設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-4 20:28
>>>咩你唔系講過日系avm唔夠三頻均勻咩點解仲用pionner

唔記得咗有講過

2聲道喇叭有冇可能做到好似頭戴式耳機 咁清晰可以聽到人物的對白 亦即是所謂的埋聲感 ?  2.另外 2聲道喇叭播影片當中只有人物對白聲 但說話中總是聽到一些低頻伴隨著說話聲  呢種低頻就像pa喇叭果中喉嚨震動發出的低頻感. 請問系邊方面出現了問題,是否低頻過多?定還是課室空間喇叭音量設定高所造成的殘響?   3.請問獨立後級的作用是否扭細細volume制就清楚晒d音訊細節?  4.mrx740 會用op amp定fet 電晶體做前級緩衝放大 亦即系 綜合amp的pre amp放大   同埋會用 可變電阻做volume制定還是dsp做埋digital volume制?  5.如果想玩電子分音應該點入門 2channel的話  6.如果進一級的av amp 你覺得arcam點樣 可用的dac同dsp 還有class g放大 有冇特別之處?

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-4 20:28
>>>咩你唔系講過日系avm唔夠三頻均勻咩點解仲用pionner

唔記得咗有講過

咁樣日系avm仲有咩長處令佢可以繼續生存  你講過任何日系avm低頻管理唔及anthem

白鑽玩家

兩聲道喇叭係有可能做到好似頭戴式耳機咁清晰可以聽到人物的對白,亦即是所謂的埋聲感。不過,要做到咁嘅效果,需要滿足幾個條件:

喇叭嘅質素要好。喇叭嘅質素越好,就越能夠準確地重現聲音嘅細節,包括人聲嘅細節。
喇叭嘅擺位要正確。喇叭嘅擺位會影響到聲音嘅傳播,如果擺位唔正確,就會導致人聲唔清晰。一般嚟講,兩隻喇叭應該擺喺聆聽者嘅耳旁,左右各相距約1.5米,並且與聆聽者嘅高度相等。
聆聽環境要寧靜。如果聆聽環境嘈雜,就會掩蓋咗人聲嘅細節。
如果以上嘅條件都滿足咗,咁兩聲道喇叭就應該可以做到好似頭戴式耳機咁清晰可以聽到人物的對白。

以下係一些可以提升兩聲道喇叭埋聲感嘅具體建議:

使用高質素嘅喇叭線。喇叭線嘅質素會影響到聲音嘅傳輸,使用高質素嘅喇叭線可以減少失真,提升聲音嘅清晰度。
對喇叭進行調音。有些喇叭提供調音功能,可以根據聆聽者嘅喜好調整聲音嘅音色。
使用吸音材料。吸音材料可以吸收聲音嘅反射,減少室內嘅迴音,從而提升聲音嘅清晰度。
希望以上嘅資訊對你有所幫助。

白鑽玩家

兩聲道喇叭播影片時,人物對白中出現低頻伴隨著說話聲,有以下幾種可能的原因:

喇叭本身的問題。如果喇叭本身的低頻響應過強,或者喇叭的低頻單元出現了故障,就可能會導致這種情況。
喇叭的擺位問題。如果喇叭的擺位不當,例如喇叭的低頻單元過於靠近牆面或其他物體,就可能會導致低頻過強。
影片本身的問題。如果影片本身的錄製或後期製作過程中存在低頻過強的問題,那麼在播放時也會出現這種情況。
課室空間的問題。如果課室空間的聲學條件不佳,例如存在過多的迴音或共振,就可能會導致低頻過強。

白鑽玩家

獨立後級的作用是放大來自前級的音頻信號,驅動喇叭發出聲音。它可以提高音頻系統的功率輸出,從而獲得更大的音量。

理論上來說,獨立後級可以提高音頻系統的信噪比,從而獲得更清晰的音頻細節。但是,實際效果取決於多種因素,包括:

獨立後級的質量。高質量的獨立後級可以提供更低的失真和更高的信噪比,從而獲得更清晰的音頻細節。
前級的質量。如果前級的音質不佳,那麼即使使用高質量的獨立後級,也無法獲得理想的音質。
喇叭的質量。如果喇叭的質量不佳,那麼即使使用高質量的獨立後級和前級,也無法獲得理想的音質。
聆聽環境。如果聆聽環境嘈雜,那麼即使使用高質量的音響設備,也無法獲得清晰的音頻細節。

白鑽玩家

近代所有avm
涉及有咁多聲道
我相信一定用opamp
一定用數碼vol
呢樣嘢毫無懸念

白鑽玩家

師兄你所講嘅電子分音
你係想從現實角度定係從你想角度?

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-7 13:34
2聲道喇叭有冇可能做到好似頭戴式耳機 咁清晰可以聽到人物的對白 亦即是所謂的埋聲感 ?  2.另外 2聲道喇 ...

我只會相信日本仔
同埋類似anthem呢種量產型avm
其他市面上流通低嘅機
軟件同硬件鑊氣多
當然都係好聲嘅機

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-6-7 13:36
咁樣日系avm仲有咩長處令佢可以繼續生存  你講過任何日系avm低頻管理唔及anthem ...

日本機價格同埋穩定性有一定性佔優
你去另一個6015講緊av life做特價個post睇下
其他機款可以平到買乜嘢㗎
又或者一部重六十磅嘅天龍旗艦a1h
二萬中就可以買到
疫情之前
先鋒安橋旗艦機幾乎係日本定價嘅一半
萬五蚊樓下就買到部旗艦
可惜呢兩間廠又唔爭氣
加上音色取向就各有擁躉
係冇錯anthem過低音管理暫時我覺得十萬元機樓下係最強
但市面上都其他低音管理系統
可以接駁喺超低音同埋avm中間
但最後你都要知道個低音管理系統做緊乜嘢
買咗呢啲功能返嚟唔識用
亂咁估亂咁撳就無謂
同埋呢啲功能先決條件
要有好嘅喇叭系統及環境
dsp功能都只係輔助

星級玩家

MDLP 發表於 2024-6-7 19:06
師兄你所講嘅電子分音
你係想從現實角度定係從你想角度?

負擔得起先值得討論 最多洗5萬筆直 有冇得搞 5萬淨系為左玩電子分音