設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: michael.t

[Disney+] MCU十三套電影11月12日會新增IMAX ENHANCED至Disney+

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 14:33
我所謂的亂,非指生產影碟本身,而是濫發不同版本及故意限量作炒賣等行為。
我睇唔到為何好地地一隻影碟 ...

即係話"因為有生產商生產不同版本影碟",所以就唔應該生產實體影碟?咁係咪叫做因噎廢食?咁同"因有汽車生產商生產限量版汽車引致炒賣,咁就唔應該再生產汽車啦"呢個講法有乜分別?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
:o) + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-9 14:06
師兄又說:"我相信影碟好快會一樣,質素最終被串流或File所超越", 但而家串流聲畫質素仍未達到影碟嘅水平( ...

原來我的意見有這麼大的影響力,單單意見就能剝削到其他人。
定還是樂趣是來自於別人持相同意見,一旦碰到持相反意見,就感覺被剝削,渾身不自在?

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 14:46
定還是樂趣是來自於別人持相同意見,一旦碰 ...

即係師兄贊成剝奪他人嘅權利同樂趣?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-9 14:42
即係話"因為有生產商生產不同版本影碟",所以就唔應該生產實體影碟?咁係咪叫做因噎廢食?咁同"因有汽車 ...

唔再生產實體碟,是其中一個撥亂反正的方法,而非唯一方法。
搞清楚,我只係道出不再出實體碟帶可帶來撥亂反正,而非唯一撥亂反正就要停產實體碟。
明白當中分別嗎,可能對你來說有困難。

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
allen89 + 5 空想主義

查看全部評分

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 14:46
定還是樂趣是來自於別人持相同意見,一旦碰 ...

師兄可否回應一下之前小弟嘅提問:
"即係話"因為有生產商生產不同版本影碟",所以就唔應該生產實體影碟?咁係咪叫做因噎廢食?咁同"因有汽車生產商生產限量版汽車引致炒賣,咁就唔應該再生產汽車啦"呢個講法有乜分別?". 謝謝!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
:o) + 10

查看全部評分

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 14:52
唔再生產實體碟,是其中一個撥亂反正的方法,而非唯一方法。
搞清楚,我只係道出不再出實體碟帶可帶來撥 ...

師兄所講嘅"亂", 應該講限量版影碟銷售時嘅情況。如果係嘅話,需唔需要以停出實體影碟呢個方法呢?

另外,師兄好似開始以人身攻擊嘅方式發言。請自重。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

禁止訪問

白鑽玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 14:33
我所謂的亂,非指生產影碟本身,而是濫發不同版本及故意限量作炒賣等行為。
我睇唔到為何好地地一隻影碟 ...

無論收藏甚麼,一個炒家,甚至百個,甚至千個,如何代表緊一眾收藏家及電影公司作[亂](代理只是負責賣非生產),更引致媒體不應繼續存在的聯想。以片蓋全。咁有人炒股票,股票就沒有真正投資者。有炒家就要停止交易。

新版本多時也是經過修復後推出。電影修復本身是荷李活的電影工程之一,2001太空漫遊更是天能導演路蘭負責監督修復,一些舊片修復可能涉及投資數百萬美金人力物力,經過好多業界人仕努力的成果。不要隨口說濫發就當真,既不認識,便了解下先。一知半解仲想說教。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
EVALIU@G + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-9 14:58
師兄所講嘅"亂", 應該講限量版影碟銷售時嘅情況。如果係嘅話,需唔需要以停出實體影碟呢個方法呢?

另外 ...

又唔聽書喇
停產與否不是由我決定同控制,我只是說停產帶來的好處,並非指出要停產才能達到該好處。
今次明白嗎?

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 15:11
又唔聽書喇
停產與否不是由我決定同控制,我只是說停產帶來的好處,並非指出要停產才能達到該好處。
今次 ...

師兄好似用咗"轉移視線分心大法"喎。

我唔係請教師兄"實體影碟是否由你決定停產",而係請教師兄你"是否因限量版影碟銷售時或有你認為"亂"嘅情況出現,所以你贊成停產實體影碟" 呢個問題。

問題應該請楚,可否回應?謝謝!