設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: m40

[訊號線/其他線材] 有冇人好似我咁退咗燒?入影音展除了頂級之外什麼也沒有感覺

1萬

白鑽玩家

老而不

HDMI 我只用Sony電視機跟來的線材, 不用錢.
反正老花眼,  根本再高清都係睇唔清.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

m40 發表於 2021-8-9 21:08
我PM咗俾你,平平哋收一條8K 2.1 鍍銀線金屬頭一定冇得輸
費事公開幫人打廣告啦 😂 ...

師兄可否PM

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一休大師 發表於 2021-8-8 12:04
不過老實講! 淘寶要好嘢 真係要搵! 好似我自己買釘墊咁樣, 真係都要試咗好多隻, 先至搵到啲係做得好 ...

大師,有冇邊款淘佬釘墊直得使用, 請介紹吓?我都想搵D化震釘墊用在CD機,想找啲一百幾十元(一粒)就算。謝謝你

星級玩家

cheungliu 發表於 2021-8-10 01:42
師兄可否PM

Ok PM 了
😂

黑鑽玩家

appletim 發表於 2021-8-10 05:51
大師,有冇邊款淘佬釘墊直得使用, 請介紹吓?我都想搵D化震釘墊用在CD機,想找啲一百幾十元(一粒)就算 ...

咁我嗰啲應該唔啱你噃! 因為我買嗰啲冇咩功能性, 都係出啲正常聲! 因為之前用 foundation, 覺得改咗啲音色, 所以想搵返啲正常聲音嘅! 咁我自己就試咗呢一隻, 我覺得真係幾好!哈哈! 我係放喺喇叭腳嘅! 高中低平衡, 速度又夠, 控制力又好! 所以我幾鍾意呢一隻
加上cd機 釘我係冇玩! 因為我自己唔鍾意喺呢個位玩, 所以就冇意見畀到你

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一休大師 發表於 2021-8-10 12:15
咁我嗰啲應該唔啱你噃! 因為我買嗰啲冇咩功能性, 都係出啲正常聲! 因為之前用 foundation, 覺得改咗 ...

謝謝大師

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

一休大師 發表於 2021-8-8 19:29
其實我都唔係好明, 點解會有咁嘅想法? 財政每個人 處理方法 都唔同, 我哋唔能夠用自己嘅標準 去衡量人 ...

絕對認同每個人有自己嘅標準同負擔能力,有啲人鍾意幾十萬戴隻錶喺手,但食飯$50個餐都嫌貴。
又舉個例,香港地限速公路最快都係110公哩,但點解周街都係跑車?真係個個買跑車嘅都係要顯示自己買得起?其實呢個都係享受生活品味一種。
聽兩聲道,MP3係立體聲,幾百萬器材都係立體聲,追求高級嘅線材同器材嘅性價比就好似金字塔尖咁,每每付出多10倍甚至乎100倍嘅價錢只係為求多果1%~2%改善,去到呢一度已經唔係講求性價比,明嘅就會明

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

koalaau 發表於 2021-8-9 09:27
線材食水係深,睇網文有人劏開過名廠線,裡面其實就係某專業散線,包層皮就賣貴幾倍了。

亦聽過一個講法 ...

唔係線材先食水深,有師兄提過XLO HDMI可以半價買而品代理都有錢賺,所以寧願買器材,咁好彩佢十幾年前無去升級Goldmund CD機,如果唔係實一地血

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

我都係退燒兩聲道, 之前聽慣鑽石高音, 去到基本上大部份都聽唔入耳, 只有豐寧兩間房先有心基聽又其KHARMA
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜