設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 影音小編輯

對應 8K 透傳! Yamaha RX-V 全新 AV 擴音機

鉑金玩家

KenKenHo@G 發表於 2020-10-7 15:41
請問,用遙控,按那個可以出這個畫面?
我只會用主機版面右面的 SELECT/ENTER ...

我所知道,  用 remote 係 set 唔到,  說明書都話明要係面板先 set 到

鉑金玩家

KenKenHo@G 發表於 2020-10-7 15:26
請問睇Netflix時點樣check, 我按option電視唔會出到menu比我睇,因為是Neflix畫面。唔係任何一個HDMI inp ...

機上版面又無返應 ?  <--  係咩意思 ?  

鉑金玩家

KenKenHo@G 發表於 2020-10-7 15:26
請問睇Netflix時點樣check, 我按option電視唔會出到menu比我睇,因為是Neflix畫面。唔係任何一個HDMI inp ...

如果出到 Atmos 既話,  用主機版面右面的 SELECT/ENTER 係會 show  Atoms logo 出黎的~

鉑金玩家

KenKenHo@G 發表於 2020-10-7 15:51
當電視(LGCX) 睇Youtub時,eARC 唔識點樣set ,
Audio 輸出我 set 左 Pass Through
RX-V6A 唔知點解會自已d ...

一般 youtube 片都係用 PCM ,  好少會用 DD or Atmos.
可能部 RX-V6A 唔識自己 detect, 新出係多問題 D , 琴日出左新 firmware,  你可以試下 update, 睇下 fix 唔 fix 到呢個問題~

專業玩家

gikifk 發表於 2020-8-29 10:58
等等,遲 D 有高級型號

師兄! 我本來諗住買, 但無左個 AI 又好似爭D咁, 係咪有資料講大約幾時有新型號?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

個樣衰咗好多

銀級玩家

cwkit61 發表於 2020-10-7 18:53
一般 youtube 片都係用 PCM ,  好少會用 DD or Atmos.
可能部 RX-V6A 唔識自己 detect, 新出係多問題 D , ...

Update 左,一樣唔得,睇 Youtube 同自已NAS 戲都係唔可以 Passthrough。
要手動 set PCM, 唔係唔識自已detect,一係Detect 錯DD TureHD。
等1-2分鐘會自已跳 PCM,但得返2ch....
好煩。

Set ARC 唔用eARC 就全部無問題。但無得過無損音質。所有輸出得返Dobly Digital.

鉑金玩家

KenKenHo@G 發表於 2020-10-8 11:17
Update 左,一樣唔得,睇 Youtube 同自已NAS 戲都係唔可以 Passthrough。
要手動 set PCM, 唔係唔識自已d ...

咁無計,  唯有等佢 fix.
我都有 PS4 出 12bit color 既問題,  無得攪 ~  

銀級玩家

cwkit61 發表於 2020-10-8 20:12
咁無計,  唯有等佢 fix.
我都有 PS4 出 12bit color 既問題,  無得攪 ~

Ps4 直出電視,eARC回AMP得唔得?

鉑金玩家

KenKenHo@G 發表於 2020-10-9 10:10
Ps4 直出電視,eARC回AMP得唔得?

其實我自己覺得所有野 ( ps4,  blueray player 等等 )  直插入 Amp 度, 之後再去 TV , 係最好既 ~
因為 Amp 本身係一個陪線器,  可以加強聲同畫既質數 ~   e.g.   將原本 1080p 既 movie upscale 上 4K ~
如果將 ps4 直插去 TV 度,  聲再經 eARC 回流去 Amp 度~  畫可能一樣~  但聲應該會打折~  ( 以上淳個人意見, 不喜勿插   )