設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 跟入CAS時代, 想請教各位Roon

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2022-1-23 11:37
雖然我接駁係廳去廳,但係打對面,都要用12M lan 線!
我部T2冇Wi-Fi,即使有我都係會行lan線.
(個人覺得 ...

我是有少少擔心如果我真係拉明線可能要用上25M左右更多
以我過去的hifi組驗而言,  線材太長的同時係會令出現noise機會變相多,
因此我覺得在我的環境下可能更加唔理想.

我有訂Tidal, 也有去Prestomusic 買古典的file .  File 數量暫時不多, 但是看起來有增加的方向.
那麼我是需要1個位置去存放,以及一個系統去管理.

Linn Majik DSM 是可以wifi 也可以上LAN 找file 自己播, 可以說是一台會播放的電腦.
他們有自己的一個叫Kazoo 的東西, 大概就是NAS或者UPnP, 是用來做Music Sever.

NAS不是不行, 只是覺得有好多地方都有矛盾
只要涉足hifi的東西就是被加重了價錢 : 一台普通QNAP 如果只是數千元的話, 對比起一台fanless的hifi 用QNAP再加上LPS 就是過萬元,
這個開支未免太大, 也暫時不想在起步的地方上用這樣大的開支
加上大量的線材...令人疑惑在這樣大的風險下是不是會一定聲音合耳?

UPnP的話就應是在 wifi router上插一個外置HD 就可以?
這應是最簡單方案, 所以我之前就這麼問了.

至於想用上Roon Nucleus 是因為DSM後面是有USB位預留給電腦用,
在Roon的forum都有不少人在討論與Linn之間的組合. Linn的設備是 "Roon tested" 而不是Roon Ready , 換句話說我覺得是很可以成為一套的.
相比之下我不確定Roon 可以怎樣應用才是.
看大家的方向, 大概是  router --LAN--> Switch , 再分支LAN線各自去Roon 和 Majik DSM. 那就是Wire的方式.

之不過如果要零網絡方式處理 (Roon不上網, 只由Majik DSM 上網) , 就會是只是用 Roon --USB--> Majik DSM ,
即是我要要接上HDMI去螢幕加上keyboard等去做Roon的設定吧?

如果把Roon 用LAN接上wifi , 會又是如何的表現?  是不是和我把個外置HD插在wifi router 上一樣 ?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-1-23 14:21
以我過去的hifi組驗而言,  線材太長的同時係會令 ...

😅我係玩Roon初哥,Roon呢個程式應係由roon core整合全個系統內支援roon的器材內的資料庫,再由指定endpoint發聲。

所以roon core就係大腦,操控所有器材,由LAN線連上router/switch和其他器材連接。當然直接也可以用USB直接連接DAC輸出。

下載roon control於電腦/手機/ipad等就可以操控roon了

我喺V8度曾經試聽過Tidal和Qobuz的分別,個人認為Qobuz完勝!不過訂購Qobuz要用外國信用卡,呢個係好難解決嘅問題😅

🙇以上係小弟初哥見解,有錯請指證🙏🙏

有興趣了解Roon可以上V8 HiFi度聽下roon有和冇的分別,我都係上到去俾Carl兄毒害咗🤣

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

以我過去的hifi組驗而言,  線材太長的同時係會令 ...

我都係初哥😅
要用到25M明線真覺得不可行的話…咁就用Wi-Fi玩住先囉👍看看是否合格!
至於音樂檔,在對於你現時狀況….真係幾頭痕!
之前我講(呢個只係個人嘅聽感)音樂檔同Tidal 真係分別唔大!Tidal 真係已唔錯的,同埋好多歌都可以搵到,當然唔係百分百!冇嘅話自己又鍾意咁咪買CD囉,我嘅方向係咁!
呢啲都係自己身痕想玩多樣音樂檔咁解..要TIDAL其實已經好足夠,況且你又有CD and 黑膠都應該好夠玩了。
(但聽CD又唔同喎有另一種味道我覺得要玩的😂)

Nas 你真係講得冇錯加加埋埋真係唔少錢下,效果係咪真係咁好呢…如果我初起步我唔會了.
因為我不嬲都用開都有用都有18年,之前用WD mycloud, 主要係入小朋友相片,影片,同聽無損音樂,早兩年容量不夠用,所以就換咗S既DS920+, HD 10T 兩隻,要2800左右,SSD 仲貴,Nas 我都冇改LPS, 因為要改嘅話乜都可以改,router又話可以😂乜都係要錢☺️😆
再重複一次,我Nas 啲音樂檔,係出唔到至少¼…唔知點解🤷‍♂️我都唔得閒搵原因😂

大師兄等部機到手,再慢慢嘗試💪💪唔試過係唔知嘅😆👍

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-1-23 09:31
如果一定要用LAN 線就會是Supra CAT 8 .

問題是我的地方舊 , 用來放寬頻數據機的地方在客廳的電話位置, ...

用1對homeplug可解決網絡問題,但聲音唔知影響多少,房間加部洗水唔知可不可以?我都想知有無師兄有經驗

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

師兄你係咪買錯嘢呀,Linn Majik DSM 唔可以直接用USB駁外置 HD 或 NAS,係 usb Audio in 只係比 Roon core 同你個 DAC 溝通,個 LAN 只係 Networking,你係買咗部純 Streamer,駁 NAS 定外置 SSD 而家重點係全部都係靠你要另外買部 Roon core 連接,都唔好諗埋啲無謂野到底用 LAN 定係用Wi-Fi,點 Setup 都未解決到。

如果撇除唔玩 Roon 同 File,就咁駁喇叭用 WI-FI 聽串流就有聲出

另外買 Roon core 你部 streamer 只上到 DSD128,等新 Mac mini 已經夠用有凸,什麼 router,switch,LAN,NAS,玩 LPS 你買齊機先算啦

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2022-1-23 15:31
我都係初哥😅
要用到25M明線真覺得不可行的話…咁就用Wi-Fi玩住先囉👍看看是否合格!
至於音樂檔,在對於 ...

原來你係呢方面的師兄

我諗我都會試wifi先. 始終我覺得以我的居住環境真是覺拉明線會很起眼.  唔得就用mesh-wifi 睇下.
但homeplug 就未必了. 我明白將network放入main 係可行, 不過倒轉頭如果用唔著的話 (比如去CDT / CDP , Phono amp的供電等) 這些signal 應會變成了沒用的noise 吧? 最怕是phono 的地方把造些noise 當signal 放大...

Majik DSM, Seleket DSM , 甚至Klimax DSM 都是Linn 出的Streamer ,  不是CA EVO150  那種插USB手指就可以自己播file .  ​
我也是故意只找streamer,  加上因為Majik 平好多和連帶amp的功能才先用Majik 起步.
如果真是要播file...再想想QNAP的NAS吧? Linn 的Kazoo Sever 可以裝在QNAP上, 應該OK?

至於Linn 自己出的DAC基本上我沒異議, 反正在我聽的音樂類別內很少會上到DSD256或更高的hi-res.  有時一些hi-res 聽舊錄音令我覺好假.
比如那個Furtwängler 在1951年的Beethoven Symphony No. 9錄音是mono的,  這種老錄音也不太適合去用上DSD格式吧?

今日下午花了少少時間去睇Roon ROCK 的資料.
大體我看到的是Roon Nucleus就是一台intel nuc 電腦安裝了Linux 系統基礎的Roon OS.  
Roon ROCK本身就是可以免費download ,  只差在是不是做到Roon Nucleus 同樣效果.
如果可以找到一台現成又是別人不要的的intel nuc 去試試DIY, 再加那個14日試用Roon就好了.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-1-23 21:23
原來你係呢方面的師兄  

我諗我都會試wifi先. 始終我覺得以我的居住環境真是覺拉明線會很起眼. ...

希望你講嗰位師兄唔係我😂我只不過係有得用就算冇深入研究😅

如果你講緊Mesh WiFi 真係可以一試,話說上年頭我入咗部ASUS Wi-Fi 6, 我舊嗰部都係華碩,所以就唔好嘥,試吓行Mesh WiFi ,咁我就直接將桌上電腦用lan 線直接插落去,速度真係快既,可以去到七百幾,可以比喻主機部Router….差少少但係真係唔多!
大師兄可以一試

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

我見Melco N100 多一個LAN port 上說是連接Player
即是如果我用果個接上去未來的 Majik DSM, 是不是把控制權轉左去Melco (同 Roon 一樣)?

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2022-1-23 09:31
如果一定要用LAN 線就會是Supra CAT 8 .

問題是我的地方舊 , 用來放寬頻數據機的地方在客廳的電話位置, ...

totally agree. my lan

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果25M可以用fiber玩埋光隔, 頭尾加隻fmc轉返lan頭