設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Jacky321

[請教] 電視白痴求賜教

鑽石玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-8-27 13:48
我買水貨無得救😅
不過我塊panel真係有問題,有條死線喺度,經過1-2個月的時間我已經接受左佢了。但係睇 ...

通常漏光在夜晚息燈,全黑或dark scene 好容易看到(guess 最好turn off local dimming).

至於條線,有可能是driver board, 淘寶(二手電視0件)有機會搵到,你可以先同店小兒講你panel 情況,睇下佢點講
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

上個月我都喺度係甘諗究竟揀LED定係OLED,又驚佢會燒印,不過越睇得多post就知越冇得驚,都係靚左先算,跟住就喺LG和SONY之間選擇,LG啲功能真係贏SONY。。。交戰左好耐。。。我終於將個波交左比我老婆。。。哈哈,佢一句SONY睇落去舒服啲,我就再喺A9G同A8H之間走黎走去。。最後揀左A9G,所以師兄,跟住自己感覺走就冇錯

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

kimhung314 發表於 2020-8-27 16:06
上個月我都喺度係甘諗究竟揀LED定係OLED,又驚佢會燒印,不過越睇得多post就知越冇得驚,都係靚左先算,跟住 ...

師兄思想正確,Jacky 兄一開波就已經放部 OLED 入選項,基本上拎任何一部 LED 去比較已經多餘。
怕唔夠光-基本上2020D電視已經冇可能
驚燒印 - 呢個就肯定,只係唔知幾時可能一兩年亦可能五六年後,明知呢個事實係肯定,有啲乜嘢好怕呢,你怕佢冇機會燒印😭

最後一個論點要,畫質好就 OLED,要考慮咁多負面野就買 LED,但係如果淨係買55吋入門 Size,基本上就唔使分析,任何野都會壞,只係唔知幾時壞,有能力上 OLED,或者第一次有機會買 OLED 信自己對眼,就買得啦😊

銀級玩家

kimhung314 發表於 2020-8-27 16:06
上個月我都喺度係甘諗究竟揀LED定係OLED,又驚佢會燒印,不過越睇得多post就知越冇得驚,都係靚左先算,跟住 ...

👍就係咁,講真上到OLED級,最低同最高的畫質只係差好少好少,唔似LED咁大差距,所以買任何一部都唔會有後悔,所以信自己感覺就夠🙂

銀級玩家

bbc701 發表於 2020-8-27 18:59
師兄思想正確,Jacky 兄一開波就已經放部 OLED 入選項,基本上拎任何一部 LED 去比較已經多餘。
怕唔夠光 ...

師兄講的真係岩聽,我無補充,純粹讚一讚👍👍

師兄介唔介意分享你用緊邊個型號的電視?🙂

銀級玩家

gamma 發表於 2020-8-27 14:57
通常漏光在夜晚息燈,全黑或dark scene 好容易看到(guess 最好turn off local dimming).

至於條線,有 ...

其實有可能係本身9500G的缺陷,我買機前都去過百記睇過幾次,都發現佢光得來係有點唔舒服,隻白色唔係咁討好,有點過份光,相反8500G係柔和過X9500G好多,可惜佢係IPS panel,無dimming zone同對比度太低,所以最後無考慮。其實都只係睇免費電視台的時候有泛白問題,睇Netflix 係可以的。

另外條線樣野,可能係我自己唔好彩吧,我喺香港水貨舖買,我係睇住佢即場拆箱,然後用手指幫我裝返啲app,間舖無任何回覆,不過若果要錢整,我都未必會去整了。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

你哋都未試過燒印感受丶我部E6P用左一年左右丶財經台條BAR永遠跟著你。今年換咗9500H 先見佢唔到。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

metrad 發表於 2020-8-27 20:35
你哋都未試過燒印感受丶我部E6P用左一年左右丶財經台條BAR永遠跟著你。今年換咗9500H 先見佢唔到。 ...

食得鹹魚抵得渴,買唔買選擇權始終係自己手裏面,因為 OLED 係呢個問題上邊暫時係冇可能改變。所以就係要睇你要畫質定係要耐用,始終 OLED 而家只係玩家級別商品,承受唔到呢個問題就真係唔好買住,但係調返轉頭講你起碼都叫開心過😃

鑽石玩家

metrad 發表於 2020-8-27 20:35
你哋都未試過燒印感受丶我部E6P用左一年左右丶財經台條BAR永遠跟著你。今年換咗9500H 先見佢唔到。 ...

我之前部vt20 plasma 用左兩三年到就有印,感覺真唔爽,所以跟著都轉led, 雖然係咁,今天我都建議樓主a8。最重要都是知道自己買乜,預左燒,到時出現就唔會唔開心,同自己講係時候買 新玩具
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

銀級玩家

gamma 發表於 2020-8-27 14:57

至於條線,有 ...

大概的情況就係咁,始終好難影出來,我唔係咁鍾意白光的畫面