設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KinFaiLeun@G

[討論] Denon擴音機

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

que 發表於 2022-11-2 18:53
但ma12000
10皮野既amp
大部到飛起

小弟之前用MA9000推804D3以為好正,後來入咗Rockna Wavelight 可以做DAC Pre,發覺MA9000滿足唔到表現,把心一橫換部JC5後級,成個世界唔同哂!終於明白點解人地成日話老麥啲聲咩叫“淋”。

所以唔係話名牌老麥老金一定好,最緊要搵到自己口味,啱聽就係好機,唔啱聽唔耐聽就幾高級嘅機都無用。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Foreverwest 發表於 2022-11-2 19:39
小弟之前用MA9000推804D3以為好正,後來入咗Rockna Wavelight 可以做DAC Pre,發覺MA9000滿足唔到表現, ...

佢係音響品牌之中
算易手次數多到已經記唔清果隻
但仲有咁多fans
真係好犀利

但事情唔可以咁講既
咸魚青菜各有所好
音響係自己玩
自己滿意就足夠

其實有時器材發揮差
好多因素
就好似source,pre,power
之間夾既gain值問題
好多人都唔明衰咩
夾得唔好 就係會出事

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

買左10年既喇叭
放左7年冇用
以前覺得佢D聲就係得咁多
因有紀念意義冇賣走
無聊拎番出呢玩

直上腳架
d聲硬覺得有種唔平直
中頻凹左既感覺
用R3冇覺得直放腳架有咩問題

研究完買左幾粒OREA玩
用完真係哇一聲
感覺順耳番哂
應該係吸收左某D震動後
有D頻率少左唔怕抵消左某D頻段

移動番前後距離(反射式唔同喇叭距離都要調整)
09年定價850磅既喇叭其實聲都唔失禮
開左一星期D聲鬆番唔少

如果空間壓力許可
其實可以收藏下喇叭都幾好玩
其實不時都比老婆話
話唔聽就賣左佢啦
我話你送既有紀念價值

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
ken_leung0118 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

que 發表於 2022-11-2 22:14
佢係音響品牌之中
算易手次數多到已經記唔清果隻
但仲有咁多fans

如果鐘意呢種調聲方向其實老麥都唔錯,樣樣都有,功能又齊全。係比較過其他品牌聲音就知嗰種不足啫

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Foreverwest 發表於 2022-11-2 22:50
如果鐘意呢種調聲方向其實老麥都唔錯,樣樣都有,功能又齊全。係比較過其他品牌聲音就知嗰種不足啫 ...

咁論產品設計都抵佢銷情唔錯既
所以其實都係用家喜歡就足夠
老實如果有閒錢
買套播下輕音樂做背景音樂都幾過癮

事實我係有聽過好聽既老麥
的確係老麥推SF播蔡琴
都最少十年前
當年頂班合併加十幾萬座地

鉑金玩家

que 發表於 2022-11-3 08:38
咁論產品設計都抵佢銷情唔錯既
所以其實都係用家喜歡就足夠
老實如果有閒錢

老麥就係比到一班入門玩HIFI既人覺得, HIFI就係要咁既調聲先係正野, 未試過點都要試下既錯覺

相對同係大牌子既金仔, 就係一分錢一分貨, 貴既MODEL真係得, 所以金仔越貴果D就越無貨, 買部機都有排等

不過而家玩HIFI真係太貴, 樣樣野都十萬八萬入場, 貴一貴都無貨, 要排一年半載, 香港太多有錢人

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

1234qwer 發表於 2022-11-3 11:56
老麥就係比到一班入門玩HIFI既人覺得, HIFI就係要咁既調聲先係正野, 未試過點都要試下既錯覺

相對同係大 ...

全世界都加價
真係好難搞

其實仲有好多平價hifi產品
不過一來玩hifi既人真係少左
二來興玩名牌產品
三係玩hifi既人多數都已經比較係有經濟能力既人

咁自然會選擇自己有興趣玩既
而唔係當買實用電器

正常思路
其實叫我推薦玩
會叫買一部streamer 加dac pre加purifi加細喇叭
所以加埋都唔會好貴
三四萬應該搞掂哂

之後我朋友就會話我價值觀崩壞左
老實hifi野真係好貴

黃金玩家

KinFaiLeun@G 發表於 2022-10-31 15:34
咁多位師兄,110唔係咁差囉。
不過唔知點解個個都叫我換麥仔同金仔。
...

其實金仔、老麥唔會係好渣,一文不值。只係價錢貴左。性價比唔高。尤其金仔,以前日元高企,1000日元兑100港元,依家跣到60港元,但係定價都無6折(可能代理、店舖都有佢難處,減唔到)。如果打番個折,金仔定Denon邊嗰好,真係魚與熊掌,好睇個人口味。依家比較重要,喺換對喇叭,等套Denon發揮實力,試過啱唔啱你口味,先考慮唔要Denon,需唔需要換其他?係囉,你套Denon入門一個月夠未?熱身無半年都要2、3個月啦!咁快話需換佢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

金仔E4000日本賣63萬日元,香港賣50xxx

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

路西華 發表於 2022-11-5 01:45
其實金仔、老麥唔會係好渣,一文不值。只係價錢貴左。性價比唔高。尤其金仔,以前日元高企,1000日元兑10 ...

儲緊錢換喇叭。