設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KinFaiLeun@G

[討論] Denon擴音機

鉑金玩家

sam2004 發表於 2022-11-23 13:47
恭喜,恭喜!等你開箱文,睇吓夠唔夠力推到kef r5啲聲離箱,期待。  ...

開箱文就唔夠膽寫了小弟第一部兩聲道器材嚟有d咩大分別,離箱,音樂感還在摸索中我反而想特別鳴謝原音,買呢d叫做入門嘢都好詳細俾我同太太慢慢試係冇壓力嗰種,買得好開心我仲要係試第二次先買

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Foreverwest + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

鉑金玩家

funny1 發表於 2022-11-23 16:26
開箱文就唔夠膽寫了小弟第一部兩聲道器材嚟有d咩大分別,離箱,音樂感還在摸索中{:6_1 ...

第一次玩兩聲道,第一次的感覺真係好重要!你以後走下去就冇陰影,行第二三步就歡心好多…
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

鉑金玩家

sam2004 發表於 2022-11-23 17:13
第一次玩兩聲道,第一次的感覺真係好重要!你以後走下去就冇陰影,行第二三步就歡心好多…  ...

咁要睇少d先得喇

黃金玩家

funny1 發表於 2022-11-23 17:22
咁要睇少d先得喇

唔好睇太多,如果唔係好易燒上腦
恭喜c hing買到心頭好

評分

funny1 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

鉑金玩家

還是試下聽咗幾日嘅感受
首先,合併機播歌嘅感覺真係好唔同,唔係咩高中低好大分別,個聲音都係denon嘅厚厚地暖暖地咁,但係個氣氛真係唔同,細節多咗唔少
氣氛好似輕鬆咗咁。
第二就係首歌嘅音場結像等實在咗好多,小弟對r5左右距離六呎有多,聆聽距離兩米三,樂器,人聲,能夠充滿咗呢個範圍,尤其係低音,細細聲都好實在
之前用4400h聽,音量開到大約-30db,一半多少少,依家部1700個旋扭去到9:00至9:30已經夠哂。。。

評分

粉果人 + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

鉑金玩家

funny1 發表於 2022-11-23 23:34
還是試下聽咗幾日嘅感受
首先,合併機播歌嘅感覺真係好唔同,唔係咩高中低好大分別,個聲音都係de ...

恭喜晒,買左新玩具當然係興奮,玩呢個過程都相當過癮會越聽越識聽,越玩越學得多野,最緊要玩得開心呀!

評分

funny1 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鉑金玩家

funny1 發表於 2022-11-23 17:22
咁要睇少d先得喇

睇嚟你要誠心唸多幾篇金剛經!同埋少啲上嚟呢啲咁嘅Hi-Fi討論區,如果唔係死硬。

鉑金玩家

sam2004 發表於 2022-11-24 11:42
睇嚟你要誠心唸多幾篇金剛經!同埋少啲上嚟呢啲咁嘅Hi-Fi討論區,如果唔係死硬。  ...

其實咁早買算係個意外,都係因為身痕睇得多以前直係望都冇咩望,就係前排想換嘢時去av奶度聽過一次110加R5,好聽到離奇,跟住決定買喇叭先,聲係ok但低音真係爭dd,再逢周末就去吸下毒咁,都係聽18000內嘅馬仔40n/30/7000n咁y記s1200,evo75都聽過咁,越聽就越痕越想買
結果就去原音,聽1700ne,第一次聽同師父講我對係R5,佢就用1700推一對dy audio嘅小座地,標價32000,ok好聽,但感覺普通,無咩特別.,但知道1700音色好似110
兩星期後再去,自己帶cd,再同7000n 1vs1,今次駁805d3播黎瑞恩嘅《愛你一定快樂》,除咗琴音冇咁多尾音,人聲樂器定位可以將7000n完全比下去,最奇怪係7000n小恩子把聲冇聚係中間,反而係左右各自出聲(心諗唔通駁錯線?),然後到1700就樂器歸哂位,琴聲收得快番少少,小恩子就聚喺音場中間,知道自己冇選錯了,就去馬

鉑金玩家

funny1 發表於 2022-11-24 12:28
其實咁早買算係個意外,都係因為身痕睇得多以前直係望都冇咩望,就係前排想換嘢時去av奶度聽過 ...

恭喜師兄,你已經冇回頭路啦!
慢慢調整下你對喇叭睇離牆幾多係最佳嘅位置,TOE-IN幾多係最好嘅,跟住聽一聽小恩子是否如你所講嘅..樂器歸哂位,琴聲收得快番少少,小恩子就聚喺音場中間

評分

funny1 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鉑金玩家

sam2004 發表於 2022-11-24 12:55
恭喜師兄,你已經冇回頭路啦!
慢慢調整下你對喇叭睇離牆幾多係最佳嘅位置,TOE-IN幾多係最好 ...

呢d應該就係叫離箱吧
咁就有趣,部av amp4400都做到一些,當然1700ne就多好多,仲有個更清晰定位