設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alexhhy23

[合併式擴音機] 有借口換機 升級方案 頭痛中

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

有限預算亦可玩好野⋯二手amp 及喇叭吧!我個前級及喇叭都係二手,抵玩

黑鑽玩家

ATC7 發表於 2021-2-25 07:28
老麥同金仔 同一间店有
阿二無線電
電話︰23936381

全香港最shit 係原音,都應該沒邊間sales 西過佢,沒養份,沒教養,稱狗眼sales,開個topic 講原音班友,我諗日日爆reply 都似

黃金玩家

manid903 發表於 2021-2-25 13:29
$20k twenty5 系列的書架類吧。地方細就揀21, 地方大就22.
gold 系列studio 用較多,唔係人人喜歡。去自 ...

多謝推介, 要去試下先

黃金玩家

國大代表 發表於 2021-2-25 13:47
推ProAc 書架,我自己覺得幾正

ProAc我聽過, 係好野黎. ,不過Soulnote A1個樣我唔係好BUY

黃金玩家

charliey 發表於 2021-2-25 13:56
有限預算亦可玩好野⋯二手amp 及喇叭吧!我個前級及喇叭都係二手,抵玩

都有誋過, 不過係怕自己唔識CHECK, 一陣有暗病就麻煩

黃金玩家

manid903 發表於 2021-2-25 15:36
全香港最shit 係原音,都應該沒邊間sales 西過佢,沒養份,沒教養,稱狗眼sales,開個topic 講原音班友, ...

咁嚴重嗎

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

alexhhy23 發表於 2021-2-25 17:38
咁嚴重嗎

我諗原音做慣熟客生意

生客通常都hea啲

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

alexhhy23 發表於 2021-2-24 22:54
今日終於有時間出去試下機.

第一站去左SOGO  XX生活, 先試馬仔套西裝, Model 30+SACD30n, 配B&W 705 Signa ...

5300已經算係唔得
包括老麥9000我同玩開hifi朋友們都一致唔推薦
之前我去試R3時 KEF GALLERY 係用馬仔10旗艦
reference 係用chord前後級
推得都唔差

R3其實比LS50易玩得好
LS50聽好多次簡直係覺得難受

其實馬仔30冇大家講得咁差
建議實際試下為準
佢份放大線路好多廠都用
而家class D已經同當年好唔

我都用緊R3
但用緊AVM 30前後級推
真係幾平衡的同全面
當然正常情況係唔會用5萬蚊AMP推萬幾的喇叭

如果目標係soulnote建議直接上A2
因為A2,D2同A1,D1真係差別好大
當然,價錢double 但料都double

黃金玩家

que 發表於 2021-2-28 12:22
5300已經算係唔得
包括老麥9000我同玩開hifi朋友們都一致唔推薦
之前我去試R3時 KEF GALLERY 係用馬仔10 ...

想問點解老麥9000都唔推薦呢。
我都想睇下邊到有得試馬仔model 30同Soulnote A2推KEF R3.

黃金玩家

上星期六再上KEF Gallery, 比較下R3同R7,佢都係用老麥MA5300+Naim Atom (Tidal)。比較之下都係鍾意R3多D。

之後再去埋同一大廈B&W showroom,用馬仔Model30+SACD 30n推705 Signature,播我自己帶既CD同SACD。

今次聽人聲比起頭先係KEF更好,人聲更通透,高音更好,特別係隻憶蓮ReWorkz SACD,同一首歌係高一班以上,但KEF時係用Tidal,可能個source唔夠好聲。

今次聽完覺得R3始終係3路喇叭,全面D,特別係管弦樂會比705優勝,人聲就705比較突出。

但始終兩個地方套野唔同,太多變數,所以大家知唔知邊度可以係同一地方試到KEF R3同B&W 705 Signature呢? 非常感謝。