設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[重低音] 終於見識下你了

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

cakecake 發表於 2023-7-24 15:35
我之前用隻V12+夾V8
結果隻V12+食晒隻V8,所以V8都係放左
現在了解左多D隻V12+,現在用一隻都好ok了 ...

同牌子性格大多相似或一樣.....放埋一齊或者用中控器...系有璣會互食!!...

自已收貨行先....未搬屋前有4隻 sub仔 (其中一隻系 center sub)...但好老實一年正式睇戲须要全部都開....印象中只有一次就糸睇 End game

之後都吾敢....除左怕鄰居投訴之外...一般情况2隻都己經好足夠...

现在空間细细睇完火焰圖数據2隻 m m 好....3隻就 over...

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 經驗之談

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

KinFaiLeun@G 發表於 2023-7-24 15:40
唔該師兄,咁應該好大機會買返條AQ用。

舊款M&K(MX世代)用AQ無乜意見(甚至Wireworld Oasis都重頂得住)
但新款M&K (即係X和V系)用AQ,可能會唔夠快,如果唔用backfire 都ok既

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Ep-71 發表於 2023-7-24 16:20
吾介意二手..可以試下搵....本身尼條線全新都系1k左右 5M...

大6見過有二手放幾百...

我以前買$1000 around
轉左Blue Heaven之後升價3倍

鉑金玩家

三星玩樂勲章

你啲器材好正呀🤤🤤🤤

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

cakecake 發表於 2023-7-24 17:02
舊款M&K(MX世代)用AQ無乜意見(甚至Wireworld Oasis都重頂得住)
但新款M&K (即係X和V系)用AQ,可能會唔夠 ...

噉師兄有乜好提議?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

cakecake 發表於 2023-7-24 17:06

鉑金玩家

AV newbie

Blue heaven 好似係高級啲嘅系列喎,貴、係正常嘅,但相差三倍就誇張咗啲

鉑金玩家

三星玩樂勲章

cakecake 發表於 2022-9-21 13:53
香港代理米樂影音,至於價錢就...
有興趣可以同米樂預約(tel:25215999)試聽,米樂Edmund應該會再報價的{: ...

先點解要倒轉擺嘅???🤔

鑽石玩家

KinFaiLeun@G 發表於 2023-7-24 19:31
噉師兄有乜好提議?

平(抵)玩=QED Reference (下圖),香港買$1000, 3M
個人認為用於近代M&K都可以,有一定速度及分析力

如果再上,就真係上Nordost了,Baseline低音有彈性,有速度,分析力控制力高,但仍保持有一定量感不至於太簿身,舊款(青色)和新款(藍色)規格(24AWGx6 vs 22AWGx4)差不多,所以以上聽感應該都適用於新款(藍色)。

至於AQ,N年前用過Sub1(規格介符Boxer 與 Husky之間),聽感係有量,速度普通,分析力普通,所以用落以前M&K係適合。新版Husky睇規格個含銀量5%,理論上會比Sub1高速D和分折力好D,但好幾多就唔知了,但買AQ我覺得至少入Husky,但Husky個價同Nordost 差不多,我入Nordost好過。

而另外一條神線Taralabs 既RSC Sub,就俾一眾師兄極力推薦,大家普遍對佢評價係力大,有速度,分析力可以,量感適中。但已絕版,曾經問過德發地庫代理會唔會返規格相近既Caprice Sub,但回覆係未必返,市面全新現貨暫時只見到佢入門級既Apollo,約$1000,睇規格行普通單枝,應該都係大力型,但分析力如何就唔知了。

如果search以前D post問M&K用咩線好,會有好多人介紹用Wireworld 既Oasis,不過近代M&K用Oasis麻麻地。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
vivibo + 10 + 10 我都用緊, 收貨有餘!
KinFaiLeun@G + 10 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

鉑金玩家

三星玩樂勲章

師兄我唔係好明?
請問咁樣個 subwoofer 咁樣係咪倒轉擺呢?