設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 跟入CAS時代, 想請教各位Roon

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

玩 CAS 一定會玩 DSD 因為只係 File,多數 DSD64 dsf file 係自己買 SACD 用 oppo/pioneer Blu-ray 機 rip
份 DAC 可解 DSD數值最起碼都要 DSD256,因為256啲聲開始有微妙變化係差好遠(當然都係要睇隻碟錄音)
DSD64-512 file 邊度有得賣下面有 link
https://www.hifitrack.com/zh-hant
https://www.hdtracks.com/
仲有五六間網站可以自己Google下

啲相就係我自己 rip SACD 出既 DSD64,自己 rip 最多得 64,記住個問題唔係你有冇呢隻檔案,玩 CAS 40MB 又係一首歌,300MB 又係同一首歌,份 DAC 好解到碼,一定聽到有分別無論好與壞,LAN,switch,LPS堅唔係而家需要諗,另外儲存方法一定要用 SSD 同傳統硬碟真係唔同聲

Roon core 買乜自己喜歡,如又未必玩 HQPlayer,堅隨便拎部行到嘅電腦已完成,而 Roon rock 出就一定好過 Windows

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得
Arong2020 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2022-1-26 09:35
我離開咗耳機討論區已一段時間,最後就係買呢隻耳機已經退坑了😅嗰邊就比較多聽DSD,佢哋多數都係自己rip, ...

我好少用耳機。 一來入耳的唔適服, 二來好焗耳...
我自己係有對 250ohm 版的Beyerdynamic 1770 pro. 不過即使Majik DSM可以插用headphone ....真係唔知佢夠唔夠力。
依然覺這副矇查查下買的studio 用250ohm headphone是有點點over....

1萬

白鑽玩家

老而不

第一次見兒童audiobook都有 DSD
其實用FLAC都 應該夠了吧?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-1-26 12:36
我好少用耳機。 一來入耳的唔適服, 二來好焗耳...
我自己係有對 250ohm 版的Beyerdynamic 1770 pro. 不 ...

我都年半前入咗隻 Sennheiser HD 800S, 只係聽咗幾次

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

小弟最初都係用Intel NUC裝Rock行Roon,以Ropieee行end point再出DAC,聲音的確唔錯,好滿意,用左一段時間
前年無意中發現HQP,而Roon係可以控制HQP當播放軟件,就手痕搵部電腦網HQP玩下,一玩就一發不可收拾
HQP最利害之處係升頻及唔同類型filter,去應付唔同類型音樂,有部份組合甚至可以玩出一D出名DAC聲音(例如chord)
小弟現在用一部電腦(i9, 32GB RAM, sOtm USB card, 10Gbps LAN card)同時安裝Roon及HQP (OS係AudioLinux), USB直出R2R DAC
PCM最喜歡組合係Sinc L及LS15,升頻1.536Mhz, DSD則是poly-sinc-ext3及ASDM7 DSD1024,個人認為非常好聲,可以坐底好好欣賞音樂,暫時不用科研了

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

casshan 發表於 2022-1-26 16:49
小弟最初都係用Intel NUC裝Rock行Roon,以Ropieee行end point再出DAC,聲音的確唔錯,好滿意,用左一段時間{:1_ ...

你用邊部DAC支援DSD 1024 呢?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

raylee 發表於 2022-1-26 17:55
你用邊部DAC支援DSD 1024 呢?

Denafrips Terminator II

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

casshan 發表於 2022-1-26 16:49
小弟最初都係用Intel NUC裝Rock行Roon,以Ropieee行end point再出DAC,聲音的確唔錯,好滿意,用左一段時間{:1_ ...

師兄你講返正常玩法吧,HQP 自問有玩開都唔會題,百無玩乜嘢升頻呢,搞掂個 core 先呢,師兄

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

bbc701 發表於 2022-1-26 21:41
師兄你講返正常玩法吧,HQP 自問有玩開都唔會題,百無玩乜嘢升頻呢,搞掂個 core 先呢,師兄 ...

認同丫,我覺得最緊要的次序係:DAC+STREAMER,CORE,NAA

其餘什麼電源線,訊號線,避震都不用太早考慮

1萬

白鑽玩家

老而不

多譏數位前師兄推介,

找到了NativeDSD.com 找到了一些舊錄音, 試聽了一些demo. 也買了這個:
https://www.nativedsd.com/product/goldberg-variations/
(Harmonia mundi / Goldberg Variations/ Britten Sinfonia)

這個錄音由初出SACD時代保留至今, 是一個很不錯的古典錄音. CD層, SACD層都聽過不少次, 很熟識.
SACD和CD版在數年前已停印了,  現在可以入手的就只有file 版.
在PrestoClassic 裡也有它的Hi-Res FLAC(lossless, 88.2 kHz, 24 bit) 檔.
今次在nativeDSD入手的是DSD64fs 版, 印象中和SACD價有點接近?

在音質同樣用250 ohm Beyerdynamic 1770 pro 比較, 播放的是現用電腦Hp zbook + HQPlayer
FLAC和 DSD 都是經HQ player 轉成了同一樣的192/24 輸出
終於大致知道了為什麼不少人都喜好找DSD或者Lossless FLAC 的感覺.

和用現有的hifi 組合比較, 除去不太習慣耳機的使用感外 (事實我用後真的會有一陣耳鳴, 不論大細聲...)
其實真係用HQ player 以這樣最簡單的方式播唔錯, 有好典型臨場的果種hifi感
暫時和有個性的hi-end 器材在良好音效處理的房間內播放水平還是有些距離, 卻至少比一副set得唔太好的廉價hifi 有出色的地方.
用耳機聽歌曲的臨場感好大,  聽大小中提琴的弦此起彼落是幾過癮的.
或者這個就是令不少新一代人迷上head fi 的成因之一?

可能是因為我這種過於簡單的設定吧?  
總感覺不論哪種file它們的收放速度都很快,  
比起一套set好的正式hifi , 是少了那種可以感受房間內聲音漸退的那種"尾音" 的感覺.  

對比mp3/Napster才剛問世時, 這個現代的HQplayer 令我很意外這已是另一個層次
如果我真的有打算在head-fi上另外開路的話, 可能都會付少少錢去買這個HQPlayer , 反正對比起一套hifi 而言, 這個software 根本不算貴.
或者至少多一台可以播DSD的 headphone amp 會好一點? 如iFi的那些 iDSD?

至於DSD和Lossless FLAC 之間有沒有聽出分別的地方?
是有少少的, 特別是如果非常熟識那支曲目 (可以說是已經會背音譜的話) ,  
DSD是比較柔順一點, 動態大一點  ;  
Lossless FLAC是爽落, 旋律會清楚一點.  
我想最終還是要看用戶取好?   至於我自己對兩方都是沒太大的異議.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.