設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: AlfaWu@G

[請教] JBL bar9.1 行貨?水貨?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

新手有問題是很正常,自己亦曾有新手過,會怕比人呃,上來76發問非常合理!! 76團隊辦這個網其一目的就是個特別照顧新手,我這些老會員最知,當年小瑟、阿wil及很多熱心師兄也幫我及我的親戚不少!!

AlfaWu@G,你支soundbar單從相片看的確不像香港行貨,非常似國版。可能有些鋪家從國內正常渠道取貨,這樣當然是有國內保養~有時這些鋪家都會當行貨講成有保養!!!又有些情況,總代理香港與國內是同一間公司,由於類似影音產品法規對應與支援情況有別,同一樣型號有分港版、國內版,但由於總代理香港與國內是相同公司,所以有問題要做保養都照做,這樣便有可能零售鋪賣的國版仍當港行版。

不過jbl屬什麼情況就不知到,AlfaWu@G問清楚如何登記保養及有問題是可以到那裡處理穩陣。

進階玩家

真係好感謝咁多位師兄既留言幫忙,提供到唔少有用資訊俾我!

依兩日分別致電相關舖頭同代理查詢,了解後發現係代理既問題,就類似#41師兄所講後者果個情況。咁我都講一講返個情況出黎,負責任地還舖頭一個清白。
由於代理方面無國際版(港版)供港,就喺內地調啲國版落黎交貨俾市面分銷商當港版行貨賣。舖頭都係收到我查詢先知道支soundbar版本有別。

代理表示都係行貨,有售後保養。問到不支援google相關功能問題時,反建議我冇google咪用Airplay😅,並聲稱已經同所有舖頭講明售賣時要同客人交代清楚是國版行貨,淨係不斷叫我同返舖頭deal 😓

最後就係國際版(港版)幾時會返到貨問題。代理話未有期答唔到我,有機會之後都會係返國版貨。所以之後可能都陸續會有國版行貨情況。如果有師兄有意入手,一. 請自行斟酌支援功能上的使用情況,二. 購買時問清楚,避免與預期有出入,有啲‘貨不對辦‘既感覺。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ajnakata + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
PepperFish@FB + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

AlfaWu@G 發表於 2021-2-8 17:26

依兩日分別致電相關舖頭同代理查詢,了解後 ...

呢個代理都算衰,宣傳資料不符貨品
報佢商品説明啦

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄宅心仁厚,這代理用近乎欺騙手段出國內貨(沒有先說明), 好似明正言順賣國內版Sony電視當香港行貨賣,建議師兄要求代理更換chromcast版,如不同意,要表明會向JBL總公司報告。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vincent369 發表於 2021-2-8 18:31
師兄宅心仁厚,這代理用近乎欺騙手段出國內貨(沒有先說明), 好似明正言順賣國內版Sony電視當香港行貨賣,建 ...

讚成

進階玩家

無任何說明下交左國版貨出去就撒手射個波俾分銷商...完全係擺分銷商同消費者上枱
決定聽日再打去代理理論。如無合理方案就照兩位師兄意見尋求總公司及海關協助。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

唔怪得尋日去 avlife,  佢地話出面好難拎貨

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好明顯,中國及香港同一個代理,國內QQ版貨未清,國際版新貨就要等下啦...

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AlfaWu@G 發表於 2021-2-8 19:21
無任何說明下交左國版貨出去就撒手射個波俾分銷商...完全係擺分銷商同消費者上枱
決定聽日再打去 ...

師兄,可以查下淘x国內版價錢,代理過肥年!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

AlfaWu@G 發表於 2021-2-8 17:26

依兩日分別致電相關舖頭同代理查詢,了解後 ...

一定要退貨!!
國版最新firmware 天空聲道有問題
左上和右上聲道會同時發聲
水貨價錢買都算抵玩,行貨價錢買就一定唔好要