設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: norman001

[AV擴音機] 終於set 好部Marantz SR7015 了

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

mksoundhk 發表於 2022-2-12 13:33
即係樓主係AV CONSULTANT買左部馬仔俾人劏?

應該係樓主之前有個project,個AV Consultant 係 Tom Lee.

黑鑽玩家

lnchu 發表於 2022-2-12 15:35
應該係樓主之前有個project,個AV Consultant 係 Tom Lee.

🤣🤣🤣

銀級玩家

Benip 發表於 2022-2-12 07:20
第5點有啲保留,呢一部份其實可以比喻為一部5人車,車有200匹馬力,當分別坐2個人和5個人情況下,坐足5個人 ...

我當時聽到都覺得奇怪, 但又唔可以否定, 要實際睇情況

如果喇叭的sensitivity 只得86dB, 又想開到紅館120dB 咁大聲, 咁真係要有部輸出好大火數的av amp 先可以做到

而AV AMP 的輸出火數有好多取考野, subject to 一些 condition, 如馬仔的SR7015, 125W 8 ohm 只係講緊2 CHANNELS 時的輸出, 當要推5 個喇叭, AV AMP 的輸出除時得返70% 都唔知有無, 仲未計av amp 的輸出可能報大數

假設實際輸出只得80%, 當推5 個喇叭時: 125w x 0.8 x 0.7= 70W, 如果要開到紅館咁大聲, 可能真係要加POWER AMP 先夠

銀級玩家

Jazzgd1 發表於 2022-2-12 08:48
5,其實去到大場面大動態要持續唔腳軟,加上推座地同咁多隻嘅合併class ab就更加難,咁有人話,我一向都唔 ...

講起大聲去爆呢個問題, 另一個Acoustic & Vibration Engineer 教我環境一定要靜, 唔可以嘈
例如間屋唔可以有雪櫃聲, 唔可以有冷氣機的聲, 亦都唔聽到街出面的車聲
當一個環境靜時, 就會聽到好多細緻的聲, THEATRE 的NC 好似只有30dB

如果想間屋靜, 可以加acoustic panel 又或者加厚窗廉去吸音

唔怪得入到戲院, 係有一種好靜的感覺, 聽唔到冷氣機的風聲, 原來戲院做左acoustic

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

norman001 發表於 2022-2-12 20:25
我當時聽到都覺得奇怪, 但又唔可以否定, 要實際睇情況

如果喇叭的sensitivity 只得86dB, 又想開到紅館12 ...

有力推喇叭其實除左推出黎會比較厚實有力之外,係一套戲裡面其實有好多弱聲係要比夠力水先表現到出黎,好似我成日試既無聲絕境2,有一段係郊外既戲,未加後級前啲蟲叫聲比較暗唔明顯,加左後級你會突然間覺得多左咁多蟲叫聲咁既,所以加後級除咗係加強推力,重有係將整體既聲效表現得咁清晰分明

銀級玩家

pac 發表於 2022-2-12 10:57
Audyssey 有一最大嘅問題就係你call 完之後就算在amp 関左佢都有一定程度影響緊把聲,尤其是低頻,揸到死哂 ...

呢個係當然, 因為真係要視符前中置喇叭的frequency response 係點,

如果喇叭可以出到80HZ, 而AMP 又夠力推係完全無問題

但我諗好多人買喇叭, 只係聽完覺得OKAY 就算, 唔會睇喇叭的FREQUENCY RESPONSE 係點XDXDXD

記得有次起米樂買sub 仔, SALES 問我用咩前置喇叭, 我同sales 講遲d 會換b&w 704s2 座地, 因為覺得坐地喇叭較響, 聲較實, 動態較高, 但MK 個sales 就sale 我買mk LCR 950 果d 喇叭仔, 仲話座地喇叭無乜用

個情況類似師兄講的野, MK LCF 950 最低只出到80Hz , 仲未計要加幾個dB 先會好聲, 陳奕迅把老牛聲除時變後生幾年

銀級玩家

mksoundhk 發表於 2022-2-12 11:21
乜AV Consultant有賣馬蘭仕??

AV Consultant 不是公司名,

係一種專業, 負責設計影音的公司, 例如大至theatre 的影音, 小至如公司meeting room 的影音

銀級玩家

patrickcw 發表於 2022-2-12 11:18
唔知有無記錯! 聽過威廉sir講過中置crossover set高D反而人聲會厚D, 低頻有sub仔顫住! ...

sub woofer 係出超低音, 中置suppose 係出全頻

咁人聲應該中置出先會好聲xdxdxd

銀級玩家

茶母 發表於 2022-2-12 13:01
1. 所有auto cal都係用EQ嚟將喇叭同聆聽環境之間嘅頻率響應校正,重而得到比較平衡嘅聲音效果,
   當然任 ...

我只係分享一下

唔同人會有唔同的睇法, 就好似醫生一樣, 不同的醫生都有不同的意見

黑鑽玩家

norman001 發表於 2022-2-12 20:52
師兄要留意sub woofer 係出超低音, 中置suppose 係出全頻

咁人聲應該中置出

人聲一般頻率係大約100幾開始到8khz,所以將中置crossover推高,交多啲落subwoofer係會令聲底厚啲