設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 跟入CAS時代, 想請教各位Roon

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

kl122002 發表於 2022-1-26 22:57
多譏數位前師兄推介,

找到了NativeDSD.com 找到了一些舊錄音, 試聽了一些demo. 也買了這個:

唔好諗咁多嘢啦,HQP 99% 用家係玩 red book 至 hires pcm file 升頻去 DSD,唔會有人用 DSD file 玩降頻去 PCM,如玩 PCM 輸出唔需要用 HQP

要執行 Roon 用一部遠古時代行到既電腦都運行到,玩 HQP 就好似樓上位師兄升頻到 1024 部電腦最少要兩三萬,如玩 7ECv2 filter 升頻至 1024 已經要買一部比專業電競更加勁同貴嘅電腦玩,真係唔好諗啲無謂野啦,基本上你仲未清楚 HQP 呢樣嘢個玩法,HQP 玩好聲 filter 唔係一部普通電腦可以行到,用中價電腦嘅話用勁 filter 都會有機會聽聽吓跳線或者冇聲,Intel NUC裝Rock 直情係行唔到 HQP, 而且認真玩 HQP 果份 DAC 講緊用 ESS9038pro / AK4499 上到 DSD512 既 DAC,用普通 Chips 係玩唔到 CD 級別果種密度同空氣感,我用 Rose Rs150 份 DAC 都覺得用唔盡 HQP 重搵緊更勁嘅 DAC,要 software 玩得靚唔係你寫到咁易架

最後都係果句,「你主題係 Roon,搵 file 同 core 試吓用 Roon 先」,HQP 呢啲進階軟件講俾你知點玩都無用,你上面寫嘅嘢基本上就唔係 HQP 真實嘅效果,真係想知 HQP 點玩 Google下班進階外國鬼佬到底搞緊啲乜,對電腦硬件有乜嘢要求,真係唔係比 $2000 買咗咁簡單

1萬

白鑽玩家

老而不

bbc701 發表於 2022-1-27 10:13
唔好諗咁多嘢啦,HQP 99% 用家係玩 red book 至 hires pcm file 升頻去 DSD,唔會有人用 DSD file 玩降頻 ...

我講的只是我初試的感受。
至少以那麼初期(甚至可能是你眼眼中的“求其”)的試音都感覺到,  我覺是幾有趣的玩法。至於未來會不會再探一步去試試看, 就只可以在未來隨緣。
我只可以概嘆我生不逢時。 我沒能力去在這方面再做進一步的探討。 我想, 去到為現在已訂的Majik DSM之後再加Roon 就應該要止步。

也許我有點明白為何會有試人由DSD系統再步入黑膠, 一個由我那代人看起來好似有d玩返轉頭的步伐。 或者因為黑膠純analogue方式所以會感覺到那種smooth 味?

銀級玩家

我本身用TEAC NT-505聽 spotify / tidal,冇播任何檔案,XLR入老麥合併。

11月趁 black friday開始玩roon,而家係平時用開既desktop裝 roon core,經有線網路搵到 NT-505播tidal。

遲d搬屋會有自己既office同埋聽歌位,就會買 mac mini m1 做 dedicated roon core,再經網路入Esoteric N-05XD播tidal。
Technics / Esoteric / JBL

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

kl122002 發表於 2022-1-27 14:01
我講的只是我初試的感受。
至少以那麼初期(甚至可能是你眼眼中的“求其”)的試音都感覺到,  ...

Roon 基本上好易上手玩住先,File 夠多的話真係好方便,如唔啱玩14日試用期後咪算數囉,玩 CAS 又唔一定要用 Roon 先出到聲

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

其實小弟只係分享一路使用Roon的心路歷程,當一個少少參考意見,因為只用roon係唔會達到hi-end境界...
另外,小弟電腦只係一萬樓下,但做左好多optimization,例如用AudioLinux唔用Windows,BIOS及OS亦有好多settings要攪
最後到達一個自己頗為滿意的音質,大家共勉之

評分

kl122002 + 80 + 80 恭喜哂Ching

查看全部評分

鉑金玩家

kl122002 發表於 2022-1-23 14:21
我是有少少擔心如果我真係拉明線可能要用上25M左右更多
以我過去的hifi組驗而言,  線材太長的同時係會令 ...

師兄,
仝你分享小弟最近CAS 玩乜嘢,畀你參考。

前一陣子,書房那套用以前小女兒讀中學時學校所發的Lenovo Edge 手提電腦 Windows 10裝Foob2000播FLAC file,Tannoy Autography Mini 出來的聲音覺得有點硬。

著手自己製做一個WinPE OS (Windows Preinstallation Environment) ,盡量瘦身,只裝 Foobar2000 Portable 及 Holoaudio USB to SPDIF 驅動程式,全部小於2GB,裝在USB 手指上,用來 boot 機,用RAM 運作Foobar2000播在 router 上所插USB 手指中的FLAC file,大有改進,播電腦内HDD 的FLAC file 更佳。

後來再試將Daphile Linux 軟體裝在USB 手指内,代替WinPE ,又有改進。
跟著將Daphile 裝在電腦HDD 内,功能比較齊全,可以用RAM Drive將FLAC 轉成WAV 來播,SQ 有大幅提升。
Daphne 内有Qobuz plugin ,裝了後再加入Qobuz Trial Subscription,選了"蔡琴民歌" CD 來播,雖然亦是16 bit 44KHz,但一開聲,就知道以後不要再浪費時間來 rip CD 了。
再播Miles Davis 的 Kind of Blue Hi Res,SQ 是前所未有的境界。
我所用的Switch,只是百多港元的TPLink,Lan cable 只是Cat 6。
要好聲,就是那麼簡單!

評分

kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

進階玩家

小弟新入咗部梅DAC,但係Roon升頻個位揀唔到DSD512,各位大神幫幫忙指點下

1萬

白鑽玩家

老而不

除了Roon外, 還知了一個新的叫做AUDIRVANA, 有人試過嗎?
https://audirvana.com/
還是好音樂最好.

鉑金玩家

Simple is the best, 何不考慮玩 raspberry pi
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2022-2-17 12:51
Simple is the best, 何不考慮玩 raspberry pi

太多香爐無甘多支香

發覺播放的software/OS 真係好多, 多到有d真係好似未仲有人提。 平free , 也有些要收錢
假若用一個service 就要一個subscription, 太多的話就好似會重覆而且很容易變成不自覺的常性開支。