設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mikegor

[4K/8K電視] LG 8k 75" 電視 75NANO95CNA 入手!

星級玩家

pandaz0062 發表於 2020-5-26 22:34
問左LG Nano 95 會出55吋

如果係跟英國LG的話,55寸要等到11月初先出貨,1999英磅,應該2萬頭就有交易
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

bigair 發表於 2020-5-27 01:35
請問觀看距離是多少?

75寸 8k 的最佳觀看距離是2呎3寸。

Source:
https://post76.hk/news/2019/05/samsung-8k-4k-qled/

我自己就 6 呎
50 字節以內

星級玩家

HuGoHuGo 發表於 2020-5-27 01:13
請問師兄LG 65NANO95CNA $32980邊度買?

豐x 同 AVx 都係呢個價,你可以上呢兩間鋪的官網 check 下,反而 price.com 果d 細鋪仲貴!

我在又一城豐x買,同佢講價佢再減多幾個%俾我
50 字節以內

星級玩家

mikegor 發表於 2020-5-27 02:16
75寸 8k 的最佳觀看距離是2呎3寸。

Source:

用 iPad Pro 影部 LG 75NANO95 播 4k HDR 片,試下d光位同黑位。 可惜條片用 VP9,但用 VP9 Codec 係播唔到 8k HDR 片,最多 4k,AV1就OK可去到 8k。

iPad Pro 個鏡頭係影唔哂 HDR 個 dynamic range。

原片用來試機一流:

50 字節以內

銀級玩家

keke323 發表於 2020-5-26 13:32
恭喜晒ching 75 真係超爽
我上年就係考慮緊 65 定 75 好,不過最終因為 75 足足貴 65 3倍價錢,無錢又想玩 ...

路過,師兄其實我都面對同樣的問題,究竟上唔上75吋好,價錢真係一個好大的考慮,又唔可講話無錢玩,只係唔捨得畀嗰舊錢,差成倍錢😅最後上個月我買左65吋,但換來日日都怨自己點解唔上75吋,真係睇左1-2個禮拜就嫌細🙈可能我本身之前都睇緊55吋,由55吋升65吋個幅度真係唔係咁大。我都有逛過幾次百記同豐仔,感受過75吋的震憾,我知有幾大,我係好鍾意,但都係衰在自己姑寒唔捨得洗錢😕

不過另一樣野係,初頭唔知原來而家啲4k電視可以咁近距離睇,因為我屋企個廳得6-7呎,問過其他人好似都係覺得買65吋穩陣啲,點知出到來原來65吋都唔洗好遠睇,我而家都係keep住6呎左右,但就嫌細😅

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-5-27 08:26
路過,師兄其實我都面對同樣的問題,究竟上唔上75吋好,價錢真係一個好大的考慮,又唔可講話無錢玩,只係 ...

睇電影上下兩條大黑Bar  65"  畫面會更細,
所以如果真係放得落, 一炮過 77"  包唔會後悔。
咪聽人講幾多尺就睇幾多吋電視,
數字的野好死, 人係生的會適應。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

mikegor 發表於 2020-5-27 02:13
如果係跟英國LG的話,55寸要等到11月初先出貨,1999英磅,應該2萬頭就有交易 ...

咁可以睇下聖誕節會唔會有優惠!

銀級玩家

XPR 發表於 2020-5-27 09:07
睇電影上下兩條大黑Bar  65"  畫面會更細,
所以如果真係放得落, 一炮過 77"  包唔會後悔。
咪聽人講幾 ...

係啦,搞到我而家都有啲唔開心😕 65吋總係差啲差啲,我都覺得好癲,第一日見到65吋覺得好大,點知一個禮拜後就嫌細🙈師兄講得77吋,睇來應該係OLED玩家😆👍

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

如果連睇電視節目都追求要有電影感好似戲院睇戲咁,就真係再大都唔夠,如果根據果個最佳觀賞距離咁我屋企要用150寸電視了.......

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

65" 我有時都坐遠22尺距離來睇