設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kingyan

[電源線] 可提升畫質的接地盒Increcable MVD–EARTH

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

leroy76 發表於 2021-10-18 19:21
感謝樓主分享!三千幾蚊確實抵玩!呢個年代,周邊產品,幾千蚊,有明顯提升效果(唔係啲啲),已經好難得!一 ...

今日都入左1金2白

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kingyan + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

Jerrywu 發表於 2021-10-20 21:46
今日都入左1金2白

恭喜師兄!

你入1金我都理解!但竟然入2白畀speaker用,你真係要分享一下駁咗之後會怎樣!荼毒下我!我忍緊唔解鎖自己套AV speaker!

唉,你真係儍,咁睇唔開入坑,仲要第一次就買3個!

嗯,你有冇買佢條地線G4? 如果冇,那遲啲買!當你插條G4去地盒後面個窿,唉,可能你會感慨地說,X早知一早買!

在我家的AV系統,暫時插頭(player)嘅效果係可以話最凸出,如果其他師兄插頭冇乜反應,可能係條電源線唔夠力!

評分

kingyan + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

leroy76 發表於 2021-10-20 22:12
恭喜師兄!

你入1金我都理解!但竟然入2白畀speaker用,你真係要分享一下駁咗之後會怎樣!荼 ...

岩岩先接駁好

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Jerrywu 發表於 2021-10-20 22:50
岩岩先接駁好

未買g4回一回氣先

鉑金玩家

leroy76 發表於 2021-10-20 22:12
恭喜師兄!

你入1金我都理解!但竟然入2白畀speaker用,你真係要分享一下駁咗之後會怎樣!荼 ...

銀白色地盒➕G4地線插喇叭真係好堅㗎!

評分

kingyan + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

純粹吹水!

我應該中咗毒!

之前movie player接上signal ground 地盒得到很好嘅效果,所以我繼續買嚟做測試,希望可以繼續提升av系統畫聲效果!

首先再入手 2 sets!  1 x analog,1 x digital ,2 x iground G4 RCA!

今次駁去 av pre amp processor 做 AB test (movie player 仍然駁住地盒 digital + G4 ground RCA cable)!

地盒 analog + iground G4 RCA 首先駁去 analog RCA input! 之後聽2ch,播 movie!  跟住甩咗個地盒再聽2ch ,播 movie!

之後地盒 digital + iground G4 RCA 駁去 digital RCA input! 之後聽下2ch ,播 movie!  跟住甩咗個地盒再聽2ch ,播 movie!

效果提升係有!analog 聲,有厚度,邊位圓潤,順滑!digital 聲,清晰,上下伸延!心裏是歡喜的,但這次 signal ground 地盒駁去 av pre amp 嘅效果,真係冇上次駁去 movie player 那麼興奮!

失望!

再試下,今次打孖上!駁住 analog input 和 digital input 聽2ch ,播 movie!  希望有加成效果!

結果再次失望!WTF!

於是我從movie player着手,了解一下player內部結構,希望從而得到啟示!movie player 我是接上coaxial output 的,看看內部,嗯, coaxial output 位置,原來係movie player 主機板!

想一想,如果 signal ground 地盒,駁去 av pre amp 主機版,會否得到 movie player 嘅驚喜效果?

先了解一下自己部 av pre amp 內部結構,嗯,沒辦法直接駁去主機版(圖的右邊)!那,第二,電路板面積比較大,又會多bus cable,係 analog 版(圖的左邊),那如果地盒 analog 駁去 analog XLR output 好似會比較理想,一於試吓!

於是先入手了一條 iground G4 XLR cable 做測試! 🤦🏻‍♂️唉,順便入手埋條 iground G4 LAN cable!

今次把地盒 analog + iground XLR 駁去 av pre amp 嘅 XLR output 做 AB test!  一開聲,WOW! 心説贏定了!福音戰士碇司令嘅招牌微笑出現了!唔使做AB了!效果提升嘅程度,跟之前駁movie player 一樣,好感動!

另外,宜家有一個 pattern,signal ground 地盒接去 signal OUT,效果最好(在我家中的系統)!

之後,坐下慢慢欣賞一下、聲畫,好正!

同場加插,把地盒 digital + iground G4 LAN cable 接去 OLED TV!  G4 LAN cable 用了 telegartner 頭,確實有誠意!

自己部OLED 係 SONY A8F!  背面接口唔多,今次用LAN port 測試一下!

噢!接了去TV,蚊唔返出嚟!唉,畫面好輪乾淨!

完!謝謝觀看!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
Foreverwest + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
kingyan + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

leroy76 發表於 2021-10-22 22:09
純粹吹水!

我應該中咗毒!

Leroy師兄, 多謝你嘅分享, 可能我當初借嚟玩果陣就係插嘅位發揮唔到佢, 所以無料到
另外, 睇到你部preamp個pat pat, 一睇就知唔少嘢, 身價要十幾個

鉑金玩家

純粹吹水!

我應該中咗毒!

師兄報告好詳盡,真係好用心去發揮地盒➕G4,我都要好好學習,我冇諗過Lan可以插電視玩,轉頭有時間就試試玩。🙏

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

純粹吹水!

我應該中咗毒!

試吓 usb 插 tv 及 nas?

鑽石玩家

放係喇叭嚇死你