設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: alexhhy23

[合併式擴音機] 有借口換機 升級方案 頭痛中

黃金玩家

三星玩樂勲章

家中E270原來得個殼有趣

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
manid903 + 10 + 10 最大笑點?

查看全部評分

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好彩,我同樓主都諗緊model 30 同 e280, 聽各位意見後方知真相,樓主budget 和位置同我相約,我都有呢個問題

黃金玩家

manid903 發表於 2021-2-13 02:02
百貨百客,有d 人未去到某個層次,咪唔知咩叫鑑聽係咩一回事,咪繼續食味精lor. 好明顯唔識欣賞又沒做功 ...

謝謝你既意見,我會研究下再自己試聽下。

黃金玩家

manid903 發表於 2021-2-13 10:29
你自己睇睇pmc 官網介紹,了解下佢地究竟係咩料。再睇埋home speaker 特性,去試聽睇下啱唔啱自己再諗。 ...

認同,都係要自己試聽完,先知邊樣最岩自己

黃金玩家

bbc701 發表於 2021-2-13 11:09
樓主記住要自己試清楚,金仔聲無 E480 或以上基本上係聽唔到,而鍾意金仔聲嘅人亦好兩極,而你 budget 4萬5 ...

謝謝你既意見,我會參考一下,再親身試聽。

黃金玩家

PeterAlicebnm@G 發表於 2021-2-13 11:44
好彩,我同樓主都諗緊model 30 同 e280, 聽各位意見後方知真相,樓主budget 和位置同我相約,我都有呢個問 ...

哈哈,估唔到同我差不多,想問你用緊咩喇叭?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

alexhhy23 發表於 2021-2-13 12:10
哈哈,估唔到同我差不多,想問你用緊咩喇叭?

我未有心水,客廳本身冇音響,好似人生缺少甚麼,我諗b&w, dali

1萬

白鑽玩家

老而不

bbc701 發表於 2021-2-13 11:09
樓主記住要自己試清楚,金仔聲無 E480 或以上基本上係聽唔到,而鍾意金仔聲嘅人亦好兩極,而你 budget 4萬5 ...

"鑑聽"呢個terms 聽起來好似好貴又有些pro , 加上廣告又成日見, 習以為常就以為 ”貴=top model=鑑聽”
事實上同studio 內真係做混音鑑聽的monitoring 係兩回事。

回望返樓主的situation, amp 是應該換, 也找不到理由不換。
至於source 機,  我諗一台馬仔30係可以取得代到手上的oppo和MF DAC. 因此source 換也係無妨。
喇叭就反而是我覺得是最不必急的地方。 喇叭本來更新速度比機慢, 也就是說遲d 換的喇叭分分鐘好過今日想要的一對。

黃金玩家

kl122002 發表於 2021-2-13 14:23
"鑑聽"呢個terms 聽起來好似好貴又有些pro , 加上廣告又成日見, 習以為常就以為 ”貴=top model=鑑聽”
...

部amp壞左,就真係無計。
部SACD30n有串流,我都心郁郁

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

alexhhy23 發表於 2021-2-12 23:48
估唔到R3咁難推,但e480我就嚴重超支

KEF 要推得好係比較難, 用過LS50 難推到呢.....