設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 跟入CAS時代, 想請教各位Roon

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

因為很多音樂都已是變成非實體, 加上傳統的CD/黑膠實在有物理上的老化現像, 我正慢慢加入現時的CAS世代。

終於訂了一台Linn Majik DSM,
基本上我想要的Streaming services都齊了,加上可以在私心上完整一套Linn LP12+amp

Majik DSM的輸入有限, 一組analogue input已留給了LP12
那就只剩下HDMI, 同軸, LAN , USB以及光纖

同軸/光纖是預留如CD機用

那麼如果我要用Roon Nucleus, 那麼應是用USB, LAN, 還是hdmi 接上Majik DSM會好一點?

又Majik DSM是可以用wifi 上網的, 是不是一定用LAN 會好過用wifi? 我現在的wifi router是Linksys mx5300 .

Wifi router後方是有usb位預留插一個外置hard disk做media center用, 那麼其實如果我用這個usb 位, 是不是就可以了省走roon Nucleus ? 這做法對音質會如何?

謝謝指點。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我自己Roon core用Silent angel Rhein Z1, streamer係HiFi Rose 201,DAC係Soulnote D1N,試過用LAN同USB直去DAC比較,LAN嘅音場好似濶啲😅

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

剛找到可能是最新版本的Roon Nucleus 內部圖 :
https://www.stereonet.com/forums ... ucleus-and-nucleus/

我估是用Transcent 的SSD做OS的地方吧? 至於用DDR4 2400 RAM 以電腦而言是不是有點low spec?
至少都用上Samsung 和Kindston RAM吧?
有沒有人試過換入面的SSD和RAM?
還布是不是一定要插一個2.5" SSD才可以運作?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Foreverwest 發表於 2022-1-22 16:27
我自己用Silent angel Rhein Z1, streamer係HiFi Rose 201,DAC係Soulnote D1N,試過用LAN同USB直去DAC比較 ...

我都見過不少post 講用LAN線會好一點, 也聽過用Netgear的Switch可以隔noise

是不是可以用一個LPS 向Roon Nucleus 和 Switch同時供電?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-1-22 20:45
我都見過不少post 講用LAN線會好一點, 也聽過用Netgear的Switch可以隔noise

是不是可以用一個LPS 向Roo ...

加switch係一定有可聞提升,最經濟Netgear都已可以有!
LPS係可以提供俾多個電源,可以找Ediscreation tailor made需要的V及A數的LPS,佢個Switch都好出色!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Wifi router後方是有usb位預留插一個外置hard disk做media center用, 那麼其實如果我用這個usb 位, 是不是就可以了省走roon Nucleus ? 這做法對音質會如何?

行Roon最好都是獨立一個只行Roon core會有較好表現

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Foreverwest 發表於 2022-1-22 22:06
Wifi router後方是有usb位預留插一個外置hard disk做media center用, 那麼其實如果我用這個usb 位, 是不 ...

明白.

另外我見Roon 網上說可以自己找電腦安裝Roon ROCK . 這樣做的話是化算很多, 而且我都留意到最新的Roon Nucleus 是有一部分的插頭留了在機內沒被使用.   
有沒有人比較過自己裝 和 原廠出的Roon Nucleus 有沒有很大的差異出入??

又, 如果我想令Roon Nucleus / 自組的Roon ROCK 可以wifi 上網, 是不是都可以買一支外置USB 上網手指插進使用?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

玩得steamer 一定用lan ,棄wifi. 我router > switch > streamer,> amp. 好老實說,switch 雖說降noise, 但唔係好聽得出分別,但一條靚lan 線,絕對即時比到效果出嚟

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2022-1-23 09:09
玩得steamer 一定用lan ,棄wifi. 我router > switch > streamer,> amp. 好老實說,switch 雖說降noise, 但 ...

如果一定要用LAN 線就會是Supra CAT 8 .

問題是我的地方舊 , 用來放寬頻數據機的地方在客廳的電話位置, 但是聽音樂的地方是自己書房,  
令LAN線組的真是距離有點遠之餘, 又要穿房門才可以進入...

之前試用T2時是隨手把線材放在地上玩玩,
不過真是有數次差少少被LAN線絆倒...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
manid903 + 10 + 10 有見地!?

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-1-23 09:31
如果一定要用LAN 線就會是Supra CAT 8 .

問題是我的地方舊 , 用來放寬頻數據機的地方在客廳的電話位置, ...

雖然我接駁係廳去廳,但係打對面,要用12M lan 線!
我部T2冇Wi-Fi,即使有我都係會行lan線.
(個人覺得唔會去測試)
我router > switch > streamer,> DAC>amp.
個人覺得Switch 即使有幫助唔係太明顯,LPS 就幫助好大嘅…
就咁插落USB我上次聽真係唔鍾意,或者我有時間再試下!
大師兄無諗付款音樂平台嗎🤔
我覺得呢個係必須的…如果有..心水係邊間呀😆