設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Jacky321

[請教] 電視白痴求賜教

黃金玩家

76星級影音勲章76-FC 綠翡翠勲章

Samsung 同 LG係未內置有apple tv app
如果有用apple 可以當參考

鑽石玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-8-27 21:22
大概的情況就係咁,始終好難影出來,我唔係咁鍾意白光的畫面

照咁睇不是漏光問題
sony A95K, lx82, FocusAudio 78
別人笑我太求其,我問巴打睇乜戲

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

metrad 發表於 2020-8-27 20:35
你哋都未試過燒印感受丶我部E6P用左一年左右丶財經台條BAR永遠跟著你。今年換咗9500H 先見佢唔到。 ...

羅文歌詞:😭知否有幸有不幸

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-8-27 21:22
大概的情況就係咁,始終好難影出來,我唔係咁鍾意白光的畫面

咁嘅畫面真係幾難接受,不過可能係手機影出嚟嘅圖片 ,睇碟真係40都可以接受,不過我係用無反相機影出嚟嘅畫面 ,當然有所不同 ,電視同碟亦有所不同

鉑金玩家

我之前也在選擇LG定Sony 的Oled 電視,也覺得Sony 啲顏色靚少少,但屋企房的Sony LED 電視上年買,今年已壞兩次,而OLED 的燒印問題,LG 好似可換一次,而Sony 是一定唔會換的,最後選了LG 試試。

鑽石玩家

cbk 發表於 2020-8-28 07:07
我之前也在選擇LG定Sony 的Oled 電視,也覺得Sony 啲顏色靚少少,但屋企房的Sony LED 電視上年買,今年已壞 ...

都是lg panel, 色彩只是調較問題。話時話,點解咁少人講panny, 聽聞唔洗點調色已頗準

所以最好有2-3年保養,一勞永逸。sony hotline 我打過一兩次,十分滿意,after sales 都是考慮因素之一。
sony A95K, lx82, FocusAudio 78

鑽石玩家

metrad 發表於 2020-8-27 20:35
你哋都未試過燒印感受丶我部E6P用左一年左右丶財經台條BAR永遠跟著你。今年換咗9500H 先見佢唔到。 ...

淨講pq, 9500 同ep6 點比?有時細微地方,要用過一排先看到

銀級玩家

kasunlam@G 發表於 2020-8-28 06:42
咁嘅畫面真係幾難接受,不過可能係手機影出嚟嘅圖片 ,睇碟真係40都可以接受,不過我係用無反相機影出嚟 ...

多謝分享🙂
其實係呀,齋睇相好難去判斷,我本身部手機都唔係新型號,同埋每個人的感受都有唔同,而大家的電視型號可能又有差別,不過我都只係睇免費電視台先覺得麻麻(細細聲講,我買機前都已經覺得8500G係靚過9500G,單純免費電視台咋🙊) 如果睇高質少少的片,白光係無咁差。不過我又真係未試過校到40咁高,都係嗰句,自己睇得舒服就夠 ☺️

唔好意思Jacky,我講太多自己野了 🙏

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

gamma 發表於 2020-8-28 07:26
都是lg panel, 色彩只是調較問題。話時話,點解咁少人講panny, 聽聞唔洗點調色已頗準

所以最好有2-3年保 ...

甘就證明到呢度的CHing大多數都係打機迷,Pan記OLED無HDMI 2.1所以唔啱佢地用,仲有好多電器鋪見唔到Pan記電視。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jamesbond 發表於 2020-8-28 09:41
甘就證明到呢度的CHing大多數都係打機迷,Pan記OLED無HDMI 2.1所以唔啱佢地用,仲有好多電器鋪見唔到Pan ...

好多嘢好個人 ,我同個friend上崇光13樓睇880 ,叫佢一轉83台, 見到啲人個面嘅顏色, 個friend 即刻掉頭走, 完全唔係自己個杯茶。  個人嘅喜好其實都幾主觀