設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Jacky321

[請教] 電視白痴求賜教

專業玩家

DickyKWONG@G 發表於 2020-8-24 13:42
OLED  睇得多波又會驚燒印就真

易唔易?

專業玩家

Jacky321 發表於 2020-8-24 20:44
我都係唔睇無線嘅,只睇cable新聞、Now嘅足球賽事。就係想買部新電視睇埋youtube之類嘅嘢。
師兄你用咩電 ...

我用緊一部非常古老嘅高清電視

專業玩家

gamma 發表於 2020-8-25 18:39
oled 唔夠led 光,若在窗旁又會日間看電視,就要另外考慮一下

我正正就係電視機側邊係一個大窗,亦都會好間唔中喺日間睇電視,所以我又跌落買95H定A8H嘅困擾中

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Jacky321 發表於 2020-8-26 16:39
我正正就係電視機側邊係一個大窗,亦都會好間唔中喺日間睇電視,所以我又跌落買95H定A8H嘅困擾中{:1_331: ...

我也是剛剛換電視,一樣有落地玻璃係電視側邊,基本上我自己呢一個月去睇 Demo 都睇咗 3-4次,見意不如上 rting 睇吓佢哋D setting,我一樣買 Sony 只係同你要求唔同,A8H 之前個啲型號唔評論了,但E家啲機只係怕光過頭,唔會怕唔夠光,當所有 Sony 預設光度係 40,rting 調 A8H 由40 降至 20,調 X95H 降至 2,點解我講 rting 因為我都係用佢地既 setting 調教,效果 ok,而預設值堅係太光,你自己思考一下吧,當然越光越多 details,但降得咁多光仍然有立體感,即代表部電視大把在手。
如果有玩 Amp,Z8H eARC 係 HDMI2.1,用 Amp 上訊號仍然可取。而 X95H 如有 HDMI2.1 天下無敵,只可惜係無

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bbc701 發表於 2020-8-26 17:55
我也是剛剛換電視,一樣有落地玻璃係電視側邊,基本上我自己呢一個月去睇 Demo 都睇咗 3-4次,見意不如上 ...

好多嘢慢慢會習慣,睇電視一樣, 我用咗x95h唔夠一個月, 初時 光度調咗去25 ,現在慢慢適應光度,調咗去三十五, 以前睇碟係熄燈睇,現在睇碟係著燈睇

鑽石玩家

Jacky321 發表於 2020-8-26 16:39
我正正就係電視機側邊係一個大窗,亦都會好間唔中喺日間睇電視,所以我又跌落買95H定A8H嘅困擾中{:1_331: ...

這是我朋友的經驗,不過都兩三年前,其他brother 都講得對,新oled panel 光度改善了很多,只是相對上冇led 咁光,但oled 又黑好多
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

銀級玩家

gamma 發表於 2020-8-26 15:57
以前玩2 ch, 同二手鋪老闆吹水,佢話睇喇吧先看用什麼單員,用較差的單員而好聲叫good design.  當然大家 ...

其實好理解的,我初頭都唔知咩叫blooming,當我買左部9500G再去睇DV片時就明白了,背光上到20以上再睇字幕,真刺眼到不得了,但如果我唔校到咁光,其他畫面又睇唔清楚😅 喺兩難的情況底下,我最終都係要就字幕,背光只能上到20。

現場睇機的確未必試到黑位,但都可以感受到OLED同LED喺光線充足底下的分別,我真係覺得OLED一啲都唔暗,同埋就算睇無線唔係4K片,都會睇到兩者的分別,仲有打斜睇係最分顯,OLED 可以話完勝LED。

銀級玩家

kasunlam@G 發表於 2020-8-26 18:09
好多嘢慢慢會習慣,睇電視一樣, 我用咗x95h唔夠一個月, 初時 光度調咗去25 ,現在慢慢適應光度,調咗去 ...

你都算犀利,接受到35👍
平時睇無記我校10咋,睇Netflix 就13,DV片就20,gamma我仲要-1或-2先得😅我對眼頂唔住🙈

銀級玩家

bbc701 發表於 2020-8-26 17:55
我也是剛剛換電視,一樣有落地玻璃係電視側邊,基本上我自己呢一個月去睇 Demo 都睇咗 3-4次,見意不如上 ...

👍我都係跟足RTINGS去校呀,掂呀!
我甚至白平衡1到10點,每種顏色的微調,我都跟足佢校,校完之後真係順眼左好多。

我屋企都係有塊大玻璃喺電視附近,不得不承認,喺陽光照射入屋的情況下,日間睇LED電視真係好睇過夜晚😂

鑽石玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-8-26 19:51
其實好理解的,我初頭都唔知咩叫blooming,當我買左部9500G再去睇DV片時就明白了,背光上到20以上再睇字 ...

oled 再improve cost n brightness, 我相信high end led 好難compete
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲