設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alexhhy23

[合併式擴音機] 有借口換機 升級方案 頭痛中

黃金玩家

ivan_ng929 發表於 2021-2-12 20:12
Kef R3係好喇叭,但係要買再高級啲嘅Amp,例如E480先搞得佢掂
因唔想換Amp(Marantz 15S2 Limited),所以由K ...

估唔到R3咁難推,但e480我就嚴重超支

黃金玩家

mkckm 發表於 2021-2-12 21:56
座地同書架個聽感唔一樣 e280推細座地應該都夠推。 過年後先有機會去試聽。 ...

我都係,年後要去慢慢試聽下

黃金玩家

manid903 發表於 2021-2-12 23:32
金仔amp ,不議之選,唔好再花時間同心機係中低遊牌子浮游了,馬仔,天龍果堆幾高model 都已經同hi end 劃 ...

金仔E280同同價位既馬仔比較,係唔係都會高一班?
無味精岩晒我,唔知邊度會有金仔+PMC試聽呢

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

alexhhy23 發表於 2021-2-12 23:51
無味精岩晒我,唔知邊度會有金仔+PMC試聽呢 ...

初二了,唔好聽人亂吹,阿二金仔 PMC 一套都可以一齊試,我就唔識乜嘢照妖鏡,上個月係阿二聽咗 E800 + PMC Twenty 5.23i 成個鐘頭,對我自己來講一個悶字。
但 E280 完全唔建議,一係直上 E480,E280 / 380 認真真係得個殼,一係儲多3萬之後再諗。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
que + 10 + 10 認同到一個點呀
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

黃金玩家

bbc701 發表於 2021-2-13 00:10
初二了,唔好聽人亂吹,阿二金仔 PMC 一套都可以一齊試,我就唔識乜嘢照妖鏡,上個月係阿二聽咗 E800 + P ...

唔緊要,咩意見我都歡迎,都會自己去試聽下。
不過E480就真係要儲多幾年錢先了

黑鑽玩家

alexhhy23 發表於 2021-2-13 00:33
唔緊要,咩意見我都歡迎,都會自己去試聽下。
不過E480就真係要儲多幾年錢先了 ...

百貨百客,有d 人未去到某個層次,咪唔知咩叫鑑聽係咩一回事,咪繼續食味精lor. 好明顯唔識欣賞又沒做功課唔知喇叭特性就去試,sales 比舊屎佢都照駁嚟聽,試完自己覺得悶,之後話人亂講果d 叫膚淺,你千萬唔好學。
亂吹?? 哈哈哈,對,真係唔好聽d 人亂吹,要自己對d product 做多d 功課後再用自己耳仔聽下先好學人出嚟吹。我分享比你知一樣野,全世界最有料嘅錄音室之一abbey road studio ,即係beatles 錄音果間,亦係環球最鍾意攞去做mastering 嘅錄音室系列嘅cd ,間錄音室其中一個speaker牌子用來做monitor 就係用PMC. detail 自己睇https://abbeyroadinstitute.nl/locations/amsterdam

重有你budget 應該係$3皮之下,d 人叫你去睇d 1 double ........🤣 我錯了,我應叫你儲d 錢,直接上C2450+p4500 ,E 系忘記吧

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mkckm + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

alexhhy23 發表於 2021-2-12 23:51
無味精岩晒我,唔知邊度會有金仔+PMC試聽呢 ...

金仔英京,阿二 (同一個老闆),原音3間做獨家代理,同時有做埋pmc .睇你要書架定座地,未必齊model. 你要問咗先好去

1萬

白鑽玩家

老而不

真正的鑑聽類器材,amp 應是Bryston 那些, 而鑑聽類的喇叭應該用studio monitor speakers , 線材用Belden 或 Sommer
出來的聲音係無味精,中性為主,  有些人甚至說是帶了少少木納的感覺,然而還是有HiFi同好使用。

器材價格的平貴和“中性”, “鑑聽”沒有太大關係。 相反的是越貴的器材裡, 個性化的感覺比較強烈。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bbc701 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

黑鑽玩家

alexhhy23 發表於 2021-2-12 23:47
人聲我喜歡現場感,無咩味精既

你自己睇睇pmc 官網介紹,了解下佢地究竟係咩料。再睇埋home speaker 特性,去試聽睇下啱唔啱自己再諗。聽完可能唔啱你都唔奇,我唔再多講,因為我唔係sales, 亦唔想hard sell 同紏纏係呢度。你還是諗咗amp 先。
https://pmc-speakers.com/home-audio

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

樓主記住要自己試清楚,金仔聲無 E480 或以上基本上係聽唔到,而鍾意金仔聲嘅人亦好兩極,而你 budget 4萬5自己加幾千上 E480 係非常好既升級,之後儲多萬幾大把書架可玩 Sonus Faber, ProAC ...etc
HIFI 基本定義就係保真洗幾多就真幾多以日本仔品牌計,鑒聽系統唔係買一對監聽品牌喇叭就鑒聽咗,因為水平唔一樣,一個錄音室最少都要幾百萬 setup,講呢啲嘢嘅人基本上真係玩到上咗腦,自己都唔知自己喺度講緊乜,機你自己玩,錢都係你自己,點樣洗得精明大家喺度都係吹水,但係你自己諗住升級嘅器材就真係好一般,一係買二手平玩,一係就買 budget 上最好嘅,Model 30 你試完金仔之後唔會買㗎啦,一部好嘅 AMP 可以玩五六年,當然如果你唔想洗咁多錢,買馬仔亦都係一個折衷嘅選擇,睇吓你自己到底係想要繼續上,定聽到就算

AMP: Soulnote, Denon, Luxman 都係三萬內比較好嘅選擇
Speaker: ATC SCM 7-9-11, ProAC, Sonus Faber sonetto ii, 都係二萬內

Anyway 如果喜歡金仔聲 E480 先叫真正入門,E280 同部 A110 隻揪好多日本仔 YouTuber 已經分咗勝負,聽聲收貨 E280 真係唔值呢個價。

唔再覆,只係新年流流唔想你俾人誤導,新年快樂