設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-7 19:20
日本機價格同埋穩定性有一定性佔優
你去另一個6015講緊av life做特價個post睇下
其他機款可以平到買乜嘢 ...

而家訊源都係高電平 點解仲需要用opamp做前級放大? 唔可以數位volume較音量後直接去後級?
genelec 8331a 呢d dsp數位喇叭都需要內置前級在機身嗎? 我問過呢d 數位喇叭系用dsp做數位音控

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-7 19:20
日本機價格同埋穩定性有一定性佔優
你去另一個6015講緊av life做特價個post睇下
其他機款可以平到買乜嘢 ...

請問 ud701n呢部dac可以turn off upconvert功能 咁樣算唔算系一部non oversampling嘅dac? ud701n是一部1bit 的delta sigma dac會將cd audio 16bit轉換成1bit 呢種轉換步驟是好定唔好
我睇雜誌講1bit delta sigma是成本較高過multi bit delta sigma
DAC section          
DAC         TEAC ΔΣ Discrete DAC × 2
Upconvert         2xFs / 4xFs / 8xFs (maximum 384kHz)

upconvert是否等於升頻 即系等於將cd 16bit 低的取樣率 估算升到高的取樣率? 呢個步驟系會由部機嘅dsp做升頻定arm處理器?
其實你用緊的avm都built in做mcu 做主處理器 來指令dsp dac 功放等元件 我睇翻mrx740 manual
另外  以我所知耳機63ohms系低阻抗易推過300ohms耳機呢d 高阻抗
咁樣喇叭來講 4ohm是否低阻抗喇叭 而6ohm同8ohm是高阻抗喇叭? ls35a阻抗有分14同16ohm 但系低音單元系3寸 所以系故意設定咁高阻抗?
如果喇叭寫住阻抗系6ohms 如果avm較4ohm來推是否會燒喇叭?
耳機系不插電點解阻抗會從32ohm起步?是否代表難推過8ohm的坐地喇叭?

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-8 11:30
負擔得起先值得討論 最多洗5萬筆直 有冇得搞 5萬淨系為左玩電子分音

五萬蚊未夠買個全新金仔電子分音器
太cheap嗰啲behringer費事介紹你
想理解下點解要玩電子分音
你覺得好似喺邊度

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-8 12:45
而家訊源都係高電平 點解仲需要用opamp做前級放大? 唔可以數位volume較音量後直接去後級?
genelec 8331a  ...

其實你呢啲all in one
根本上唔值得花時間去研究
喇叭已經買咗返嚟喺你手上
就是裏面係外太空科技
我都只係憑一個方向判斷
就係啲聲得唔得啱唔啱聽

白鑽玩家

UD701完全冇認識
都係嗰句
買咗返嚟喺你手上
邊個功能好唔好聲
自己用耳仔決定

白鑽玩家

>>>如果喇叭寫住阻抗系6ohms 如果avm較4ohm來推是否會燒喇叭?

你係唔係講緊天龍擴音機
如果你將部天龍有8庵校去4庵
有得畀你校
個電流輸出就梗係唔係大咗
佢係到轉頭相反保護自己
搞洗返個電流

白鑽玩家

>>>ls35a阻抗有分14同16ohm 但系低音單元系3寸 所以系故意設定咁高阻抗?

你啲資料錯曬
ls35a有11庵同15庵
低音5寸

白鑽玩家

師兄其實你問嗰啲解碼器avm問題真係好無聊
解碼器都已經喺你手
佢裏面點樣精良
行到天花龍鳳都冇用
一開聲一插就聽到
另外avm上面都講過
市面上有幾多部畀你揀
佢到底點行法我就一啲都唔關心
最緊要係出嚟嘅效果
仲有擴音機配喇叭要連埋環境
就算所有器材一樣
去到唔同地方唔同人手上
都可以南轅北轍兩把聲

白鑽玩家

你去睇下今日去咗b&w買多隻sub仔玩雙八吋個主題研究下人哋點樣實戰
physically個玩法先至係最重要

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-8 22:54
你去睇下今日去咗b&w買多隻sub仔玩雙八吋個主題研究下人哋點樣實戰
physically個玩法先至係最重要
...

請問non oversampling dac的問題   delta sigma 調變取樣率最低只能設定128fs  而upconvert可以最低可以從44.1khz x2   亦可以turn off 以44.1khz 直出去D/A解碼
呢種規格dac應該系oversampling而唔系bitperfect的non oversampling dac吧?

如果mrx740想聽模擬fm am radio訊號  可以加配咩設備做到 accuphase果部8萬幾有冇hifi大廠會平d價錢

你話過yamaha聽演唱會好聽到喊 點解你唔用電腦rip出來用規格好的usb dac聽?

原來我果對8010a 2000幾一隻的喇叭都已經系主動式分頻 已經用緊都唔知

請問我見到avm較eq +幾多db 呢種加音壓系從數位訊號開始加定系進入左dac解碼之後的analog信號去加減db?呢種+db 的eq是否等於walkman 均衡器 在低頻頻率升高d會令低頻突出d

https://preview.redd.it/lalwoeep ... ee81559bb63ad56eb24