設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[AV擴音機] 終於set 好部Marantz SR7015 了

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

norman001 發表於 2022-2-13 22:23
因為我成日覺得高音單元設計係出返高音,

中音單元出人聲, 低音單元出低音, sub woofer 出超低音, 呢個玩 ...

有隻入門喇叭都有三路分音, Wharfedale  EVO 4.2
8000左右 應該佢cp值最高

另外想問下,avm 加左av by pass後,仲可唔可以聽歌個時set做2.1 subwoofer mode
照set分頻俾隻sub出超低音

鑽石玩家

rockyw 發表於 2022-2-14 00:18
有隻入門喇叭都有三路分音, Wharfedale  EVO 4.2
8000左右 應該佢cp值最高

以前,AV bypass通常係指加咗ㄧ部2声道合拼擴音機(當然都有玩家駁2声道純前,不過通常係前後級玩家),而部2声道擴音机可以bypass Av amp訊号當為後級用!
當純聽2声道都唔需要再開av amp作為前級,淨係開2声道擴音機,只需要熄咗av bypass功能,我自己以前係咁!
至於用2.1聽歌,要睇部2声道合拼/前級有冇sub仔output(sub仔有2個in可以用),不過唔知係咪咁玩法!
馬仔/Denon本身有得set 2ch playback,果度就可以玩2.1!

銀級玩家

茶母 發表於 2022-2-13 23:22
你可以試吓閂咗個auto cal,然後將所有聲道校到75dB,subwoofer就80,再聽吓會唔會都係低音好弱

因為Aud ...

我試過關左auto cal, 把所有喇叭SET 75dB,但發覺就算把SUB 仔的VOLUME 開到最大,同埋AV AMP +12dB ,個SUBWOOFER 都係出唔到75dB 咁高

相返以前用ONKYO/DENON  AV AMP ,個SUB 仔只要SET 1/4 VOLUME ,AV AMP 0dB ,己經可以出到70dB

依家用AUTO CAL 之後,起SUB 仔加返8dB ,個SUB WOOFER 都還可以,都聽到BOOM BOOM 聲,但動態一定無ONKYO 和DENON 咁好

例如用ONKYO 和DENON 聽打鼓聲好有氣勢,好似大人打出黎,好氣好力,而MARANTZ 就類似小朋友打鼓,都係有鼓聲,但無乜力

講起AUTO CAL 問題,我昨天用BLUERAY 聽歌,原來用左AUTO CAL 之後,聽CD 都會用AUTO CAL 去聽,起AUTO CAL 的情況下發覺聽CD 係好估怪,但睇演唱會又唔錯

感覺上個AUTO CAL 係令到部AV AMP 起低音量的情況下輸出所有FREQUENCY ,如果唔用AUTO CAL, 要開到好大聲先可以聽到更加多聲音

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-2-14 23:18
我試過關左auto cal, 把所有喇叭SET 75dB,但發覺就算把SUB 仔的VOLUME 開到最大,同埋AV AMP +12dB ,個 ...

你咁講似乎有啲唔對路,

subwoofer 自己crossover響邊個位?vol開幾大?
用咩度音量?
Test tone度音量時AV amp開咩vol?

黃金玩家

三星玩樂勲章

“SUB 仔的VOLUME 開到最大”
小心燒咗隻Sub

銀級玩家

茶母 發表於 2022-2-14 23:56
你咁講似乎有啲唔對路,

subwoofer 自己crossover響邊個位?vol開幾大?

記得youtube 有幾段片係介紹marantz sr6014 定7012 定8012,D&M 個代表即場示範FRONT SPEAKERS 的TEST TONE 係大聲過SUB 仔的TEST TONE 好多,話因為SUB 仔有動態,所以就算sub 仔TEST TONE 細聲都可以爆到好勁,但之後又話可以加8dB,我依家搵唔返係邊段片,同埋我諗唔係咁方便起呢度講

但我以前用denon (不是d&m 年代) 和onkyo av amp 時,SUB 仔加8dB 已經好誇張,一般係減dB

>>subwoofer 自己crossover響邊個位?vol開幾大?
cut off frequency set by-pass,volume 好似開到270 deg. 左右(即75% 音量)

>>用咩度音量?
有cal. cert 的音壓計.

>>Test tone度音量時AV amp開咩vol?

唔記得了,搵日返孤婆屋睇下部amp 係點set 先

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

茶母 發表於 2022-2-14 23:56
你咁講似乎有啲唔對路,

絕對唔正常呢,好大機會係隻十仔問題,部AMP點CAL都應該唔會影響到個VOL咁嚴重

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Benip 發表於 2022-2-15 20:02
絕對唔正常呢,好大機會係隻十仔問題,部AMP點CAL都應該唔會影響到個VOL咁嚴重 ...

同意師兄所講可能隻十仔有問題,無可能270度音量…

如果你用amp Audyssey去cal,第一步係會試咗subwoofer音量,應該去到約10點至11點位左右就夠

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Foreverwest 發表於 2022-2-15 20:10

如果你用amp Audyssey去cal,第一步係會試咗subwoofe ...

可以升級換十仔了😂

銀級玩家

Foreverwest 發表於 2022-2-15 20:10

如果你用amp Audyssey去cal,第一步係會試咗subwoofe ...

well.................唔知師兄對Electrionic  Engineering/Applied Physic 有幾多認識

SUBWOOFER 係出超低音,係咪代表一個SOUND METER 可以度到個SUBWOOFER 出到幾多Sound Pressure Level? 答案係唔一定
要知道一個SUBWOOFER 係出超低頻,例如出60Hz,但個SOUND METER 個frequency range 可唔可以度到60Hz 咁低的frequency 係一個問題,就算度到60Hz ,度出黎的結果準唔準又係一個問題,我個sound meter 係問判頭借,因為係for project use,有cal. cert (cal. cert 係指個sound meter 起公證行調較過,所以有cal. cert ,因為個錶準唔準唔係你講同我講,係要拎去公證行做調較,調較完之後出左cal cert. 先可以話準)。

而另一個問題係subwoofer 出到的超低頻,係咪等於sound meter 一定可以度到? 因為sound meter 和subwoofer 係有一段距離,當中仲會受環境因素影響,唔記得講我個SUBWOOFER 係放起窗枱,個窗枱的空間只有600mm(L)x400(w),兩邊係facade,一面係wall ,即個subwoofer  三邊都係有野包住,所以個subwoofer 的超低音單元只有1/3 向住sofa 位置,有2/3 都係比facade block 左,所以subwoofer 發出的超低頻trap 死起個窗枱入面,就算開到幾大聲都好,D 超低頻訊號都係散唔到出去,所以起坐起sofa 位置,好難度到75dB.