設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[訊號線/其他線材] 有冇人好似我咁退咗燒?入影音展除了頂級之外什麼也沒有感覺

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自從發覺某淘可以玩到好多線材和喇叭
可以總結如下:
如果你條線買外國名牌唔超過兩萬一條,咁應該和某淘分別不大,甚至更差
喺會場度見到啲大陸做嘅線材,上邊買一兩百,香港買兩三千甚至八九千,可想而知其他嗰啲所謂歐洲美國貨,其實都係不外如是

試過:Nordost HEIMDALL, Inakustik 1603,之後同某淘純銀先比較,分別不大,價錢爭20倍,咁要來做乜?
某寶的幾舊水至一千多,絕對拍得住一萬幾千嘅線材,套西裝唔超過10萬,絕對夠玩

問嗰啲幾萬蚊嘅喇叭,外國牌子,講穿咗都係好多大陸做,而家大陸牌子自己也玩到出神入化,價錢平一大截,只有頂級荷蘭嘢丹麥嘢先有明顯分別

初中階真係退晒燒了,講穿咗都係歐美品牌的信仰,實際上只有頂級百萬組合先聽得出分別了

評分

參與人數 3威望 +20 金錢 +30 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
art911 + 10 + 10 認同到一個點呀
zairen + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

用過幾條淘寶線,初聽好醒神,聽落就覺係突出某頻段,由高至低頻段斷開哂幾截咁,唔連貫,轉返一般專業用散線,正常返哂。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Ckf1966 + 10 + 10 認同到一個點呀
kl122002 + 80 + 80 認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2021-8-7 17:41
用過幾條淘寶線,初聽好醒神,聽落就覺係突出某頻段,由高至低頻段斷開哂幾截咁,唔連貫,轉返一般專業用散 ...

都係果句, 用家的耳仔聽唔聽到分別+問題地方, 以及器材有無能力展現出當中的出入, 呢兩者先係重點
聽唔出又分辨唔出, 就真係可以去SSP搵幾蚊一碼的紅黑線都無問題

這重點並不是很多人意識到真正玩2CH, 同AV amp 出2CH的出入.
還是好音樂最好.

星級玩家

koalaau 發表於 2021-8-7 17:41
用過幾條淘寶線,初聽好醒神,聽落就覺係突出某頻段,由高至低頻段斷開哂幾截咁,唔連貫,轉返一般專業用散 ...

要搵啱先得,唔知你講專業嗰啲單有幾專業,
幾皮一條個D我冇玩過了
我都係想講香港買幾千蚊一條好多都係淘寶改label出嚟

星級玩家

kl122002 發表於 2021-8-7 19:37
都係果句, 用家的耳仔聽唔聽到分別+問題地方, 以及器材有無能力展現出當中的出入, 呢兩者先係重點
聽唔出 ...

香港好多線材和解碼器都係內地做
改label幾百蚊買幾千蚊
分析到微細分別嘅話買貴啲冇所謂,
但講真好多都係心理因素

因為我識有人做耳機,
佢話一條$1000嘅耳機線成本幾蚊一條
知道業界玩法之後真係冇晒興趣

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀
MTX + 20 + 20 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

鑽石玩家

m40 發表於 2021-8-7 20:42

1000蚊線成本幾蚊,睇你點計,如講銅料就真係唔奇。
一件商品要大量生產,廠房機器、產品設計、線皮屏蔽、包裝設計、運輸、廣告、代理批發⋯層層係錢,原材料從來只佔零售價好少比率。

黑鑽玩家

線材小弟就唔多熟, 但機器的話, 以前有日本人試過對照返一部大陸迷你amp, 買返相同零件整返出黎, 但一AB比較就變咗垃圾, 所以買機器的話, 有時錢都係要俾佢哋掙下。

星級玩家

koalaau 發表於 2021-8-7 21:32
1000蚊線成本幾蚊,睇你點計,如講銅料就真係唔奇。
一件商品要大量生產,廠房機器、產品設計、線皮屏蔽 ...

廠房機器(唔洗因為好多大陸代工)、線皮屏蔽(已經包埋)-> 呢度就係10蚊
產品設計加包裝其實有限$ 又唔係大師制作
主要成本就係人工,租金和廣告
所以識玩可以跳過呢一part
當然好多人怕煩比$人賺當買service

星級玩家

NM0101 發表於 2021-8-7 21:49
線材小弟就唔多熟, 但機器的話, 以前有日本人試過對照返一部大陸迷你amp, 買返相同零件整返出黎, 但一AB ...

你意思係大陸迷你amp 有調音?
其實上面玩電路已經好專業所以真係唔錯
佢哋有專門的復刻機,我冇試過但說不定有驚喜

1萬

白鑽玩家

老而不

也不用說香港, 世界仲有好多地方都係玩OEM, 日本同外國更加唔少
如果你有學識, 有機器, 去買舊原銅再自己DIY 都可以
問題係成本和時間比例, 你要做到先得

我聽過好多人都同你講同近的說話,某些群組中更是有這種主張
講到最根源的只要 歌曲, 機器, 線材, 三者只要剛好避到佢地的缺點而沒有展現, 是可以聽起上來沒問題。
這3者事實上比文字更容易達到 :因為在用家的個人選擇上已決定了。

只可說如果手上的器材或者用家分辨不出入的話, 真係可以省好多錢。