設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Jacky321

[請教] 電視白痴求賜教

專業玩家

kasunlam@G 發表於 2020-8-24 20:38
師兄有冇睇NOW,因為我睇電視習慣差不多七成係睇NOW,3成就係睇youtube同埋睇碟 ,基本上完全冇睇無線,  ...

我都係唔睇無線嘅,只睇cable新聞、Now嘅足球賽事。就係想買部新電視睇埋youtube之類嘅嘢。
師兄你用咩電視呢?

專業玩家

多謝樓上咁多位寶貴意見及時間!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Jacky321 發表於 2020-8-24 20:44
我都係唔睇無線嘅,只睇cable新聞、Now嘅足球賽事。就係想買部新電視睇埋youtube之類嘅嘢。
師兄你用咩電 ...

3答咗……同埋NOW新聞台 畫面都好立體

銀級玩家

kasunlam@G 發表於 2020-8-24 20:38
師兄有冇睇NOW,因為我睇電視習慣差不多七成係睇NOW,3成就係睇youtube同埋睇碟 ,基本上完全冇睇無線,  ...

無呀,其實我都唔多睇電視,平時工作太忙了🤦‍♂️
不過我齋睇你啲相,都大概感受到有幾靚😊現場睇一定仲正
如果講睇電視習慣,我8成都係睇Netflix同Youtube,2成睇無記等台,其實Netflix同Youtube有啲片的畫質都已經唔錯了。
講真X9500H對大部份人講應該都夠玩,師兄無買錯👍原本我都想買X9500H,不過X9500G平一截最後都係買返上一代。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-8-24 20:53
不過我齋睇你啲相,都大概感受到有幾靚😊現場睇一定 ...

9500h有49吋 ,如果9500G有49吋我都買G唔買h

鑽石玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-8-24 20:53
不過我齋睇你啲相,都大概感受到有幾靚😊現場睇一定 ...

9500h 主要是viewing angle 闊d,若坐位置冇呢個需要,我就慳d買G
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

專業玩家

再繼續做功課,覺得A8H色彩較自然,而CX偏咗少少紅,顏色方面就喜歡A8H多啲。
其中前者係HDMI 2.0, 後者就2.1,我唔打機,相信無所謂吧。
各大大有無高見呢?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Jacky321 發表於 2020-8-25 17:00
再繼續做功課,覺得A8H色彩較自然,而CX偏咗少少紅,顏色方面就喜歡A8H多啲。
其中前者係HDMI 2.0, 後者就2 ...

我嘗試用一個比喻去令到你自己可以做出正確決定
如果夠錢去買一部拉利或者林寶,從而同一部波子去比較,已經冇乜意思,因為買邊部都冇錯如果你係要速度嘅話,分別只係快啲定係再快啲啲,純屬個人喜好
OLED 任何 spec 乜嘢都好點都會比LED出嚟嘅畫面好唔知幾多 N 倍,因為喺技術上面 OLED 係可以完全對應黑色而且係全黑,而 LED 因為透過背光技術係做唔到同一樣嘅效果,所以 A8H 已經係你個選項裏邊,而你自己對眼都覺得可以接受到,已經可以買

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
Jacky321 + 2

查看全部評分

鑽石玩家

Jacky321 發表於 2020-8-25 17:00
其中前者係HDMI 2.0, 後者就2 ...

c兄會否考慮panny hz1000?
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

鑽石玩家

bbc701 發表於 2020-8-25 17:23
我嘗試用一個比喻去令到你自己可以做出正確決定
如果夠錢去買一部拉利或者林寶,從而同一部波子去比較, ...

oled 唔夠led 光,若在窗旁又會日間看電視,就要另外考慮一下

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
Jacky321 + 2

查看全部評分