設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kingyan

[電源線] 可提升畫質的接地盒Increcable MVD–EARTH

黑鑽玩家

haha161 發表於 2021-10-26 17:52
寫錯咗,兩個都係灰色先啱,

駁 dac 果個係 灰色 ev 版,

師兄你灰色+G4駁去DAC效果如何,請問分享一下!

另外你話試吓接上nordost綠色嗰條ground cable,跟G4比較又係點呢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

leroy76 發表於 2021-10-26 18:49
師兄你灰色+G4駁去DAC效果如何,請問分享一下!

另外你話試吓接上nordost綠色嗰條ground cable,跟G4比 ...

因為新耳機未煲好(一路慢煲中,每日大約用低音量聽大約八至十小時),大約爭百多小時,

煲起先換 nordost 綠地綫 試,

到時再報告

黑鑽玩家

純粹吹水!

自從被人毒害了買signal ground 地盒後,搞咗一大輪總算settle down了個source 和 pre amp! 得著係現在的av系統個sound stage比之前更高清及定位清晰,此地盒能有效地發揮自己套av器材本身應有質素,解鎖了很多以住從未在自己套av系統裏能體會到嘅事情!此次經驗令我體會了處理ground的重要性,現在有所領悟,重申,乾淨嘅聲音,除了聽到美好嘅事情,系統中有問題嘅地方也會一併反映出來,以後就要花時間去處理去提升效質素,或者唔理佢安於現狀也可以,最緊要自己開心!

聽著av在陶醉之中,心中想着,let’s refine the sound image! 自己打算從speaker stands,腳架,着手吧!

Day 01買av器材開始,speaker,我選擇了監聽器,它需要腳架,而選擇腳架的高度有別於2ch,需要比較高身,有質素2ch腳架品牌,我是沒緣份去購買,因為大多數比較矮身,不適合,那我只能隨便買,個樣唔太樣衰便可,但這些腳架通常用鋁做很輕身!基於隨便買的原因和其它,所以一直沒有去處理speaker發聲時引起的震盪所帶來的一連串問題!本身鍾情於購買wellfloat去解決這個問題,因為很喜歡它的凌空擺陀設計,但礙於尺寸計算自己十五十六,拿不定主意,所以沒有行動!

這圖片說明了當speaker發聲時,無論你把它放在地上,腳架上,枱面上等等,單元震動,所產的直接震盪和回傳振盪,會直影響sound image 的聚焦力!

一於搞下隻腳架,除咗買wellfloat之外,還有什麼alternative?有,灌沙去腳架!上網搜尋,大部份人都係灌沙灌石!正當我在尋找在香港哪裏買沙石時,腦海閃過很久以前曾經看過一個英國品牌Atacama!它們有一種物料Atabites,專門灌入去腳架吸震!

上綱尋找香港代理,打電話去詢問及購買Atacama Atabites,HKD550 1桶,綱上付款,gogovan 送貨!代理很有耐心地解釋Atabites如何使用,電話中代理總是喃喃細語:效果真係好明顯。

即日己收到貨,自己亦在家中準備好處佢!1桶1L 7KG,堅重!可想而知物料的mass density很高!如果有師兄想自行提貨,真係要再三考慮!

Atabites 體積很細小,很薄,這有利於maximizing the total surface area 去吸震!自己依照代理instruction去灌Atabites落腳架,最少要腳架的一半高度,最多不可以超過腳架高度2/3!

我把Atabites灌去front Left front Right 腳架!完成後開聲聽一下效果…..

一開聲!不用AB!  OMG!  左右喇叭,簡直係脫胎換骨!另外前排的中置及subwoofer音色比之前更好,更清楚!

這次體驗讓我了解,左右聲道的腳架,高身,製造的物料很輕身,喇叭放上後重心偏高,音染從腳架的主柱四散出來,污染了旁邊較低位置的中置及subwoofer,我的情況就是以下圖片中央的例子!當我把atabites fill 進腳架主柱入,大大減低了音染從主柱跑出來,一切變得美好了!

我致電代理跟他説十分滿意!我想馬上加單買,去處理其它腳架,但係竟然冇貨了!代理說真係效果好好㗎!好多師兄買!我問為何在綱上看不見用家分享報告,難到他們用去2ch,不像我用去av?  代理說av,很多師兄買回家用嚟壓住個subwoofer!  我很感慨,大家很少分享,或者多多少少我明白他們的,為何保持沉默,或自己圍內玩便算。

另外,我的地盒測試,仍會繼續!地盒speaker!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

請問如果玩av amp 插邊個位最好?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

leroy76 發表於 2021-10-18 19:21
感謝樓主分享!三千幾蚊確實抵玩!呢個年代,周邊產品,幾千蚊,有明顯提升效果(唔係啲啲),已經好難得!一 ...

Ching,同Crystal E比較效果有什麼分別呢

鉑金玩家

孖生龍鳳胎龍鳳出海
USB G4➕LAN G4插電視
提升效果O晒嘴

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章三星玩樂勲章

yiuhei13 發表於 2021-10-24 14:59
我都講句公道說話,輝煌真係可以無條件借啲玩具俾熟客玩㗎,我都曾經試過借玩,試過啱玩就馬上帶返屋企慢 ...

Ching真夠面子,經常可以借到玩具回家我搭通晒人面都借唔到地盒試玩。

鉑金玩家

快活人 發表於 2021-10-31 19:56
Ching真夠面子,經常可以借到玩具回家我搭通晒人面都借唔到地盒試玩。 ...

師兄
唔好玩啦
76好多師兄都話可以借玩具玩喎

鉑金玩家

Ching真夠面子,經常可以借到玩具回家我搭通晒人面都借唔到地盒試玩。 ...

好似有個師兄借咗3個地盒玩
重玩咗一個月喎

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

問吓toms110兄可以問邊位借, 叫佢幫你搭天地線, 佢之前好似話一般人放按金就可以借,
好似話佢係VIP就咁拎走就可以, PM佢問吓可以問邊個?
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜