設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 582

[討論] 以後買某公司既音嚮可能要實名購買?

黑鑽玩家

小瑟 發表於 2021-5-13 08:41
今早有版友 FW左呢條 LINK比我, 先知原來大家都想我地睇睇呢單野幫唔幫到手呢!!

唔好意思因為呢 ...

🙏🏻大王🙏🏻D&M好多用家嘛,真係好想了解吓發生咩事,二手唔好放又點買新呢?又環保😂同食物鏈冇分別的

評分

參與人數 4威望 +70 金錢 +70 收起 理由
hangshun + 20 + 20 認同到一個點呀
issachar + 20 + 20
LoMichael@G + 10 + 10
AskaLung@FB + 20 + 20 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

我都用紧Denon 6500的。咁样既保养条款又真係唔合理,不过保养单上的条款有无咁样列明话转售后就唔保呢,如果有就真係无佢收,若果无就应该唔可以单方面改变的。不过就算无唔通同佢打官司咩?

保养期有几耐?一年?其实有几多用家会係保养期内换机而又有几多用家部机係保养期内坏了。有几多用家可以漫长地等待代理帮你整番部机而唔係等到通知话无得整或要等零件要几个月。我就无咁既耐性等,无机用既日子好难过的。

小弟觉得而加D所谓保养其实都係得过讲,实质上唔係咁有用。当然保养期内的二手机,(理论)上是可以叫高点价钱,但实际上成交价跟有没有保养没有直接关系。当然用家买新机时,个价钱係因为有保修才那么高,不如叫代理反正唔想人攞番D机俾佢修,索性取消保养服务,把售价大幅减低算吧!

黑鑽玩家

DNSF 發表於 2021-5-13 09:18
我都用紧Denon 6500的。咁样既保养条款又真係唔合理,不过保养单上的条款有无咁样列明话转售后就唔保呢,如 ...

保養未過放二手係好放啲,買家安心好多

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

PepperFish@FB 發表於 2021-5-13 08:59
🙏🏻大王🙏🏻D&M好多用家嘛,真係好想了解吓發生咩事,二手唔好放又點買新呢?又環保😂同食物鏈冇分別的 ...

呢個我都明呀, 我有時都會賣下玩具出去呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

PepperFish@FB 發表於 2021-5-13 09:25
保養未過放二手係好放啲,買家安心好多

咁可能以後冇呢隻歌仔唱,或者以後可能要啲二手區改一改條例,要寫明放機者不可以寫仲有幾多年保養

白鑽玩家

AskaLung@FB 發表於 2021-5-13 09:31
咁可能以後冇呢隻歌仔唱,或者以後可能要啲二手區改一改條例,要寫明放機者不可以寫仲有幾多年保養 ...

或者要講明張單上係姓乜嘢

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
AskaLung@FB + 20 + 20 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

新手,近排壞左部P記,見版友講特約維修麻麻地。
咁諗住換部D 記喇,點知 D,O,M 都係嗰嗰間,而家仲整單咁嘅嘢,心都灰晒。
愈睇愈唔想買,機又唔耐用,保養又差,
難度換番條soundbar 算

黑鑽玩家

wongzippy 發表於 2021-5-13 09:50
新手,近排壞左部P記,見版友講特約維修麻麻地。
咁諗住換部D 記喇,點知 D,O,M 都係嗰嗰間,而家仲整單咁 ...

直接電視出聲算👍🏻

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kingyan + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
神武光輝 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

小瑟 發表於 2021-5-13 08:41
今早有版友 FW左呢條 LINK比我, 先知原來大家都想我地睇睇呢單野幫唔幫到手呢!!

唔好意思因為呢 ...

條款入面我相信冇寫明二手機係唔包保養,如果有寫明d&m應該show咗出嚟畀大家睇了,如果係該公司不明文嘅規定咁就變得不文明了,仲有點樣可以證明呢部機係二手機呢,唔通又係因為用家講過二手就係二手,正如有ching所講有好多原因會話自己部機係二手,例如唔想畀老婆知買新機咁貴啦,唔通我買部水貨機同佢講話我部係行貨咁就係行貨?正所謂口講無憑,除非第一手用家保用證已經登記咗自己嘅資料,跟第二名用家嘅資料不相符,咁呢個至係二手機嘅確鑿證據,嚮我呢單case,我已成功用我的資料登記保用證,理論上我係第一手機主,但係d&m就話我登記嘅資料同張單所寫嘅資料不相符,所以reject我嘅免費8k升級優惠,相信好多人都曾經叫個朋友幫手買機及取機,張單寫咗朋友嘅名的確係唔出奇的,唔通咁樣又變咗係二手機咩,我有單有據有升級信,所以d&m根本冇實質理據證明我呢部係二手機更冇理由reject我免費8k升級優惠,希望post76版主小瑟能主持公道,助我取回我應得嘅嘢.THX!

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
issachar + 20 + 20
PepperFish@FB + 10 + 10 支持!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

你咪去消委會投訴,最直接,睇下使唔使用國安法,