設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[重低音] 終於見識下你了

鉑金玩家

cakecake 發表於 2023-7-22 03:33
佢地既調教功力得唔得,試過聽大房套機就知了。

https://news.post76.hk/2022/11/mk-sound-trinnov-even ...

我煲咗幾個月之後可以很定X+系列 唔雖要借牆壁反相谷啲聲 除非真係好大地方 相反我覺得佢有啲地方乾淨過頭 可能真係太快又時要再聽幾次先感受到佢啲層次 如果我換咗部AVM控制力應該會差好遠 希望可以改善到呢一點啦!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

wayne0503 發表於 2023-7-22 09:39
我煲咗幾個月之後可以很定X+系列 唔雖要借牆壁反相谷啲聲 除非真係好大地方 相反我覺得佢有啲地方乾淨過 ...

係呀,因為X+系列佢份amp轉用icePower勁左,箱體結構改善(可能),佢的確唔洗靠幅牆幫手,唔好話Backfire ,離開幅牆多少少都夠力。(所以以前我見有人笑M&K話份amp唔夠力先至又要backfire又要靠牆)
說明書都無話要Sometimes 就Backfire 就知佢地幾有信心

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

wayne0503 發表於 2023-7-22 09:39
我煲咗幾個月之後可以很定X+系列 唔雖要借牆壁反相谷啲聲 除非真係好大地方 相反我覺得佢有啲地方乾淨過 ...

wayne0503兄你X12+背後粒EQ制係用那一個?
試下用THX BASS EQ可能會好D,因為THX BASS EQ個極低頻延伸會多番D
相對MK EQ於極低頻roll off 會快D,但MK EQ就揼得爽D,咁就要取捨了

鉑金玩家

cakecake 發表於 2023-7-22 10:07
wayne0503兄你X12+背後粒EQ制係用那一個?
試下用THX BASS EQ可能會好D,因為THX BASS EQ個極低頻延伸會 ...

兩邊都有試過,全部製都玩晒😂開頭都幾難調校 而家聽多咗大概知道自己想要啲乜 暫時用緊MK EQ感覺舒服啲

評分

參與人數 3威望 +33 金錢 +33 收起 理由
Manko + 10 + 10
Ep-71 + 3 + 3 永遠都係自己滿意行先
cakecake + 20 + 20 Enjoy!

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

cakecake 發表於 2023-7-22 09:50
係呀,因為X+系列佢份amp轉用icePower勁左,箱體結構改善(可能),佢的確唔洗靠幅牆幫手,唔好話Backfire  ...

記得 kk 講過下... backfire 只糸其中一個玩法...   其他牌子試下亦無仿....

同一個sub仔系吾同空間...或同一空間但吾同地方.....放前放後出尼效果...都可以有好大差異...

好似我屋企咁放前時包圍感會好D....放後面就打D..

咁所以一隻6寸放前...一隻土炮15寸放後...小小對角互相抵消一下又亙補不足...mm 好...

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

師兄,請問你條低音線係乜嘢牌子型號?

鑽石玩家

KinFaiLeun@G 發表於 2023-7-24 15:05
師兄,請問你條低音線係乜嘢牌子型號?

Nordost Baseline
不過已經轉左型號叫Blue Heaven
深水埗聯興有,不過都唔平。。。

鑽石玩家

Ep-71 發表於 2023-7-22 12:34
記得 kk 講過下... backfire 只糸其中一個玩法...   其他牌子試下亦無仿....

同一個sub仔系吾同空間... ...

我之前用隻V12+夾V8
結果隻V12+食晒隻V8,所以V8都係放左
現在了解左多D隻V12+,現在用一隻都好ok了

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

cakecake 發表於 2023-7-24 15:32
Nordost Baseline
不過已經轉左型號叫Blue Heaven
深水埗聯興有,不過都唔平。。。 ...

唔該師兄,咁應該好大機會買返條AQ用。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

KinFaiLeun@G 發表於 2023-7-24 15:40
唔該師兄,咁應該好大機會買返條AQ用。

吾介意二手..可以試下搵....本身尼條線全新都系1k左右 5M...

大6見過有二手放幾百...

個人AB 比較下...5K之內暫時都想吾到有乜對手....值得一唸 ...

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cakecake + 20 + 20 認同

查看全部評分