設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[AV擴音機] 終於set 好部Marantz SR7015 了

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-2-12 21:03
我只係分享一下

唔同人會有唔同的睇法, 就好似醫生一樣, 不同的醫生都有不同的意見 ...

大家都係分享吓,互相交流意見😁

最緊要好聲

銀級玩家

Benip 發表於 2022-2-12 20:41
有力推喇叭其實除左推出黎會比較厚實有力之外,係一套戲裡面其實有好多弱聲係要比夠力水先表現到出黎,好 ...

呢估係當然, 我上面個POST 都講左, 要睇實際情況係點

同埋一部AV AMP 的POWER AMP 部份無論設計和用料一定唔會有一部純POWER AMP 咁好
所以就算AV AMP 和POWER AMP 理論上可以出到相同火數, 都係加左POWER AMP 會好聲D

銀級玩家

茶母 發表於 2022-2-12 21:05
人聲一般頻率係大約100幾開始到8khz,所以將中置crossover推高,交多啲落subwoofer係會令聲底厚啲 ...

依......反而我聽過正常講野時, 男人聲的FREQUENCY 大約500Hz

而女人聲大約1000Hz

但唱歌時係點就唔知了

其實sub 仔的單元較大, 反應一定無前置和中置喇叭咁大, 咁如果唱快歌, sub 仔出人聲會多左尾音?

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-2-12 21:13
依......反而我聽過正常講野時, 男人聲的FREQUENCY 大約500Hz

主要音頻係大約500上下,但好似喉底聲呢啲係會低到百幾,當然百幾到8khz係一個範圍,

好似人耳可聽音頻約係20-20khz,都唔係個個聽到20Hz一樣,

你可以試吓搵段男女對話嘅文戲,開同關咗subwoofer聽吓分別就明白

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-2-12 21:13

其實又唔會多咗尾音,因為subwoofer主要都係出啲男人低沉嘅喉底聲,本身都唔會好大聲嘅

而家套系統已經同步咗各個喇叭嘅delay,理應唔會出現唔同步,再加上屋企環境比戲院或者表演場地細,

距離產生嘅問題更少

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

茶母 發表於 2022-2-12 21:26
主要音頻係大約500上下,但好似喉底聲呢啲係會低到百幾,當然百幾到8khz係一個範圍,

好似人耳可聽音頻 ...

搵套venom入面隻怪獸講野聲試會好明顯! 我用密封式sub仔, 底頻反應快同乾淨D!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

pac 發表於 2022-2-12 11:30
低频set 80 HZ LOW PASS 即是話
80HZ 之下十仔先至出聲。中置SET 120HZ HIGH PASS
即是話中置120HZ 之上 ...

CHing我部8015唔見有low pass set, 淨係得LFE果個crossover set! 係咪要係個sub仔set 80HZ?

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

patrickcw 發表於 2022-2-13 11:09
CHing我部8015唔見有low pass set, 淨係得LFE果個crossover set! 係咪要係個sub仔set 80HZ? ...

可以

銀級玩家

茶母 發表於 2022-2-12 21:31
其實又唔會多咗尾音,因為subwoofer主要都係出啲男人低沉嘅喉底聲,本身都唔會好大聲嘅

而家套系統已經 ...

因為我成日覺得高音單元設計係出返高音,

中音單元出人聲, 低音單元出低音, sub woofer 出超低音, 呢個玩法先會好聲

以書架喇叭計, 好多時只有高音和低音單元,人聲係由高音和低音單元溝出黎, 所以無咁靚聲

相返座地喇叭好多時都有中音單元,出黎的人聲會較真實, 較實淨和厚, 無咁飄咁薄

但當然點玩又真係各有各喜愛

本身諗住入左MARANTZ 之後, 下一步係換B&W 704S2, 但依家發覺MARANTZ 的低音係咁弱, 而我又已經用緊動態和低音唔太差的JBL 了, 所以都係諗住遲D 轉YAMAHA AV AMP xdxdxd

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-2-13 22:23
因為我成日覺得高音單元設計係出返高音,

中音單元出人聲, 低音單元出低音, sub woofer 出超低音, 呢個玩 ...

你可以試吓閂咗個auto cal,然後將所有聲道校到75dB,subwoofer就80,再聽吓會唔會都係低音好弱

因為Audssey 個傾向係好易會令超低音動態少咗,形成唔夠力咁,而啲dynamic eq同dynamic vol

係一樣會有影響,所以我之前用都係閂晒佢