設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mikegor

[4K/8K電視] LG 8k 75" 電視 75NANO95CNA 入手!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

JP1 發表於 2020-5-29 15:58
如果係真,oled 終於再多啲人用了。

https://www.rapidtvnews.com/2019062856515/inkjet-oled-displays-on-the-verge-of-mass-production.html#axzz6NogPKQej

仲會由而家的WOLED變成RGB OLED

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

JP1 發表於 2020-5-29 15:58
如果係真,oled 終於再多啲人用了。

你 search 下 inkjet printing OLED 就會見到好多news

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

usopp 發表於 2020-5-29 16:11
https://www.rapidtvnews.com/2019062856515/inkjet-oled-displays-on-the-verge-of-mass-production.htm ...

燒印問題,會唔會有改善?
TV: Sony KD-65X9500H, Sony KD-55X9500H, Sony KD-49X9000F
4K Player: Xbox Series X, Apple TV 4K 64GB, Apple TV 4K 2021 64GB, Apple Mac Mini M1 8GB 512GB
HP: Bose QC45, Sony WH-1000XM4, Bose QC35 II

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

JP1 發表於 2020-5-29 16:23
燒印問題,會唔會有改善?

咁又未知,等佢真係出咗自然有人test,再睇下點

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

usopp 發表於 2020-5-29 15:49
忍兩三年轉85 8k啦,差十吋個震撼冇咁大,今年至下年Oled 會改用inkjet 方式print 個screen出黎,成本會 ...

但到時相信又有其他新技術出現,表現比OLED更上一層樓

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

JP1 發表於 2020-5-29 15:56
日本製造加上三年保養,值得擁有。

老實日本制電視就好似唔會壞
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

星級玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-5-29 13:29
好靚喎👍但下面白色bar d字好似有少少疾,不過我部機都係咁

呢個問題,以前我用 Panasonic TH-P50VT20H 時都有,所以應該係大台條 scroll bar 既問題。

同埋我肉眼睇係冇咁覺,影出黎唔知會唔會因為 frame rate 既關係,零舍覺眼~
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

alleelarry 發表於 2020-5-29 18:51
老實日本制電視就好似唔會壞

我之前部 Panasonic TH-P50VT20H 就係用左差唔多十年都未壞。想佢快d壞的起心肝換機都唔得
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

mikegor 發表於 2020-5-29 19:19
我之前部 Panasonic TH-P50VT20H 就係用左差唔多十年都未壞。想佢快d壞的起心肝換機都唔得  
...

尤其係以前既日本制電視機更加耐用!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

銀級玩家

yuppi 發表於 2020-5-29 14:43
有條線 why not return?

因為過左7日了無得換了。我知好多師兄都係直接大陸買,蟲蟲新優,但我唔識得買,又唔識淘寶,所以只係搵香港的水貨舖買,張單寫明7日內包換,但我係兩個禮拜後出現條死線,條線喺設定最明顯,係由頂直落到底,如果平時睇電視,條線會斷斷續續,唔太明顯,除非係驗屍啦。

我真係黑仔,一開始訂左75吋,第一部爆mon,第二部畀海關扣左,然後胡思亂想轉軚買左65吋,部機買左兩個星期後就出死線,賣出去唔值錢,留返喺度又睇得唔爽,雖則話條線唔明顯,但你知嗰個位有條死線,一定會不自覺走去望下嗰個位😭

留意下video options隻字的右邊,隔離有條線