設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[重低音] 終於見識下你了

鉑金玩家

cakecake 發表於 2023-7-20 01:01
Backfire打唔打心口其實好睇自己點調教,亦因應每個人不同既家居擺設,所以不是100%如樓上Ronan兄所說"想 ...

MK唔係潛得深 但衝擊力絕對係數一數二 我都會用其他牌子嘅低音補返底層嗰浸 用嚟打槍game真係打到心囗都腫埋😂

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 你用X12+梗係痛

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

wayne0503 發表於 2023-7-21 00:57
MK唔係潛得深 但衝擊力絕對係數一數二 我都會用其他牌子嘅低音補返底層嗰浸 用嚟打槍game真係打到心囗都 ...

師兄,唔知邊隻潛得深,velodyne DD series 可以嗎?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

tcflex 發表於 2023-7-21 10:36
師兄,唔知邊隻潛得深,velodyne DD series 可以嗎?

Velodyne DD係一隻極優質既subwoofer,潛一定ok
如果鍾意潛,可以睇埋SVS

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鉑金玩家

tcflex 發表於 2023-7-21 10:36

Velodyne DD series我聽過15寸 絕對係好有質素嘅十仔

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

cakecake 發表於 2023-7-21 11:00
Velodyne DD係一隻極優質既subwoofer,潛一定ok
如果鍾意潛,可以睇埋SVS

X12 客觀尼講系近期M K最好作品'(15x 未聽過未知)👍👍👍👍

Bassline 就更加系不二之選,系好夾M K口味,(我自己都用緊!)

玩過M &K咁多年,𠆤人亦喜歡反相搖牆,好有趣玩法!

評分

cakecake + 20 + 20 EP71兄識玩

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Ep-71 發表於 2023-7-21 12:43
X12 客觀尼講系近期M K最好作品'(15x 未聽過未知)👍👍👍👍

Bassline 就更加系不二之選,系好夾M K口 ...

Baseline算係夾新世代M&K,有線條,又加多D彈跳力俾佢亦不會太修身
Baseline有新版,$3000尾
話比舊版(青色)有少許不同
但Sales話用緊舊版唔洗換,side錢

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Backfire打唔打心口其實好睇自己點調教,亦因應每個人不同既家居擺設,所以不是100%如樓上Ronan兄所說"想 ...

>>但細房個人認為已可以俾到M&K subwoofer 既特性俾客人聽到,已達到一定參考性俾客人選擇購買。

代理係代理產品, 一定要把產品的特點和該產品獨特之處展現出黎,  只有自己的產品做到, 呢個先係叻的代理

而唔係只係識得同客人講"勁過戲院" 就算, 但當然每個人的要求和背景都唔一樣, 有人要求高有人要求低, 有人係工程師有人係layman

如果你話代理的細房都可以令客人收貨, 我真係無得好講, 因為呢個世界有國皇的新衣

相比起Sxxxx Unxxxx, 人地的showroom 做哂acoustic, 仲要起商廈, 而唔係起工廠大廈, 因為對electrical engineering 有認識的人都知道工廠大廈的power quality 一定係最差
cable 舊harmonics 又高, 商廈無咁多plant, power quality 好好多, 再加上商廈riser 用busduct 力水一定好好多, 仲未計Sxxxx unxxxxx 個代表係有electronic engineering/applied physic background, 所以係講到背後的理論, 會令到客人聽落去有更加大的說服力

而我上面個post 只係想分享我起代理試的感覺, 只係覺得起back fire 的情況下低音潛得無咁深, 低音打到無乜力, 相返起我屋企唔玩backfire 低音潛得深好多
低音打得有力好多, 所以起我屋企試係好過起代理試, 如果真係因為環境或調較問題, 咁代理的功力痳痳, 唔可以完全打mk 的威力發揮出黎, 唔怪得之前連代理都無得做..................

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

cakecake 發表於 2023-7-21 20:52
Baseline算係夾新世代M&K,有線條,又加多D彈跳力俾佢亦不會太修身
Baseline有新版,$3000尾
話比舊版(青 ...

對! blue heaven 會好少少,但超低用分別不大

評分

cakecake + 20 + 20 BlueHeaven$3xxx,青色舊版不用$1000.

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

入得M&K就係想俾人揼,要潛?加多隻或者入另一個牌子吧
(其實近兩代M&K已經無咁揼俾番少少潛,平衡D了。以前MX系列果個年代就真係淨揼了,睇下低音單元條邊就知)

作為古代M&K人去看近代M K,

我都有這個感受!

至於back fire 我記得以前搬中轉屋等裝修那三個月,臨時只帶左-隻mps5310時,都系 backfire 4寸最過引, 放正牆中心位置借背牆搖返個低音出嚟個包圍感好Q彈同潛有包圍感,如果 放牆角對結構柱就有揼D!

如果要打到正一正,可以獨立放一隻在梳化左右或後面。以前十北好似系咁

利伸:'不是M K用家

評分

cakecake + 20 + 20 我like舊M&K既聲音取向

查看全部評分

鑽石玩家

ronan 發表於 2023-7-21 22:12
>>但細房個人認為已可以俾到M&K subwoofer 既特性俾客人聽到,已達到一定參考性俾客人選擇購買。

代理係 ...

佢地既調教功力得唔得,試過聽大房套機就知了。

https://news.post76.hk/2022/11/mk-sound-trinnov-event/

可能我要求低又喜歡師兄所說既國皇的新衣,我試完大房再去細房試V12+,大概心中有個底我就決定買了,因為正如我之前所講,佢俾到我需要既參考性去購買,至於佢同我所講既關於隻喇叭既好說話,好老實我無在意所以唔係好記得佢講乜,因為我上去係試喇叭唔係試sales把聲,但印象中就好似無講過"勁過戲院"。反而我很好奇,既然師兄覺得佢地表現唔到隻V8既出色,都會咁有信心幫佢地買?睇來師兄對M&K真係充滿信心👍❤️

至於佢地之前無做代理既原因,我就唔會亂估,免得影響人地聲譽,因為有無代理做涉及好多商業因素,但我相信不是因為調較功力,如果真係呢個單一因素就無得做,我相信大部份影音產品或者電子產品都要玩水貨了。

佢地有無料到,因人而異吧,但有一點我可以好肯定,佢地服務係非常好。

至於房間聲學處理,我眼見佢地有做,因為佢地都有做呢方面產品既代理,或者可能唔滿足你咁pro既要求吧。而佢用電靚唔靚,我就唔清楚了,可能有做其他處理,我又唔係專家,唔似師兄你識咁多electrical engineering既野和D專門(可能)英文詞語,不過見post76,feverxxxxd都好似係工厦,唔知佢地試音室D聲又專唔專業呢?

至於師兄你可以玩到隻V8又揼又潛呢種接近物理極限,小弟真係甘拜下風。不過都係果句,玩M&K or KK要打心口用Backfire(sidefire)係米咁不濟定係好有用?正如我之前所講唔會有100%既答案,亦唔會叫人真係唔好backfire或者真係要Pan向皇帝位,因為每人家居設計不同,調教功力亦不同。正如M&K Sound V系列超低音說明書所講:"Sometimes the best sound results from aiming the subwoofer’s drivers directly into the wall (1” to 2” away from the wall itself.)",請留意係"Sometimes"。
不過,由X系列開始,都好似真係唔洗backfire已經揼到飛起,起碼說明書都無左叫人Sometimes就 backfire啦,小弟就人窮無本事買X+系列,求證唔到。