設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[AV擴音機] 終於set 好部Marantz SR7015 了

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

patrickcw 發表於 2022-2-12 11:18
唔知有無記錯! 聽過威廉sir講過中置crossover set高D反而人聲會厚D, 低頻有sub仔顫住! ...

低频set 80 HZ LOW PASS 即是話
80HZ 之下十仔先至出聲。中置SET 120HZ HIGH PASS
即是話中置120HZ 之上才有聲。
咁80-120HZ 啲聲咪無左囉。

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

pac 發表於 2022-2-12 10:57
Audyssey 有一最大嘅問題就係你call 完之後就算在amp 関左佢都有一定程度影響緊把聲,尤其是低頻,揸到死哂 ...

Audyssey 個感覺就係推倒重來,自己再以自己口味加返啲調味料上去咁。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

mksoundhk 發表於 2022-2-12 11:21
乜AV Consultant有賣馬蘭仕??

睇清楚樓主講的 AV Consultant係湯你.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

pac 發表於 2022-2-12 11:27
80HZ
你對前置低頻好勁架?set 60HZ

一般般,只係有時見cal完會認對前置做大喇叭,所以有時會試下唔同分頻點

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

Benip 發表於 2022-2-12 12:09
一般般,只係有時見cal完會認對前置做大喇叭,所以有時會試下唔同分頻點 ...

用緊甚麼喇叭?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

pac 發表於 2022-2-12 12:26
用緊甚麼喇叭?

Polk audio R600

黑鑽玩家

1. 所有auto cal都係用EQ嚟將喇叭同聆聽環境之間嘅頻率響應校正,重而得到比較平衡嘅聲音效果,
   當然任何調校都唔係萬能,amp, 喇叭同環境都會有限制,過份校自然會有失真

2. Audyssey校完係好易將前喇叭set做全頻輸出,但經驗發覺一般AV amp咁做多數出事,
   因為cal嗰時係個別調校,amp本身供電畀一隻喇叭一定冇問題,但cal完之後正式用係所有喇叭一齊出聲,
   即係整個供電係要同時兼顧所有喇叭輸出,如果前喇叭再全頻輸出,自然會更吃力,尤其低頻係需要更多能量,
   所以一般做得好嘅AV cal都會將低頻crossover落subwoofer出,咁聲音會更清晰同減低amp 負荷

3. 輸出多少有時睇個人口味,你可以當係一個平均安全嘅水平,跟住自己調校口味

4. 我記得第一代auto cal係只有一個咪位,而為咗更加可以處理空間影響,先再開發出而家嘅多咪位調校,
    但家用系統通常主位都係一個,所以第一個位都會儘量放準啲,其他咪位係作為輔助運算,
    試過咪位移過少少cal完係有影響,所以放邊度真係有影響嘅

5. 唔太認同唔駛加power amp,因為每隻喇叭靈敏度唔同,而出廠數據都唔一定用相同系統,所以出嚟都會有出入,
    而且通常都係以1米距離,用1w功率出1kHz tone做標準去做,只可作參考,
    而一般AV amp輸出數字只係會用單一輸出或者2ch作表示,咁做可以望落更靚仔,但到多聲道重播係一定打折嘅,
    我之前用anthem 1120推晒7.1.4,聲係okay㗎,但到嘅大場面就始終有啲吃力,最後要加2 ch power amp將前喇叭獨立出嚟立刻唔同哂,
    所以加唔加真係睇環境

6. 部份啱,原理phase真係指唔同喇叭出聲到皇帝位嘅相位差,但影響因素重有距離同擺放位置等

7. 通常係80Hz起跳,因為戲院都係用80,但因為唔同喇叭會有唔同特性,auto cal做得好嘅係會將喇叭最平直嗰部份留返,
    而將低頻下放到subwoofer出,如果subwoofer同主喇叭分頻點相差太遠,係會做成頻率響應唔平直

另外Yamaha又好Denton或者Marantz又好,只係各自嘅風格唔同,冇話一定邊隻牌子最好,只有最啱心水,好似我咁日本妹玩過晒之後,
而家咪玩鬼妹Anthem,就係貪佢唔駛用DSP整色整水都可以有好好嘅空間感同埋個auto cal做得好

另外成件事又關AV consultant事?

評分

參與人數 5威望 +160 金錢 +160 收起 理由
RPO + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
sanlamsan + 10 + 10 超正, 一定要加分
Jazzgd1 + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得
pac + 80 + 80
Benip + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

lnchu 發表於 2022-2-12 12:06
睇清楚樓主講的 AV Consultant係湯你.

即係樓主係AV CONSULTANT買左部馬仔俾人劏?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

Benip 發表於 2022-2-12 12:53
Polk audio R600

R600得唔得
因為過年前我都睇中R700
都有少少想買
不過而家疫症咁嚴重
唔知遲啲情況會點所以暫時擱置咗

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
sanlamsan + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AskaLung@FB 發表於 2022-2-12 13:38
R600得唔得
因為過年前我都睇中R700
都有少少想買

睇戲黎講收貨,原先我都係想買R700,但試果時覺得R600啲低頻適中,而且又窄身少少比較好擺位

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
AskaLung@FB + 50 + 50 超正, 一定要加分

查看全部評分