設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kingyan

[電源線] 可提升畫質的接地盒Increcable MVD–EARTH

鉑金玩家

Mosque 發表於 2021-10-23 17:15
放係喇叭嚇死你

師兄
好想你分享一下你嘅經驗。🙏

黑鑽玩家

toms110 發表於 2021-10-23 00:47
Leroy師兄, 多謝你嘅分享, 可能我當初借嚟玩果陣就係插嘅位發揮唔到佢, 所以無料到
另外, 睇到 ...

師兄你上年是否跟頭圍那group發燒友玩(隔離台)?其實已經快人一步!anyway 我見你入手了 T-Adler Kabelsysteme 地盒,金光閃閃的,用得開心滿意嗎?

黑鑽玩家

yiuhei13 發表於 2021-10-23 08:18
師兄報告好詳盡,真係好用心去發揮地盒➕G4,我都要好好學習,我冇諗過Lan可以插電視玩,轉頭有時間就試 ...

唉,家陣插咗一個地盒 digital 去電視,看過畫面後,唔想蚊返佢出嚟,真係意外收獲,但總是一有一種被人俺割嘅feeling,痛!

黑鑽玩家

anson11 發表於 2021-10-23 09:42
試吓 usb 插 tv 及 nas?

師兄好!呢間廠出嘅ground cable 冇USB 插頭,冇HDMI … 只有RAC, XLR, spade, banana, ethernet 插頭!希望代理見到此post,向廠商反影,ground cable 將來會出產HDMI, USB!

NAS,switch box!我有用地盒 digital + iground LAN 去做測試,效果係有(聲畫),聽得出睇得出,但用我嘅標準,就會失望,因為我要壓倒性嘅勝利!

我一直努力做測試,因為想在下個月加價之前,決定再買,幾多個地盒,幾多條ground cable!所以整天都在蚊蚊插插,好鬼疲累!但係今天算一算,原來至少再要買多十幾套!真係痴Q線!要冷靜一下!短時間內買同一樣嘢有一種好腌悶嘅感覺!但係又真係好鬼毒!

其實試咗咁耐,我自己發現有pattern的:

CRAZY WIN!  AC電,器材 + 插output signal,效果係最明顯,唔需要做AB test,基本上一開聲,看畫面,就會有壓倒性嘅勝利!例子有movie player,av pre amp,TV,class D power amp!

有很好效果,但不CRAZY!  DC電,器材,無論點樣插,去做測試,效果係有,但要做AB test 去觀察有什麼不同,沒有壓倒性嘅勝利!例子有 NAS 和 switch!我還未試 router 和 modem 呢!但相信提升效果係有嘅,應該跟NAS和switch差不多!我或者遲啲先至再試啦!

我依家所有movie可以重新再體驗!有排玩!真係痴Q線!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

leroy76 發表於 2021-10-23 19:42
師兄你上年是否跟頭圍那group發燒友玩(隔離台)?其實已經快人一步!anyway 我見你入手了 T-Adler Kabelsy ...

師兄你好,隔離台我係CDR,所以我未參與過佢哋任何活動。
我間唔中都會去輝煌搞搞震無幫襯,佢哋成日都塞啲嘢俾我返去試玩,咁啱上年佢地推介話平平哋三千唔使呢款地盒幾有效果,叫我攞幾隻返去試吓,當時我用緊R3,佢就借咗兩銅一銀俾我返去駁8500同埋喇叭頂,我記得當時我係分開試,首先淨係駁隻銀色喺8500播演唱會Bluray試兩聲道,自己真係聽唔出分別,玩咗一個禮拜左右就掹走佢。
跟住放兩隻金色喺喇叭頂,來回聽過係有少少改變,分別聽到啲嘢前咗,但因當時已經用緊5隻一個本地品牌俗稱"糖糖"嘅mini地盒(見圖)分別喺十仔、4K機、同左中右聲道,可能因為咁樣,所以再加兩隻地盒分別都極細,加上外觀問題(當時好執著器材要銀白色),最後就還咗,係最近有師兄談論先留意返。
講返粒德國金磚,我開頭淨係將佢駁住兩隻喇叭,因為喇叭都係新到所以要煲嘅關係,完全無留意過地盒對佢嘅影響,但直至最近部新串流機到咗,我將佢插埋落去粒金磚嗰度,真係嘩幾聲,我專登唔開冷氣、關晒窗熄晒燈,一路播住犬之島幾個track同Money for nothing,一路播一路試吓掹走同插返streamer同喇叭條地,喺插返之下明顯更加寂靜,個底再黑,鼓聲更加有力,音場深淺更加分明。
我之前都有同朋友講開呢個地盒,雖然無同過其他地盒比較,但以呢個價錢有6個位,內在結構完全分隔,計落條數都算合理,當然呢啲嘢一山還有一山高,我無諗住再去摸索同比較其他地盒,但淨係身邊有地盒啲師兄,配地線都配到傾家蕩產

鉑金玩家

leroy76 發表於 2021-10-22 22:09
純粹吹水!

我應該中咗毒!

多謝師兄推介
試咗Lan插電視見有提升
再試埋插投影機升幅更大
馬上訂貨,已經冇現貨
要下個月先有貨

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

toms110 發表於 2021-10-23 22:43
師兄你好,隔離台我係CDR,所以我未參與過佢哋任何活動。
我間唔中都會去輝煌搞搞震無幫襯,佢哋成日都塞 ...

所以話你是神人,我上去從來冇招呼,可能我一身裝修佬打扮睇我是冇錢買那種,所以冇招呼冇野借,吓吓比錢先有野玩
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

yiuhei13 發表於 2021-10-24 10:27
多謝師兄推介
試咗Lan插電視見有提升
再試埋插投影機升幅更大

仲入
⎜Sony XR-65A90J⎜Denon AVC-A110⎜Magnetar UPD900⎜M&K MP950x6 / M50x5 / V15 Plus⎜
⎜Nordost Valhalla 2 HDMI / PowerCord / LAN⎜AidioQuest WOLF⎜AIM LS3 / NA7⎜Ediscreation Switch Extreme⎜

鉑金玩家

kingyan 發表於 2021-10-24 12:05
仲入

係呀
真係好玩嘅玩具
玩到唔停得手🤣

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kingyan 發表於 2021-10-24 12:04
所以話你是神人,我上去從來冇招呼,可能我一身裝修佬打扮睇我是冇錢買那種,所以冇招呼冇野借,吓吓比錢 ...

神乜鬼?大家鄰居咁都玩我?
一路有幫佢買開嘢,開始知我想要啲乜同真係有心幫襯唔係混吉,所以由當初要俾按金到而家信得我過又有貨喺度就會叫我攞返去試咗再睇吓啱唔啱先