇叭嘅低頻下潛能力。箱體越大,容積越大,能夠容納嘅空氣越多,而空氣就係喇叭發聲時產生低頻嘅介質。因此,坐地喇叭嘅箱體尺寸通常比書架喇叭大,因此低頻下潛能力亦較好。
低頻單元尺寸較大:低頻單元嘅尺寸會影響喇叭嘅低頻輸出量。單元越大,振膜面積越大,能夠推動嘅空氣越多,因此低頻輸出量亦越大。坐地喇叭嘅低頻單元尺寸通常比書架喇叭大,因此低頻輸出量亦較大。
低頻單元設計:除了尺寸之外,低頻單元的設計也會影響其低頻表現。坐地喇叭嘅低頻單元通常會經過更精心的設計,以提高低頻表現。例如,有些坐地喇叭會使用長衝程低頻單元,能夠產生更大的振膜位移,從而輸出更強勁的低頻。
當然,坐地喇叭嘅低頻表現並非完全取決於箱體同低頻單元尺寸。喇叭嘅設計、材料、製造工藝等因素都會影響其低頻表現。

以下是一些常見的坐地喇叭低頻表現優點:

低頻下潛能力好:能夠發出更深沉、更有震撼力的低頻。
低頻輸出量大:能夠產生更強勁的低頻。
低頻失真度低:能夠更清晰、更真實地呈現低頻細節。

白鑽玩家

兩路喇叭的中低頻單元與中頻表現
是的,如果您將一隻喇叭的訊號經過被動分音器後,同一段低頻會被兩個低頻單元同時重複發聲。這是因為被動分音器會將訊號分成不同頻段,然後分配給對應的單元發聲。因此,如果兩個低頻單元都接收到了同一段低頻,就會出現重複發聲的情況。

在兩路喇叭中,中低頻單元通常會負責發出中頻和低頻。如果中低頻單元需要同時發出中頻和低頻,那麼中頻的表現可能會受到影響。這是因為中頻和低頻的波長不同,需要不同的單元尺寸和設計來最佳化發聲。如果中低頻單元同時負責發出中頻和低頻,那麼它可能無法針對中頻進行最佳化,導致中頻的表現不夠清晰或失真。

如果您經常要聽人聲,那麼最好選擇配備獨立中音單元的喇叭。獨立的中音單元可以針對中頻進行最佳化,從而提供更好的中頻表現。

如何避免中低頻單元重複發聲
如果您希望避免中低頻單元重複發聲,可以採取以下措施:

使用主動分音器:主動分音器可以更加精確地控制分頻,避免重複發聲的情況。
選擇配備獨立中音單元的喇叭:獨立的中音單元可以專注於中頻的表現,避免受到低頻的影響。
調整喇叭的擺放位置:喇叭的擺放位置會影響其發聲效果。您可以嘗試調整喇叭的擺放位置,以減少重複發聲的情況。

白鑽玩家

頭戴式動圈耳機全部都是全音域單元 點解喇叭無論書架定坐地 全音域喇叭都好似較難買到?

有錢一定買到
淘寶亦都有

白鑽玩家

>>>avm的低頻管理 如果得一對喇叭應該設定 系 small定large?聽講書架喇叭通常設定為small 但我得一對喇叭

得一對又冇超低音
一定係large冇得揀

白鑽玩家

>>>即系想玩大尺寸低頻單元的喇叭需要procella da後級呢d classd 先夠力

玩av的話
睇你選擇理想定係選擇現實
選擇現實的話
留返買後給啲錢
去買隻或者加多隻更加好嘅超低音

白鑽玩家

>>>4309 網站的spec介紹電感電容電阻用咩零件這顯得8010a好似一無是處. 我想問喇叭產品多唔多介紹其失真率同頻率響應?

上面所講嘅全部都係理論
一定係要經過實戰自己聽過先真
器材配搭連埋環境千變萬化
加上聲音係跟人的
玩音響唔同組裝電腦
快U快ram快ssd快顯加埋就係
畫面都仲有機會用同一個原理
但聲音可能會出現反效果

白鑽玩家

>>>咩你唔系講過日系avm唔夠三頻均勻咩點解仲用pionner

唔記得咗有講過
印象中應該唔會講啲咁冇邏輯嘅嘢
做完autocal自動eq完
仲何來三頻平衡
三頻高低唔一定係最衰聲
如果用儀器度到出嚟
由高至低一條線咁直
嗰套系統就肯定衰聲