設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alexhhy23

[合併式擴音機] 有借口換機 升級方案 頭痛中

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

alexhhy23 發表於 2021-3-4 19:13
想問點解老麥9000都唔推薦呢。
我都想睇下邊到有得試馬仔model 30同Soulnote A2推KEF R3. ...

呢個品牌合拼機
即使係高價型號
你也感覺唔到佢好大力或推得好

多比較就會多d體會
聽某d歌類型或配某d喇叭都還可以
但如magico A3 呢d喇叭
就會好災難
同佢個w數及體積不符
雖然佢個樣真係好吸引
但或許唔可以咁苛刻
因為金仔e650推都唔掂
但自好多年前已完全冇對老麥合併機有任何衝動
聽親都係……

NAD M33 或許你也可以去試試
評價好唔錯

我都係鍾意R3多一點
本身鍾意書架喇叭多d

1萬

白鑽玩家

老而不

老麥唔係差, 只係近幾年好鬼土豪味,
一部機鍍金又話要一套套買時, 真係好似搵水魚。
佢高階的係有一手的, 入門的就麻麻地。

黃金玩家

que 發表於 2021-3-5 01:00
呢個品牌合拼機
即使係高價型號
你也感覺唔到佢好大力或推得好

我都係偏好書架,暫時聽過R3同705 signature, 聽完真係覺得R3呢個價好抵玩,高中低音比較平均,705就高音靚d, 不過低音就差少少,好想同場比較一下。

進階玩家

見前幾頁有師兄講金仔最小都要買E480, 係真GA,如果您聽晒Class AB三部做比較,緊係E480啦
我都聽過三部做比較,起初聽E280已經完全收貨,之後再試埋E380同480,最後都乖乖比錢買E480,真係金仔聲好出.
但都係睇餸食飯啦,唔想買咁貴就千萬唔好試,因買左平果部返去,好快就心思思再攻頂 ,所以我死都唔試金仔前後級.
因為E480用環牛,而E380&E280是用方牛,音色上是有明顯分別,試聽完就會明白.
推介選擇左適合自己的喇叭才選擇AMP,小弟之前是用Diablo 120 + Tannoy Autograph Mini,
也是喜歡人聲及流行曲,但聽來聽去都感覺好似差D野咁,朋友說是喇叭問題.
而剛剛換了Magico A1 簡直是煥然一新,所有節奏感細節返晒黎,當然明白是級別及價錢問題,
但好肯定咁講,如買一對適合自己的喇叭會為將來慳唔小

黃金玩家

kuroro 發表於 2021-3-8 08:38
見前幾頁有師兄講金仔最小都要買E480, 係真GA,如果您聽晒Class AB三部做比較,緊係E480啦
我都聽過 ...

我都知道E480隻牛係堅好多,但真係超晒預算...可以上到E480當然係好啦。

師兄對喇叭都唔係普通貨,係要用好d既amp推佢

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

alexhhy23 發表於 2021-3-8 18:33
我都知道E480隻牛係堅好多,但真係超晒預算...可以上到E480當然係好啦。

師兄對喇叭都唔係普通貨,係要 ...

見你已經玩咗成個月
其實唔洗再試喇叭,直接買 R3 吧,B&W 6&7 中國製無謂啦

AMP 一時又喜歡老麥,一時又鐘意金仔,你諗清楚到底你想聽乜類型,一個打拳擊,一個耍太極,你冇可能兩樣都鍾意,而你係 KEF 聽老麥好聽其實就係配合嘅問題,賣喇叭既代理陳列室唔會因為錢問題唔駁金仔而駁老麥做 Demo 一定試過曬,而金仔聲我之前都講得好清楚鍾意金仔聲嘅人係好兩極,有人非常鍾意所以你應該要諗清楚你到底係唔係鍾意金仔聲,在我自己來講算係唔鍾意金仔聲果一類,我喜歡速度同爆發力,所以你如果真係鍾意金仔的話買 E480,E280 就算俾你買咗都唔會玩得耐淨係睇機箱大小對比 E480 已經知道個分別,而 E380 喺中間唔湯唔水更加唔會買。其實買 AMP 唔難,困難在於你自己到底鍾意想部 AMP 出乜聲,唔鐘意老麥未買 Soulnote, Luxman 囉

Anyway 就算你未夠錢只用你現有嘅一對非常入門嘅喇叭,但好 AMP 其實推爆個喇叭出嚟嘅效果最少都有六七成水準聽得下,之後再儲錢換喇叭啦,心動不如行動。
真係 budget 所限既話,買返你自己之前諗好嘅組合吧,都當了左一件心事。起碼知道個結果係自己上唔到,無謂洗濕咗個頭,但真心你試吓 Denon 部 PMA-A110 堅贏 E280 重平一二千,當然你真係鍾意買個金色殼亦都無所謂,最緊要自己玩得開心

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
manid903 + 10 + 10 完全同意,搞咁多野,個袋沒錢,浪費口水.
que + 10 + 10
mkckm + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bbc701 發表於 2021-3-9 00:20
見你已經玩咗成個月
其實唔洗再試喇叭,直接買 R3 吧,B&W 6&7 中國製無謂啦

denon 真係抵玩架
冇乜特別偏好
雙牛,110週年特別版
個樣同色都好靚仔
如果我當年未換而家套機
我都會考慮買A110

冇乜偏好既AMP好處係
日後對喇叭見異思遷
都可以繼續用

金仔同老麥都不是冇偏好既AMP
金仔個高音夾唔岩聽唔耐
老麥推大部分既喇叭都患得患失有種軟感
我兩隻都放棄左

我寧願買LUXMAN 509X
但LUXMAN只限509X

白鑽玩家

一套音響系統
最直接受到聽覺衝擊
一定先係揚聲器系統
所以一定係喇叭先決
如果初入坑後下一步升級
選擇喇叭必須是感性先行
無得理性斬件睇spec、或者話邊對高音清d、人聲清d.......
正如揀老婆無得數據比較、身裁、眼大d、鼻高d、學歷好、有家底
出去試多d聽多d家訪多d
總會有一對或者某個牌子一聽鐘情
試......哦......原來就係你........
如果遇著心大心細揀A定揀B
咁就即係未遇
揀喇叭就好似配眼鏡咁
用乜框其他人可以畀下意見
但到底對鏡片係近視、遠視、老花、散光
要自己先知
無得聽人講........
明明係近視就聽人講近視鏡多圈唔好睇
又或者係遠視又聽人講遠視鏡好係放大鏡咁好樣衰........
何況師兄話草幾年錢先買到部E480....
可能到時出到E490已款尾又加價20%
不如多d出去自己做功課
任何老牌子又死唔去喇叭廠都有自己強項
無話邊對一定
我覺得亦無須要買全新
可以買熱門2手試完放返出去
都唔會蝕好多
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

再講一對新喇叭住住都要斷年咁煲
再新amp一般都係幾個月
從策略上都係換喇叭先
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黑鑽玩家

睇到呢度,我覺得再講多都哂狗氣,比咩較啫,講到天花龍鳳又前後級又AB 又A 類又旗艦都得個吹,"No money No talk" 完