設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: michael.t

[Disney+] MCU十三套電影11月12日會新增IMAX ENHANCED至Disney+

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-9 17:29
仲有,原來人類係唔應該"珍藏"自己喜歡嘅影碟,否則就"亂了本質", 呢個講法真係令人嘆為觀止。

BTW: 邊 ...

咁邊個會定義食物的本質,你會唔會攞粒魚蛋來收藏,然後質疑佢本質唔係食用?
為拗而拗

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-9 17:34
師兄冇回應會否反對其他商品嘅炒賣喎?想避而不答?

仲有"收藏"同"珍藏"嘅分別,師兄不妨講出黎俾大家學 ...

其實呢,可唔可以有水準少少?
啲問題無關痛癢嘅,其實真係冇需要為問而問的。

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 17:39
咁邊個會定義食物的本質,你會唔會攞粒魚蛋來收藏,然後質疑佢本質唔係食用?
為拗而拗 ...

師兄唔好岔開話題,請回應一下"原來人類係唔應該"珍藏"自己喜歡嘅影碟,否則就"亂了本質""呢個講法啦,又想避?

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 17:43
啲問題無關痛癢嘅,其實真係冇需要為問而問的。 ...

再請問"收藏"與"珍藏"嘅分別?你話只可"收藏"影碟,不應"珍藏"影碟,咁大家應該點做先算係"收藏"影碟而唔係"珍藏"影碟呢?

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 17:43
啲問題無關痛癢嘅,其實真係冇需要為問而問的。 ...

即係師兄認為影碟唔可以炒賣,其他非影碟嘅商品就可以炒賣?道理何在?

鑽石玩家

為拗而拗 ...

係師兄你話珍藏炒賣影碟都係違反影碟嘅"本質", 即係喺你心目中影碟係有"本質"啦,咁呢個"本質"係你自己定義定係其他人定義呢?就算真係有"影碟本質"呢一回事,點解所有人都要毫無疑問必需接受同認同呢個"本質"呢?

白鑽玩家

為拗而拗 ...

反炒賣冇問題,只是不滿別人淘利商業行為,但不要涉及真正用家,收藏家,媒體方式,電影公司,代理及發燒友。hottoys 成日有人炒,冇見過有人叫陳生佢因有客炒賣要摺咗檔嘢。本質非AV慣性用詞,幾十年買碟亦冇聽聞買碟要考慮什麼本質,基本只有包裝,片目,規格,價錢,來源地,本質問題相信媒體行家也不知,胡說一通跟本沒有討論需要,看電影怕炒怕煩,自己一人去戲院便可。

你只幫襯串流無問題,我自己也有,但其他媒體也有其存在價值,由市場決定,非你的個人消費意向,你唔買,冇人反對及阻你,相反其他人消費同你也冇關係,人哋花錢任何消費及經營電影商品販售有自由,你的[亂]只屬自己思緒感覺[亂],屬個人感覺不良好,同現實及市場完全冇關。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
jc2ssych + 50 + 50
:o) + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我好懷疑啲位師兄係post76派出來推高網站流量的
我覺得最攪笑係 佢話 回歸返電影本身 撥亂反正  
電影推出大衆市場係喺戲院睇嫁 用菲林播放嫁 啲間戲院播完就搵人踩單車攞去第二間戲院播的 仲有呀  係黑白畫面嫁  即場真人配音呀 你做乜喺屋企睇呀  
你喺屋企睇又要買過部電視 又要申請多個寛頻 你呀助長啲電器商 網絡供應商去搵錢呀 你不道德呀你

評分

參與人數 4威望 +130 金錢 +130 收起 理由
jc2ssych + 50 + 50 LoL
allen89 + 50 + 50
:o) + 10 + 10 笑左,笑埋右
HDDVD + 20 + 20 世事都被你看透了

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

不過我又覺得 迪迪尼要推Disney+
啲碟減價賣就快咗 出新碟一個月後就減價了  唉  買得幾耐得幾耐啦  好似菲林噉

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
:o) + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-9 18:23
反炒賣冇問題,只是不滿別人淘利商業行為,但不要涉及真正用家,收藏家,媒體方式,電影公司,代理及發燒 ...

影碟講到底只是一個電影盛載媒介,等同一個載外奶茶的外賣杯一樣。
重點理應是奶茶本身而非外賣杯,但呢度唔少人反而只著重外賣杯,覺得隻杯才是重點,奶茶好唔好飲?Who cares!
當大家在意的是隻杯精美與否而不是奶茶本身的時候,這個亂只是個人感覺嗎?

唔駛講得遠,剩係呢個討論區,討論影碟包裝同版本比起討論電影內容本身還要多,這種本末倒置仍只是屬個人感覺嗎?