設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: michael.t

[Disney+] MCU十三套電影11月12日會新增IMAX ENHANCED至Disney+

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-9 15:06
無論收藏甚麼,一個炒家,甚至百個,甚至千個,如何代表緊一眾收藏家及電影公司作[亂](代理只是負責賣非 ...

你講的是修復版,我講的是沒有大分別,純為賺錢的改版。
新戲不用修復,咪又係不停加少少改版。
你真心覺得全部改版都有必要的嗎?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-9 15:19
師兄好似用咗"轉移視線分心大法"喎。

我唔係請教師兄"實體影碟是否由你決定停產",而係請教師兄你"是否 ...

你連主副都搞不清楚
阿媽係女人,但是否女人都係阿媽。
一日搞唔清楚這道理,你一日都唔會明人講咩。

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 15:22
你連主副都搞不清楚
阿媽係女人,但是否女人都係阿媽。
一日搞唔清楚這道理,你一日都唔會明人講咩。 ...

請恕小弟愚笨,無法理解師兄所言"主副都搞不清楚" . 請教何為主?何為副?

另請不吝回應小弟之前提問:
"請教師兄你"是否因限量版影碟銷售時或有你認為"亂"嘅情況出現,所以你贊成停產實體影碟"? "

我的意見係:反對;師兄你嘅意見係贊成?反對?無意見?謝謝!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-9 15:38
請恕小弟愚笨,無法理解師兄所言"主副都搞不清楚" . 請教何為主?何為副?

另請不吝回應小弟之前提問:

簡單教你
停產帶來可撥亂反正好處,但撥亂反正不一定要靠停產才能達到。
所以答你,唔係因為撥亂反正,才支持停產實體碟
而是實體碟有太多限制,講返今次IMAX一事,你手上的實體碟能支援嗎?

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 15:48
簡單教你
停產帶來可撥亂反正好處,但撥亂反正不一定要靠停產才能達到。
所以答你,唔係因為撥亂反正,才 ...

無法瞭解為何師兄不正面回應小弟呢個我認為唔難理解嘅問題:

"是否因限量版影碟銷售時或有你認為"亂"嘅情況出現,所以你贊成停產實體影碟"?"

師兄你贊成?反對?無意見?唔答?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
EVALIU@G + 10 + 10 實體碟有限制所以就要停產黎就佢一個.
:o) + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 15:20
你講的是修復版,我講的是沒有大分別,純為賺錢的改版。
新戲不用修復,咪又係不停加少少改版。
你真心覺 ...

電影工業屬商業經營一定涉嫌金錢,任何模式商品(多版本)我不抗拒,最佳例子像manta lab 的特別版咁,包裝花心思,一套片幾款式証明有市場需求,商品便是市場供求定律,一出pre-order 好快冇晒,有冇義意應由消費者自己定奪,最重要消費者付款後自已滿足,對你可能冇意義,但其他人有如對包裝從業員及印刷工人,發行,運輸工人就能飬家過活。資本主義,消費支撐經濟循環便是經濟的原動力。

你仇視的只是電影繁衍出來的其中一樣商品,串流也是商品其一,自由社會內,任何收藏品消費是個人行為,對我來說收藏家(各版本)或只參與付費串流或平台,只是觀賞及消費方式不一樣。電影就是商品。你賣我買完全自由行為。合理與否同你我冇關係,任何個人消費行為非取悅其他人。對錯[亂]等字眼並不適用。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
HDDVD + 20 + 20 道理點會唔明?要面死撐啫!
:o) + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HDDVD 發表於 2021-11-9 15:52
無法瞭解為何師兄不正面回應小弟呢個我認為唔難理解嘅問題:

"是否因限量版影碟銷售時或有你認為"亂"嘅 ...

咪答了你唔係囉
睇返我點覆你先

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

allen89 發表於 2021-11-9 16:05
電影工業屬商業經營一定涉嫌金錢,任何模式商品(多版本)我不抗拒,最佳例子像manta lab 的特別版咁,包裝 ...

非常同意

評分

參與人數 2威望 +35 金錢 +35 收起 理由
allen89 + 25 + 25 正嘢
HDDVD + 10 + 10 正呀喂!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

allen89 發表於 2021-11-9 16:05
電影工業屬商業經營一定涉嫌金錢,任何模式商品(多版本)我不抗拒,最佳例子像manta lab 的特別版咁,包裝 ...

影碟本身作用為何?
去到炒賣珍藏是否違背了原意,亂了本質。
你樂意參與其中,並不代表等於其本質。
所謂的亂,就是如此。

鑽石玩家

billyyau 發表於 2021-11-9 16:16
影碟本身作用為何?
去到炒賣珍藏是否違背了原意,亂了本質。
你樂意參與其中,並不代表等於其本質。

咁係咪買碟時要宣誓"本影碟只可用作電影欣賞用途,不可炒賣珍藏,否則違背原意,亂了本質,僅此宣誓"?

唔可以珍藏,咁係咪欣賞完內容後要丟棄隻碟?好唔環保喎。