設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blackboy00

[請教] 8000蚊以下家用投影機 + 幕

白鑽玩家

avsuperman 發表於 2020-4-7 18:32
係呀,網站有分邊隻真邊隻假,有時假未必差,真亦未必靚

真亦未必靚.......係因為係舊片有菲林翻dup去4K

有時假未必差.......亦因為用數碼4K/5K拍
但拍完左右上下crop唔同aspect得返大約2K可能都無
再用2K做edit再up返去4K出街

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

avsuperman 發表於 2020-4-7 09:47
我現用Sony360真4k擒,當玩4K時百吋大画面會因解像提升滿佈訊噪,尾段點解特別靚,係因為用4k播imax版, ...

我試過睇 4k man of steel
用我部203出0.47假4K-DLP播
微點粗到爆
心諗反正都係假4k
喺203度DOWN去1080試吓
......又OK喎

白鑽玩家

AskaLung@FB 發表於 2020-4-6 21:33
一萬左右既4k投影機絕大部份都係抖4k,用0.47英寸的DMD晶片原生解像度為1080p,它採用了更快頻率的XPR技術 ...

唔知點解有人話一定4K投投
一定靚過所有2K投投
一部機靚唔靚除咗解像度
仲有晶片色域、鏡頭質素、出廠調色之類
想知依家啲入門0.47dlp
同JVC、sim2甚至台灣品牌
中階用大晶片玻璃鏡又點比?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
matt88p + 20 + 20 所以我話明嘅總會明!!

查看全部評分

黃金玩家

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

白鑽玩家

JoviLai@G 發表於 2020-4-7 23:04
大師父小弟有一個疑問 我唔知上一位師兄唔知乜撚一炸數字有冇講漏左野 不過佢已經消失人間 原來而家網絡 ...

如果上過PAC大師度
睇過佢用有HDR功能嘅旗艦JVC投投
都唔用投投解HDR而用PC解就知
何況平價0.47解極個色域都709咁上下
再講入門機粒0.47點堅用支膠鏡的話
都係不及玻璃鏡通透
至入門0.47又去唔去到有真4K解像呢?
用部出到4Kyoutube嘅player或PC
播吓呢條link就知

利伸:自己就係用緊最cheap嘅0.47投投

星級玩家

大師父小弟有一個疑問 我唔知上一位師兄唔知乜撚一炸數字有冇講漏左野 不過佢已經消失人間 原來而家網絡 ...

希望被禁言減聲嗰兩位冇升級什麼什麼會員拉

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

咁大師有冇8k budget 連幕又ok 既4K 投投介紹下呢?真心想知

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

黃金玩家

MDLP 發表於 2020-4-7 23:41
如果上過PAC大師度
睇過佢用有HDR功能嘅旗艦JVC投投
都唔用投投解HDR而用PC解就知

咁唔係個個都好似Pac 大師電腦咁精通㗎ma ....小弟我讀電腦工程師出身我都自愧不如 何況好多師兄都為求簡單 平靚正 何必擺個電腦大師出來比較呢 有錢嘅當然可以作出多樣配搭嘗試比較 好似小弟我冇錢嘅😭 希望以最平嘅價錢同埋最簡單做到小弟自以為最好嘅嘢la (不過大師你又講得好岩) 咁你應該提議樓主 買1080投影機 再加部電腦 咁咪可以解決咗4K和1080嘅 質素上問題

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

JoviLai@G 發表於 2020-4-8 00:05
咁唔係個個都好似Pac 大師電腦咁精通㗎ma ....小弟我讀電腦工程師出身我都自愧不如 何況好多師兄都為求簡 ...

乜原來啲投影機已經先進到709 模擬到2020色域輸出