設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Oushinc

[討論] AV 潮文一則

黑鑽玩家

喺屋企可玩到戲院器材,羨慕到呢!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

補充番少少,依篇潮文嘅用意並唔係叫大家一定要追 Pro,Pro 亦都唔一定係最終目標。我只係想分享吓 AV 真係有好多可能性:例如前面玩三隻一樣。點解玩前三一樣?因為好多混音室,戲院都係前三一樣。混音嘅時候,好多時真係未必會顧及家用中置喇叭嘅感受。就以 JBL ARRAY 880 為例,就算咁大隻喇叭,有時都會緊緊地。當然,crossover cut 幾多,大家各師各法,出嚟效果亦都唔同,詳細亦都唔會喺度討論。

希望大家理性消費,玩得開心,以適當嘅器材喺自己空間發揮到,不要盲目追隨。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

鑽石玩家

Oushinc 發表於 2023-4-13 10:33
補充番少少,依篇潮文嘅用意並唔係叫大家一定要追 Pro,Pro 亦都唔一定係最終目標。我只係想分享吓 AV 真係 ...

我要揸 "GT 丫佬" !!!!

黑鑽玩家

avbaby 發表於 2023-4-13 07:41
喺屋企可玩到戲院器材,羨慕到呢!

老實講,我度都係夾硬玩。
相信好多師兄見倒相,第一下都可能會問:

咁大隻得唔得架?
ED 戲院喇叭唔應該放響家用架喎!
咁大隻會唔會聽得好辛苦?

其實調返轉又咁諗,有D SETTING ,咁細隻得唔得架?

唔係細就一定好,或者大就一定好,所以,好難講,真係要睇好多因素。好睇個場大細,個人取向,耳聽為實
其他場,小弟唔敢講,所以只能分享自己地方,自己同一D朋友既COMMENTS。

小弟個廳大約4M X 5M,喇叭擺位基本跟足DOLBY SETTING,加ANTHEM 9CAL 加恃,講真,都勉強OK,當然永遠都係坐後一尺好聲D。可惜地方就得咁多,只能係咁,細喇叭音場又唔夠刺激。小弟都係理境斗士,相信每位香港既師兄都係一樣,唔關個場有幾細事,係個場有幾大幾細都好,點發揮個空間先係考功夫既地方。

小弟轉PRO 好主要幾個原因係
1. 地方問題 : 因為PRO 前氣孔,可以貼牆放,幕就可以移遠一尺多 : FREE 返成20平方尺出黎,無咁呀位,影像又好睇D,睇得舒服D,收幕時都空間大D
2. 中置 : 雖然換左透聲,880升空後,陰場確實好左好多,但都係唔及1400 做中黎。要換埋1400 的話,成本又太高,更難搵單一隻,即係前三一樣基本無可能
3. 大件頭 : 任性,但夠刺激,開細細聲D 聲都好出好清楚大聲,D"音"夠"響",音場好FULL,戲院感重。(個人口味,當然知道好多師兄睇戲唔係要戲院感的 )
4. 價錢 : 相對家用,喇叭同後級都係相對便,保養都相對唔使太講究,粗用粗用

當然有PRO 就有CON
1. 音樂 : 音樂戲係OK 既,但真係要2CH聽音樂 ,就唔滑唔甜唔夠味精,如果您話佢粗(當然係),我會話佢好RAW,好睇SOURCE 好唔好,無修飾咁比哂您。小弟當BACKGROUND MUSIC 聽下JAZZ , SOUNDTRACK 就覺得好正,尤其係D HORN 聲。(真係要聽歌只能分家,窮一世都做唔倒兩重其味)
2. 重 : 搬上樓要生理準備,最緊要有樓主ED朋友咁幫手先好入手。多謝! 多謝!
3. 難搵 : 可遇不可求,唔係成日有二手,小弟係好彩,咁岩有好朋友換地方割愛售出。
4. 高音: 本身戲院喇叭預係幾百人既場聽,唔係幾個人聽,太近距離,高音會有D 刺,TARGET CURVE / ROLL OFF / EQ 要執執就好了。
5. 噪音 : 因為單元大左,開極都仲好松容,仲有得去,所以整體會不自覺開大聲左,去到岩岩"太刺耳",但又"舒服"既音壓,咁要分D 心思做下隔音。
6. 老虎海關 : 明啦  引用友人愛WIFI語錄: 不知所謂!!!

總結黎講就係CON 多過PRO。

BTW,如有師兄有興趣想聽下比D意見小弟,唔怕遠,唔怕亂,唔怕難聽,歡迎PM ME 約上黎坐下。

評分

參與人數 6威望 +290 金錢 +290 收起 理由
pac + 80 + 80
Manko + 10 + 10
avbaby + 20 + 20 講出了家中睇戲的真心情感
matt88p + 50 + 50 加分加分加分加分加分
AskaLung@FB + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得。

查看全部評分

Amp : Anthem AVM60  + CROWN DSI2000
Player : HTPC@ramos + 3080Ti + Madvr / 魅視m9708
Display : Epson LS12000b+ XY 8K 透聲160
Speaker : Jbl ScreenArray 3732 X3 + 580X4 + 530X4 + 1500 + Rythmik F15HP

鑽石玩家

mark1 發表於 2023-4-13 12:01
老實講,我度都係夾硬玩。
相信好多師兄見倒相,第一下都可能會問:  

只能夠講, 家用喇叭點樣執點樣set, 都出唔到嗰個氣氛

白鑽玩家

三星玩樂勲章

曾經聽過Array1400+800係間80呎無的房仔玩,屋主試戲同音樂好享受,但我就頂唔順,太轟耳又無音樂感,個人口味,宜家自己都係150有限空間玩,得7呎距離,自己口味調出自己喜歡的声效,同以前家中200呎唔同,空間太小,器材配搭至緊要自己喜歡,別人意見可參考可唔参考,因為對得器材最多時間係自己,唔係家访的朋友

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由

查看全部評分

白鑽玩家

三星玩樂勲章

玩機好個人,我唔係追求戲院效果,跟本點追都無可能有戲院咁大的銀幕同声音擴散的空間,我追求走來走去超出画面的玩声,目前建構的影院有得有失,細空間發揮比舊址更爽,但無左向後的距離,而以前玩殺神2心口爆的一声也移了位,無左大喇叭同距離不足,總會比以前有落差,但近左中置又响亮,我無用同廠中置,因6.5吋低音不能滿足我,都係玩番8吋,可能連贯感無咁好,但玩AV要識取捨,否則只會係器材玩你唔係你玩器材,音响野一分$一分貨,就在有限投資玩到理想已經不錯,同貴價玩又係另一種學問,另一境界

評分

參與人數 3威望 +140 金錢 +140 收起 理由
matt88p + 50 + 50

查看全部評分

黑鑽玩家

avsuperman 發表於 2023-4-13 14:38
玩機好個人,我唔係追求戲院效果,跟本點追都無可能有戲院咁大的銀幕同声音擴散的空間,我追求走來走去超出 ...

同意,雖然都係環境斗士,講到尾都係要比個環境玩,或者玩盡個環境。合理空間,合理SETTING。
如果要主觀講一句,視聽五官感受,無論2CH多CH,無論響屋企定戲院,我覺得追求"臨場感"應該係個大方向。
加減法,百花齊放,各拖各法 ,大家都係藝術家,自己喜歡就好了。
點做倒"臨場","沉浸",點做倒"還原度"...
學問也~~~學習中....

至於一分錢一分貨,小弟就財力力不從心,只能玩CP,無咩錢又想有貨色果隻CHEAP 玩法~~~

評分

參與人數 3威望 +140 金錢 +140 收起 理由
matt88p + 50 + 50

查看全部評分

Amp : Anthem AVM60  + CROWN DSI2000
Player : HTPC@ramos + 3080Ti + Madvr / 魅視m9708
Display : Epson LS12000b+ XY 8K 透聲160
Speaker : Jbl ScreenArray 3732 X3 + 580X4 + 530X4 + 1500 + Rythmik F15HP

鑽石玩家

其實經歷咁多年, 玩音響最緊要自己玩得開心, 聽每一個家訪 每一個展覽會, 都係聽下有咩好嘅地方學習下

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

avsuperman 發表於 2023-4-13 14:27
曾經聽過Array1400+800係間80呎無的房仔玩,屋主試戲同音樂好享受,但我就頂唔順,太轟耳又無音樂感,個人 ...

我就聽慣咗array聲底,聽唔返其他牌子喇叭

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50 Array 還原度極高

查看全部評分