設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mikegor

[4K/8K電視] LG 8k 75" 電視 75NANO95CNA 入手!

星級玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-5-27 13:17
係啦,搞到我而家都有啲唔開心😕 65吋總係差啲差啲,我都覺得好癲,第一日見到65吋覺得好大,點知一個禮 ...

我原本都只係訂左65" 8k,但有師姐話佢買左 Samsung 65" Q95T 之後,覺得仲有空間擺個大d既,所以我即刻改番做75"。

好彩改大左,8k 黎講真係7呎都賺遠,6呎距離就剛剛好。佢個表果d 所謂最佳觀賞距離,我覺得只係話睇到最多既 detail 的距離。坐得太遠係浪費左個 detail。
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

成龍大哥 發表於 2020-5-27 13:44
如果連睇電視節目都追求要有電影感好似戲院睇戲咁,就真係再大都唔夠,如果根據果個最佳觀賞距離咁我屋企要用 ...

睇 1080i 電視節目又唔好咁近,因為 scale up 至 16x 點都差d。

1080p scale up 上去會好少少,4k scale up 做 8k 就當然冇問題。
50 字節以內

星級玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-5-27 08:26
路過,師兄其實我都面對同樣的問題,究竟上唔上75吋好,價錢真係一個好大的考慮,又唔可講話無錢玩,只係 ...

師兄如果係啱啱換咗4K電視嘅話就用住先啦~

不過如果下次換8k嘅話,就可以考慮換大啲,甚至乎超過80寸都唔多~

一部好嘅電視最少用到5至10年,你下次買大電視嘅時候,比起而家又會平左好多~
50 字節以內

銀級玩家

mikegor 發表於 2020-5-27 15:12
師兄如果係啱啱換咗4K電視嘅話就用住先啦~

不過如果下次換8k嘅話,就可以考慮換大啲,甚至乎超過80寸 ...

承你貴言🙏
係啦,而家照用住先啦,就算有錢都唔可以咁浪費,好節惰架,好有多人可能連65吋都無機會玩,所以都要珍惜,我都係呻呻而已,下次會做個明智的決定🙂 唔好意思,我喺你的文章搗亂🙏

我都要恭喜返師兄,可以及時改得切轉75吋👍
電視差不多日日都對住,所以有啲野係唔慳得。雖然我買嗰部只係LED,不過都比之前嗰部睇多左好多野😊 我而家日日返到屋企幾乎都會開開Netflix 播下啲卡通片、高清片如Dolby Vision嗰類,但醉翁之意不在酒🙊我唔係真係對卡通片有興趣,只係我覺得部電視播出來的畫面令我對眼好有滿足感,睇完非常舒暢,無哂壓力☺️卡通片的顏色好sharp,琴晚無聊開左套煮野食的片,睇到食物的大特寫,都好過癮!所以你部電視可以睇到鹿眼的獅子,又可以數獅子毛,真係好治癒🥰

就係咁,希望唔好介意我咁多口水🤐

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

HKSGIRORO 發表於 2020-5-27 20:25
承你貴言🙏
係啦,而家照用住先啦,就算有錢都唔可以咁浪費,好節惰架,好有多人可能連65吋都無機會玩, ...

你買咗行貨定水貨?
TV: Sony KD-65X9500H, Sony KD-55X9500H, Sony KD-49X9000F
4K Player: Xbox Series X, Apple TV 4K 64GB, Apple TV 4K 2021 64GB, Apple Mac Mini M1 8GB 512GB
HP: Bose QC45, Sony WH-1000XM4, Bose QC35 II

銀級玩家

JP1 發表於 2020-5-27 22:23
你買咗行貨定水貨?

我買水貨。
突然間有點感觸,想分享下我買機的歷程,不過始終這是mikegor的文章,所以我會盡量精簡,mikegor唔好意思🙏

我從1月尾開始就有買新電視的念頭,經過個半月的研究,反覆去過百記、豐仔睇過實機4次,最後決定買Sony 75X9500G。我3月頭訂左貨,第一部機爆mon,之後水貨舖幫我落過一部,點知等左兩個星期都無貨,原來部電視畀海關扣住左,就喺嗰兩個星期,我胡思亂想,想轉軚玩OLED,我期間用whatsapp同間水貨舖傾左好多野,同埋我知道9500H就快出,於是問水貨舖我可唔可以轉機。就喺三月尾佢打畀我,話海關已經放返部電視,問我仲要唔要,佢講到明75X9500G會斷貨,這是最後一部。嗰刻我唔知點解咁瀟灑,話唔要住,於是我從三月尾等到四月中,水貨舖打畀我,話75X9500H出左了,佢報價比75X9500G多$4000,我覺得好似唔抵玩,又心急想買新電視,始終我接近等左三個月了,最後作出一個愚蠢的決定,買左65X9500G😕
講講下我都想哭,點解我唔直接買75X9500H,明明自己咁鍾意75吋😭

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
mikegor + 10 + 10 好好同好有心機既分享
ahlam + 20 + 20 並非心頭好,咁又幾慘嘅,平放咗佢啦.

查看全部評分

星級玩家

HKSGIRORO 發表於 2020-5-27 20:25
承你貴言🙏
係啦,而家照用住先啦,就算有錢都唔可以咁浪費,好節惰架,好有多人可能連65吋都無機會玩, ...

大家交流交流,互動互毒

我都鐘意睇d靚野,最近發現一個好正既 YouTube 4k HDR 片系列:

好治癒啊
50 字節以內

星級玩家

換完LG 8K 75” 大電視,下一個十年之癢就係音響

雖然未有行貨,水貨都照入

昨晚搞咗好耐,先至 update 到個 firmware 行 eARC

出到 Dolby Atmos 真係好開心啊

評分

參與人數 3威望 +35 金錢 +35 收起 理由
ahlam + 20 + 20 恭喜哂Ching
成龍大哥 + 10 + 10 恭喜哂Ching
HKSGIRORO + 5 + 5 Q90R識玩 ^^

查看全部評分

50 字節以內

銀級玩家

mikegor 發表於 2020-5-28 12:41
大家交流交流,互動互毒  

我都鐘意睇d靚野,最近發現一個好正既 YouTube 4k HDR 片系列:

👍返屋企播下先
音響係條不歸路,祝你好運,我唔敢再玩,之前花過兩萬左右,都得唔到想要嘅野😅不過我同事花成十萬蚊,當然唔同啦,加上我屋企無咁大空間玩,所以都係玩75吋電視算喇,遲下再配個2.1喇叭。雖然我無乜研究Q90R,但我都聽聞過套野有幾勁👍一萬蚊一定值!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

好奇一問,用開60寸以上大電視嘅師兄係咪大多數都冇玩投射?